Pravé letní osvěžení v podobě domácích limonád

V teplých letních dnech, které máme ještě stále před sebou, je kromě jiného třeba zajistit dostatek tekutin. V tom nám pomohou vody, minerálky, džusy a další nápoje, které v létě na zahnání žízně podáváme. Ale dobrý a chutný nápoj by měl i osvěžit a tento úkol dobře plní doma připravené limonády. Na domácí limonádu potřebujeme jen základ z tekutiny, příchuť a sladidlo.

1. Zázvorová limonáda

Recept na letní osvěžující nápoj plný vitamínů.

INGREDIENCE :

na výluh

  • 400 ml voda
  • 2,5 lžíce medu
  • 60g čerstvého zázvoru
  • čerstvě vymačkaná šťáva z jednoho citronu

POSTUP :

  1. Zázvor oloupeme.
  2. Část závoru nastrouháme na hrubším struhadle a další část nakrájíme na tenké plátky.
  3. Všechen zázvor dáme do nádoby a zalijeme 400 ml vroucí vody, necháme louhovat asi 10 minut.
  4. Tekutinu slijeme přes sítko, zázvor vyhodíme, výluh okyselíme citrónovou šťávou a osladíme.
  5. Necháme vychladnout a dáme vychladit do lednice.
  6. Až budeme chtít limonádu podávat, výluh se zázvoru podle chuti dolijeme studenou minerální nebo pramenitou vodou s bublinkami.
  7. Vyzkoušený poměr je koncentrát s minerálkou 1:1, tedy 400 ml zázvorového výluhu a 400–500 ml minerálky.
  8. Limonádu ještě doplníme ledem a plátky citrusů (citron, limetka, pomeranč…).

Zázvorová limonádazdroj : www.thebuddhistchef.com

Květ černého bezu je bohatý na bioflavonoidy, většinou flavony a flavonoly, které jsou nejčastěji známé pro své antioxidační, protirakovinné, protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti.  Květy bezu jsou hlavně používány na léčbu nemocí z nachlazení, stimulaci pocení, očistu organismu, léčbu otoků a potíží s močovými cestami, léčbu zažívacích potíží a při zácpě.

2. Bezinková limonáda

Bezinky mají blahodázný účinek na plíce, tak proč si z nich neudělat limodádu ?

INGREDIENCE :

  • 6 větších květenství černého bezu
  • 3 lžíce medu
  • 1 velký citrón
  • oříšek pekařského droždí
  • 4 l vody

POSTUP :

  1. Svaříme vodu s medem a necháme vychladnout asi na 40°C a přelijeme do pětilitrové nakládací láhve.
  2. Šťávu z 1 citronu vymačkáme do láhve.
  3. Pak přidáme droždí a čerstvě natrhané květy bezu.
  4. Poté zlehka přiklopíme, aby mohl unikat vzduch a dáme na teplejší místo.
  5. Do 24 hodin vznikne bezová perlivá limonáda, kterou přelejeme do uzavíratelných lahví.
  6. Uskladníme v lednici a podáváme chlazené.

Bezinková limonádazdroj : uzdravtesejidlem.cz

3. Okurková limonáda

Vhodná pro všechny, kteří se nachází v období redukce své váhy v podobě velmi osvěžujícího nápoje.

INGREDIENCE :

  • 1/2 ks salátové okurky
  • šťáva ze 4 velkých citronů
  • 5 lžic cukru (nebo medu)
  • 1 dcl vody
  • 2 l vychlazené vody
  • led

POSTUP :

  1. Připravíme si vysokou nádobu, v níž se dá pohodlně mixovat ponorným mixérem, a plátýnko.
  2. Pokud chceme limonádu jemnější barvy, okurku oloupeme, pro svěží zelenou ji necháme i se slupkou.
  3. Salátovou okurku nakrájíme na větší kostky a spolu s citronovou šťávou, cukrem a deci vody přidáme do vysoké nádoby.
  4. Ponorným mixérem vše rozmixujeme najemno a přes plátýnko přecedíme, aby mixovaná okurka zůstala v něm a šťáva zvlášť.
  5. Vzniklý základ limonády nalijeme do džbánu, přidáme led a zalijeme vychlazenou vodou.
  6. Podávejte s plátky okurky.

Okurková limonádazdroj : mayakitchenette.com

4. Nealkoholické mojito

Víte, že budete muset během dne řídít auto a pořádate pro přátele letní grilování, můžete si také dát drink v této podobě.

INGREDIENCE :

  • 25 lístků čerstvé máty
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 limetka
  • 1,5 dcl
  • 1500 ml vychlazené nebo minerální vody
  • led

POSTUP :

  1. Limetku nakrájíme na osminky i se slupkou (limetku tak stačí pouze důkladně opláchnout pod proudem čisté vody)
  2. Do sklenice dejte limetku, přidejte třtinový cukr a hrst máty.
  3. Nadrťte paličkou z hmoždíře nebo lžící, aby limeta pustila šťávu a smíchala se s cukrem.
  4. Pak přidejte hrst ledu a dolejte sodou.
  5. Dle potřeby lze přidat drcený led, který nápoji dodá to pravé osvěžení.
  6. Ozdobte lístky máty.

Nealkoholické mojito

zdroj : www.recepty.fm

5. Malinová limonáda

Bude chutnat především dětem.

INGREDIENCE :

  • 100 g čerstvých malin + nějaké na ozdobu
  • šťáva z 1 pomeranče
  • šťáva ze 4 citrónů
  • 8 lžic třtinového cukru
  • Perlivá nebo neperlivá voda na dolití
  • led
  • čerstvá máta

POSTUP :

  1. Do mixéru vložte 100 g malin spolu s 1 dcl vody a třtinovým cukrem.
  2. Vše důkladně promixujeme.
  3. Do mixeru přilijeme šťávu z pomeranče a citrónů a ještě promícháme.
  4. Pokud nemáme rádi pecičky z malin, můžeme šťávu přecedit přes jemné sítko.
  5. Limonádu rozředíme s 800 ml neperlivé vody, můžeme použít i perlivou vodu.
  6. Limonádu podáváme s ledem a dozdobíme malinami a čerstvou mátou.

Malinová limonádazdroj : www.recepty.sk

Mezi nejoblíbenější a také nevíce osvěžující druhy limonád patří limonády z citrusových plodů, především citronů a pomerančů. Z domácích druhů se hodí bobuloviny jako jahody, rybíz červený i černý, borůvky nebo ostružiny. Vynikající jsou limonády ze dvou nebo více druhů ovoce, kde méně výraznou chuť doplníme výraznější chutí jiného ovoce. Oblíbené jsou i limonády, kterým říkáme americké, kde se používá celé ovoce.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *