Co je/jsou Ovesné vločky

Z celých zrn ovsa jsou lisováním vyráběny ovesné vločky. Pro výživu jsou velmi důležité, protože obsahují ze všech obilovin nejvíce bílkovin a tuku. Mají také hodně vitamínu B a lecitinu. Jejich použití v kuchyni je široké. Nejjednodušší je namočené vločky spojit s jogurtem a ovocem a podávat jako zdravou snídani nebo přesnídávku. Mohou se z nich vařit sladké i slané kaše, přidávat je jako zavářku do polévky a nastavovat s nimi mletá masa nebo zeleninové pokrmy. Vhodné je i jejich přidávání do chlebových směsí k pečení chleba nebo menších chlebových výrobků. Přidání vloček do těsta na moučníky dělá moučníky křehčími, podobně se ovesné vločky projevují i při pečení cukroví, kde opražené mohou nahradit i oříšky. Vločky jsou vhodné i pro některé diety a správně upravené jsou důležité při stravování dětí.