Tisk

Ovesné vločky

Z celých zrn ovsa jsou lisováním vyráběny ovesné vločky. Pro výživu jsou velmi důležité, protože obsahují ze všech obilovin nejvíce bílkovin a tuku. Mají také hodně vitamínu B a lecitinu. Jejich použití v kuchyni je široké. Nejjednodušší je namočené vločky spojit s jogurtem a ovocem a podávat jako zdravou snídani nebo přesnídávku. Mohou se z nich vařit sladké i slané kaše, přidávat je jako zavářku do polévky a nastavovat s nimi mletá masa nebo zeleninové pokrmy. Vhodné je i jejich přidávání do chlebových směsí k pečení chleba nebo menších chlebových výrobků. Přidání vloček do těsta na moučníky dělá moučníky křehčími, podobně se ovesné vločky projevují i při pečení cukroví, kde opražené mohou nahradit i oříšky. Vločky jsou vhodné i pro některé diety a správně upravené jsou důležité při stravování dětí. 


Další pojmy slovníku:

  • Kuře

    Kuře a kuřecí maso je dnes jeden z nerozšířenějších druhů masa. Přispěl k tomu průmyslový odchov, takže kuře je dnes chlazené nebo mražené k...

  • Makarony

    Název makarony pochází samozřejmě z Itálie, kde se názvem macaroni označují všechny průmyslově vyráběné těstoviny. Samotné makarony se v domácí...

  • Krutony

    Název pochází se slova croutons, které je francouzského původu. Označuje opečené nebo osmažené kostičky chleba, housky nebo jiného pečiva, které se...

  • Pasírování

    Pasírování je prolisování suroviny přes síto s otvory o různé hustotě tak, aby sítem prošly jemné části. Hrubší a nežádoucí části jako jsou části...

  • Croissant

    Croissant je pečivo pocházející z Francie. Tvarem je podobné zahnutému českému rohlíku, proto také název croissant, který znamená francouzsky...

Recepty s "Ovesné vločky":

  • Falešná dršťková z ředkviček

    Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Kostičky cibule zpěníme na tuku a zasypeme moukou. Osmahneme, vmícháme papriku a zalijeme 1,25 l vývaru nebo...

  • Dalamánky

    Chleba dáme do části vody namočit, pomačkáme nebo pokrájíme na menší kousky a necháme nabobtnat. Ze zbytku vody, cukru a droždí uděláme kvásek....

  • Mléčná polévka s ovesnými vločkami

    Vločky zavaříme do vroucího osoleného mléka a vaříme do změknutí. Do hotové polévky přidáme kousek másla. Do talířů rozdělíme jemně sekanou...

  • Vločkový nákyp s jablky

    Do vroucího mléka nasypeme ovesné vločky , nepatrně osolíme a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Žloutky utřeme s cukrem, přimícháme...

  • Míchaná vejce s vločkami

    vesné vločky přelijeme studenou vodou, aby byly jen zatopené a necháme 1-2 hodiny stát, aby vsákly vodu. Pak na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou...



Nové příspěvky