Tisk článku

Ovesné vločky

Na rozdíl od anglosaských zemí se u nás ovesné vločky netěšily přílišné popularitě a v kuchyni se využívaly v nepříznivých obdobích jako náhražka za oříšky. V návaznosti na snahu o zdraví prospěšnou výživu nebo bezmasou stravu již jejich využití stoupá, protože obsahují řadu cenných živin. Jsou z nich průmyslově vyráběny různé výrobky z kategorie zdravé výživy a bývají také součástí celozrnného pečiva. Za průmyslovou výrobou nemusí zůstat pozadu ani domácnosti, protože i tam se z ovesných vloček dá připravit řada jídel nebo sladkých i slaných pochoutek.

Ovesné vločky

Zdravá výživa a ovesné vločky

Ovesné vločky mají vysoký obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů skupiny B a vitamín E. Obsahují také minerální látky, mezi které patří zejména železo, fosfor a vápník. Jsou poměrně lehce stravitelné a jejich vysoký obsah vlákniny příznivě ovlivňuje zažívání a tím i reguluje obsah cholesterolu a cukru v krvi. O ovesných vločkách je také známo, že kladně působí na nervovou soustavu. Ovesné vločky se proto hodí jak k běžné stravě dospělých osob, tak ke stravování dětí i starších lidí a určitě vždy najdeme vhodný recept na přípravu vhodného pokrmu.

Ovesné vločky v polévce

Ovesné vločky jsou vhodnou zavářkou do polévky. Používají se velmi jednoduše, buď se do polévky jen přidají v přiměřeném množství nebo se pro chuť před přidáním trochu osmaží na tuku. Ale i bez osmažení chutnají velmi dobře. Hodí se především do zeleninových polévek, které vhodně doplní.

Ovesné vločky jako hlavní chod

Ovesné vločky se využívají především v bezmasých jídlech, proto jsou téměř základní potravinou vegetariánů. Z ovesných vloček se mohou připravovat různé karbanátky, smažené placičky a zapékané nákypy. Velmi dobře se doplňují zeleninou nebo dušenými houbami. Ovesné vločky se samozřejmě mohou přidávat i k masitým jídlům, kdy s nimi nastavujeme mleté maso pro smažení nebo zapékání nebo nádivky do plněných závitků a rolád. Druh masa není rozhodující, lze je použít ke všem druhům masa. Jedním ze základních jídel z ovesných vloček je ovesná kaše, která se může vařit sladká i slaná. Slanou kaši můžeme podávat také jako přílohu.

Ovesné vločky v moučnících

Ovesné vločky dobře poslouží při pečení moučníků sladkých a především slaných. Z ovesných vloček můžeme péci samostatné sladké moučníky nebo je přidávat místo části mouky. Mohou být i součástí nádivky. Moučníky z ovesných vloček mají velmi dobrou chuť a ještě lepší mají, pokud do moučníku přidáme ovoce. Nehodí-li se do moučníku celé vločky, pak je můžeme umlít na masovém mlýnku nebo rozdrtit v mixéru. Mírně opražené mleté vločky nahradí svou chutí oříšky. Z ovesných vloček můžeme péci také různé sušenky po vzoru amerických cookies a oblíbené je i cukroví z ovesných vloček. Podobné využití mají ovesné vločky i ve slaných moučnících. I zde jimi nahrazujeme část mouky nebo je využíváme do nádivky k plnění slaných tvarovaných moučníků nebo závinů. Sušenky se samozřejmě mohou péci i jako slané. Jejich výhodou je chuť a křupavost.

Ovesné vločky v pečivu

Ovesné vločky jsou mimořádně vhodné do doma pečeného pečiva a to jak do chlebů, tak do menších tvarů jako jsou různé dalamánky a bulky. Mohou se kombinovat s celozrnnou moukou pšeničnou i s jinými druhy mouky. Používáme je buď celé, mleté nebo drcené. Ovesnými vločkami můžeme jednotlivé výrobky připravené k pečení také na povrchu posypat.

Pomazánky z ovesných vloček

Ovesné vločky jsou dobrým základem pro pomazánky teplé i studené. Ovesné vločky je nutné předem zvlhčit vodou, vývarem nebo mlékem. Pak už je jenom doplníme zeleninou, kořením a jogurtem, smetanou nebo majonézou. Na teplé pomazánky je trochu osmažíme, nesmíme je však připálit. Podobně jako studené pomazánky je doplňujeme zeleninou a kořením a místo jogurtu se používá spíše kečup nebo hořčice. Do obou pomazánek lze přidat i uzeninu, pokud ji máme v pomazánkách rádi. Do studených pomazánek můžeme přidat vařená vejce, teplou pomazánku můžeme vejci zahustit.

Pochoutky z ovesných vloček

Sem patří především po domácku připravené musli, což je pochoutka z opražených vloček doplněná ovocem, čokoládou, ořechy a dalšími pochutinami. Zvláště dětem můžeme musli nechat k mlsání místo sladkých bonbonů nebo sušenek, případně zalité mlékem nebo jogurtem podávat k zaručeně zdravé snídani nebo přesnídávce.
 





Příspěvky ke článku: Ovesné vločky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...