Tisk článku

Ovocné knedlíky

Z tradičního českého knedlíkového sortimentu se v období dozrávání ovoce často vaří ovocné knedlíky. Na jejich přípravu máme na výběr z několika druhů těst a několika druhů ovoce, které lze nahradit zavařeninou nebo povidly. Na talíři se ovocné knedlíky sypou buď jenom cukrem nebo směsí máku s cukrem, perníku s cukrem, skořicí s cukrem, tvarohem strouhaným nebo drobeným nebo třeba i strouhanými piškoty s cukrem. Mohou se polévat ovocnými omáčkami, řídkým oslazeným tvarohem nebo jogurtem. Pokud je chceme omastit, pak jen rozpuštěným máslem.

Ovocné knedlíky

Těsta na ovocné knedlíky

Asi nejběžnějším a také nejoblíbenějším těstem je tvarohové těsto. Za ním pak následuje těsto krupicové, kynuté, bramborové, spařené nebo odpalované. Všechna těsta se připravují z hrubé mouky, případně i z dětské krupičky, protože se dobře naváří a těsto je pak kypré. Dále se přidává špetka soli (pro chuť těsta), vejce, tuk a cukr. Na zadělávání se používá mléko. Kromě kynutého těsta se nepoužívají kypřidla. Druh těsta volíme podle chuti, ale také podle druhu ovoce. Na měkké ovoce použijeme těsto, které se dobře uzavírá, aby během vaření neunikala šťáva a knedlíky se neotevřely. Na pevnější ovoce můžeme použít kterékoliv těsto.

Tvarohové ovocné knedlíky

Tvarohové těsto je snadné a rychlé na přípravu a také se z něho knedlíky dobře tvarují. Receptů udávajících poměr mezi moukou a tvarohem je celá řada. Z připravených přísad utřeme nejdříve tuk, cukr, vejce a tvaroh. Potom osolíme, postupně přidáme mléko a mouku a vypracujeme vláčné těsto. Rozválíme je a nakrájíme na čtverečky, které plníme ovocem nebo si utvoříme váleček, odkrajujeme kousky, které zploštíme a obalíme jimi připravené ovoce. Vrstva těsta by měla být co nejtenčí, ale pečlivě uzavřená. Z tohoto těsta můžeme také dělat malé knedlíčky, které až na talíři poléváme ovocnou omáčkou nebo rozmačkaným či rozmixovaným ovocem.

Krupicové ovocné knedlíky

Na krupicové těsto uvaříme z mléka a krupice hustou kaši a necháme ji zchladnout. Pak do ní vmícháme vejce, sůl, cukr a mouku a propracujeme na hladké a husté těsto. Připravíme si vhodné kousky těsta, zabalíme do nich ovoce, pevně uzavřeme a uvaříme. I z tohoto těsta můžeme uvařit malé knedlíčky a doplnit je ovocem až na talíři. Příprava je rychlejší a pro některé drobné ovoce i vhodnější.

Kynuté ovocné knedlíky

Připravíme kynuté těsto zadělávané droždím. Do těsta můžeme přidat malé množství cukru. Necháme asi hodinu kynout, pak si připravíme kousky těsta, zabalíme do nich ovoce, řádně uzavřeme, necháme ještě na vále dokynout a uvaříme. Kynuté knedlíky se hodí pro drobné ovoce, především pro borůvky nebo třešně. Můžeme je také plnit zavařeninou nebo povidly a takto plněné je můžeme připravit jako vařený závin. Těsto rozválíme na plát, naplníme, stočíme, dobře uzavřeme a uvaříme nejlépe v páře. Závin podáváme nakrájený na plátky.

Bramborové ovocné knedlíky

Toto těsto je pracnější a vyžaduje delší přípravu. Používá se většinou na jablkové nebo švestkové knedlíky. Připravuje se ze strouhaných a den předem uvařených brambor, hrubé mouky a soli. Zadělává se mlékem. Protože bramborové těsto stáním řídne, musí se tyto knedlíky ihned uvařit.

Spařené ovocné knedlíky

Spařené knedlíky se připravují tak, že mouka smíchaná se špetkou soli se zalije vařícím mlékem v němž je rozpuštěn tuk a vše se smíchá do husté hmoty. Po prochladnutí přidáme vejce a vypracujeme vláčné tužší těsto. Do kousků těsta zabalíme ovoce a uvaříme.

Ovocné odpalované knedlíky

Mléko svaříme s máslem a solí, přidáme najednou všechnu mouku a mícháme, až vznikne hustá hmota, která se nechytá nádoby. Těsto necháme prochladnout a pak postupně vmícháme vejce, dobře zpracujeme, naplníme ovocem a uvaříme. S tímto těstem se velmi dobře pracuje a snadno lze vytvořit na ovoci pouze tenkou vrstvu. Proto se používá především na tvrdé ovoce.

Vaření ovocných knedlíků

Knedlíky vaříme v osolené vroucí vodě, kde knedlíky musí vedle sebe volně plavat. Po krátkém zavaření je podebereme vařečkou ode dna, aby se nepřichytily a asi v polovině varu je obrátíme. Celková době vaření se pohybuje kolem 8 minut, záleží na velikosti knedlíků. Kynuté knedlíky vaříme o něco déle. Uvařené knedlíky vyjmeme a propíchneme vidličkou, aby se v nich nesrazila pára.

Nejoblíbenější ovocné knedlíky

Jahodové knedlíky

Na jahodové knedlíky je nejvhodnější tvarohové těsto. Připravujeme je z čerstvých nebo zmrazených jahod, které předem nerozmrazujeme. Vaříme je nejvýše 7 minut. Na talíři je sypeme cukrem či tvarohem nebo je poléváme jogurtem. Můžeme je připravit také jako malé knedlíčky a přelít rozmačkanými jahodami s cukrem. Příprava je pak rychlejší.

Borůvkové knedlíky

Borůvky se nejlépe balí do kynutého těsta, protože je pružné a dobře se uzavírá. Uvařené knedlíky sypeme cukrem nebo perníkem s cukrem a mastíme rozpuštěným máslem.

Meruňkové knedlíky

Meruňky se velmi dobře balí, proto používáme těsta, ze kterých jde vytvořit tenká vrstva těsta, aby podíl ovoce byl co nejvyšší. Uvařené je sypeme cukrem a vynikající je k nim tvaroh nebo jogurt, protože mírní přirozenou kyselost meruněk.

Švestkové knedlíky

Jsou dobré snad ze všech těst, nejlepší je ale tvarohové nebo krupicové. Uvařené je sypeme mletým mákem s cukrem nebo perníkem s cukrem a poléváme máslem.

Jablkové knedlíky

Jablka se hodí do všech druhů těst. Do kousků těsta balíme jablka nakrájená na půlky, čtvrtky nebo osminky podle velikosti. Do kynutých knedlíků můžeme zabalit hromádku strouhaných jablek, která v tomto případě ochutíme cukrem se skořicí. Na talíři je sypeme cukrem se skořicí a poléváme máslem.
Rychlý je recept na jablkové knedlíky, kde strouhaná jablka mácháme přímo do těsta.
 





Příspěvky ke článku: Ovocné knedlíky

Vložit nový příspěvek
Oblíbené snad u všech sladké knedlíky Autor: Zuzana, vloženo 03.09.2009
OdpovědětSladké knedlíky snad mají rádi všichni neznám nikoho kdo je nemá rád:)Už od dětství je máme rádi, tak proto je dělám do teď u nás jsou nej kynuté a tvarohové knedlíky:)I s jablky jsme je zkoušela plnit:) dřív se plnily jablky hodně, měl je každej na zahrádce, tak co s nimi.
Knedle na jakýkoliv způsob Autor: Dáša, vloženo 16.09.2009
Odpovědětmy ty knedlíky děláme snad s čímkoliv od sledkého ovoce po zelíčkovou směs se škvarky a uzeninovou směs. Máme je mooc rádi všichni na všechny způsoby


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...