Tisk

Ovesné vločky

Z celých zrn ovsa jsou lisováním vyráběny ovesné vločky. Pro výživu jsou velmi důležité, protože obsahují ze všech obilovin nejvíce bílkovin a tuku. Mají také hodně vitamínu B a lecitinu. Jejich použití v kuchyni je široké. Nejjednodušší je namočené vločky spojit s jogurtem a ovocem a podávat jako zdravou snídani nebo přesnídávku. Mohou se z nich vařit sladké i slané kaše, přidávat je jako zavářku do polévky a nastavovat s nimi mletá masa nebo zeleninové pokrmy. Vhodné je i jejich přidávání do chlebových směsí k pečení chleba nebo menších chlebových výrobků. Přidání vloček do těsta na moučníky dělá moučníky křehčími, podobně se ovesné vločky projevují i při pečení cukroví, kde opražené mohou nahradit i oříšky. Vločky jsou vhodné i pro některé diety a správně upravené jsou důležité při stravování dětí. 


Další pojmy slovníku:

  • Rostlinný tuk

    Rostlinný tuk je získáván speciálními technologickými postupy z rostlin, které obsahují tuky. V podstatě se jedná o tytéž rostliny, ze kterých je...

  • Pudink

    Pudink je sladký rosolovitý dezert uvařený většinou z mléka a škrobové moučky. Právě škrobová moučka způsobí po vychladnutí ztuhnutí do rosolovité...

  • Vepřová hlava

    Vepřová hlava se prodává částečně očištěná a bez mozečku. Jde o speciální masovou část z vepře používanou při domácím vaření jen výjimečně. Vařená...

  • Glutaman sodný

    Je to sodná sůl přirozeně se vyskytující v kyselině glutamanové. Glutaman sodný se označuje MSG, na výrobcích má kód pro přísady do jídla E621 a...

  • Anýz

    Bylinka pěstovaná i u nás jako domácí koření. Používají se drobná sušená semínka podobná kmínu. Mají vonnou a sladkou chuť. Mletý anýz se přidává...

Recepty s "Ovesné vločky":

  • Drožďové knedlíčky s ovesnými vločkami

    V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme rozdrobené droždí a necháme ho rozpustit. Pak přidáme vejce rozšlehané se solí a nadrobno nasekanou petrželkou,...

  • Mléčná polévka s ovesnými vločkami

    Vločky zavaříme do vroucího osoleného mléka a vaříme do změknutí. Do hotové polévky přidáme kousek másla. Do talířů rozdělíme jemně sekanou...

  • Míchaná vejce s vločkami

    vesné vločky přelijeme studenou vodou, aby byly jen zatopené a necháme 1-2 hodiny stát, aby vsákly vodu. Pak na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou...

  • Vločkové karbanátky se zeleninou

    Vločky předem namočené ve vodě (nejméně 3 hodiny, nejlépe přes noc), smícháme se zeleninou, podle potřeby ještě mírně zalijeme vodou, přidáme masox...

  • Vločkové lívance

    Ovesné vločky zalijeme polovinou tj. 1/4 l vařícího mléka a necháme asi půl hodiny stát, aby nabobtnaly. Pak přidáme prosátou mouku s práškem do...



Nové příspěvky