Tisk článku

Osvěžující limonáda

V teplých letních dnech, které máme ještě stále před sebou, je kromě jiného třeba zajistit dostatek tekutin. V tom nám pomohou vody, minerálky, džusy a další nápoje, které v létě na zahnání žízně podáváme. Ale dobrý a chutný nápoj by měl i osvěžit a tento úkol dobře plní doma připravené limonády.

Osvěžující limonáda

Limonáda a suroviny

Na domácí limonádu potřebujeme jen základ z tekutiny, příchuť a sladidlo. Tyto tři základní druhy představují například :

  • tekutina: Používáme vodu, minerálku, sodovku, případně ovocný džus nebo ovocnou šťávu z jiného ovoce. Alkohol do nápojů, které podáváme v horkých dnech, nepřidáváme, mohl by i dospělým osobám způsobit zdravotní komplikace.
  • příchuť: Zde se hodí především ovoce, které musíme předběžně zpracovat. Ovoce může být čerstvé, mražené i kompotované. Při nedostatku celého ovoce můžeme použít i ovocné šťávy či protlaky nebo mražené dřeně.
  • sladidlo: Sladíme, pokud je to možné, tak pouze trochu medem, jinak použijeme cukr nebo cukrový sirup, ale vždy jen v přiměřeném množství.

Limonáda a příprava

Tekutinu na limonádu necháme předem vychladit. Z ovoce jsou vhodné téměř všechny druhy, pouze musíme přizpůsobit jejich zpracování. Do limonády potřebujeme především dřeň, proto ovoce podle nutnosti vypeckujeme, vykrojíme jádřince a prolisujeme nebo rozmixujeme. Bobulovité ovoce pak protřeme sítem, tak se odstraní jemná zrníčka. Celé ovoce používáme pouze v několika kouscích na případnou ozdobu. Ovocnou dřeň smícháme s některou tekutinou, přitom si můžeme pomoci i šlehačem nebo mixérem a dochutíme medem nebo cukrem či cukrovým sirupem. Letní limonády by neměly být přeslazené, protože žízeň lépe zahání méně sladký nápoj. Sladký nápoj také neosvěží, vhodnější je mírně nakyslá chuť. Pokud nám tuto chuť nezajistí použité ovoce, tak limonádu dochucujeme některou citrusovou šťávou z citronu, pomeranče, limetky nebo grapefruitu. Někdy se nám limonáda připravená z čerstvého ovoce, může zdát mírně zakalená, což není na závadu, naopak, taková limonáda obsahuje dostatek minerálních látek i vlákniny z použitého ovoce.

Limonáda a nejoblíbenější druhy

Mezi nejoblíbenější a také nevíce osvěžující druhy limonád patří limonády z citrusových plodů, především citronů a pomerančů. Z domácích druhů se hodí bobuloviny jako jahody, rybíz červený i černý, borůvky nebo ostružiny. Neméně chutné jsou však limonády z jablek, vinných hroznů, višní nebo třešní. Vynikající jsou limonády ze dvou nebo více druhů ovoce, kde méně výraznou chuť doplníme výraznější chutí jiného ovoce. Oblíbené jsou i limonády, kterým říkáme americké, kde se používá celé ovoce.

Limonáda a podávání

Limonády z ovoce připravujeme vždy těsně před podáváním a nenecháváme je dlouho stát, protože okysličováním bychom přišli o cenné vitamíny ze syrového ovoce. Podáváme je ve vhodných sklenkách. Dětem můžeme přidat slánku neboli brčko, tak nemohou nápoj vypít příliš rychle. Totéž můžeme samozřejmě připravit i dospělým. Pro potlačení pocitu žízně je nejlepší nápoj vlahý, ale většinou se jím chceme i zchladit, proto do limonád někdy přidáváme kousky ledu, který si celkem jednoduše připravíme v mrazničce. Na podávání ledu se můžeme včas připravit tak, že si obstaráme různá ozdobná tvořítka. V těch pak můžeme mrazit nejen vodu, ale někdy i barevnou ovocnou šťávu, kterou vhodně doplníme podávanou limonádu. Podávané limonády doplňujeme kousky ovoce, pro chuť můžeme téměř do všech přidat plátek citronu nebo jiného citrusu. Limonádu podáváme ve vyšších sklenicích, chceme-li je mít ozdobné, tak okraj sklenice v šířce 1-2 cm potřeme vodou nebo citronovou šťávou a namočíme v krupicovém cukru, tím vznikne ozdobný okraj. Limonády při podávání můžeme dozdobit kousky ovoce nebo čerstvými lístky máty nebo meduňky, případně jiných vhodných bylinek. Pokud je v limonádě celé ovoce nebo dělené na kousky, pak k ní musíme přiložit delší lžičku.
 





Příspěvky ke článku: Osvěžující limonáda

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...