Tisk

Páj (Pie)

Je to počeštělý název koláče z anglického slova "pie", které se v historických pramenech objevuje už od 12. století. Koláče pečené z těsta mohou být různých velikostí a tvarů v závislosti na tradici a použité náplni. Náplň může být umístěna uvnitř nebo na povrchu koláče a nejčastěji se používá tvaroh, mák nebo různé druhy ovocné marmelády. V kuchyních různých zemí ale nejsou výjimkou ani náplně masové, zeleninové, houbové nebo sýrové.


Další pojmy slovníku:

  • Flíčky

    Flíčky nebo také fleky jsou čtverečky těstovin vyrobených z pšeničné nebo jiné mouky. Jsou běžně k dostání jako polotovar v několika variantách...

  • Rýže basmati

    Je to dlouhozrnná rýže s jedinečným aroma a jemnou delikátní chutí. Nakonec i její název znamená v překladu aromatická nebo také jemná. Pěstuje se...

  • Pasírování

    Pasírování je prolisování suroviny přes síto s otvory o různé hustotě tak, aby sítem prošly jemné části. Hrubší a nežádoucí části jako jsou části...

  • Kurkuma

    Koření kanárkově až šafránově žluté barvy, pocházející z jihovýchodní Asie. Získává se z oddenků zázvorovité rostliny kurkumy. Kurkuma nepatří mezi...

  • Cukr Muskovado

    Muskovado ( Muscovado) je surový nerafinovaný třtinový cukr. Jeho významnými producenty byly Filipíny a ostrov Barbados. Proto je také známý jako...

Recepty s "Páj (Pie)":

  • Salámová pomazánka

    Tvrdý slám buď nastrouháme na jemno nebo ho umeleme v robotu,potom přidáme vejce na drobno nakrájené, pomazánkové máslo, cibulku na jemno a...

  • Kachna s játrovou nádivkou

    Žemle namočíme a rozemeleme je spolu se syrovými játry, 5 dkg slaniny, předem podušenými houbami. Do umleté směsi přidáme žloutky, osolíme,...

  • Dušená slepice na kari

    Slepici omyjeme, očistíme, rozdělíme na porce a osolíme. Na rozehřátém másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme porce slepice a opečeme je ze všech...

  • Chlebová polévka s párkem

    Chléb rozvaříme s cibulí ve vodě. Pak jej tyčovým mixérem rozmixujeme, doplníme na tuku opečeným nakrájeným párkem a nadrobno posekanou zelenou...

  • Ananasová bublanina

    Žloutky s 1/2 hrnku cukru a vanilkovým cukrem ušleháme do pěny. Přidáme nastrouhanou čokoládu, mandle a tuhý sníh z bílků, do kterého jsme...



Nové příspěvky