Tisk

Páj (Pie)

Je to počeštělý název koláče z anglického slova "pie", které se v historických pramenech objevuje už od 12. století. Koláče pečené z těsta mohou být různých velikostí a tvarů v závislosti na tradici a použité náplni. Náplň může být umístěna uvnitř nebo na povrchu koláče a nejčastěji se používá tvaroh, mák nebo různé druhy ovocné marmelády. V kuchyních různých zemí ale nejsou výjimkou ani náplně masové, zeleninové, houbové nebo sýrové.


Další pojmy slovníku:

  • Kachna

    Kachna má o něco tmavší a tučnější maso než kuře. Stejně jako kuře se dnes používají v kuchyni kachny z velkochovů vykrmené na optimální váhu cca...

  • Máslo

    Máslo se kdysi stloukalo v zemědělských domácnostech ze sbírané smetany v máselnicích, které dnes spolu s formami na kostky másla můžeme vidět už...

  • Kardamom

    Kardamom je po šafránu a vanilce třetím nejdražším kořením na světě. Toto indické koření se získává z jemně mletých malých semen lusků, jež jsou...

  • Anglická slanina

    Anglická slanina je speciální uzený masný výrobek, oblíbený především v anglosaských zemích, kde se plátky slaniny opékají dokřupava. Vyrábí se...

  • Garnýrování

    Garnýrování znamená obkládání hlavního pokrmu přílohou. Název se používá spíše při takovém způsobu servírování na stůl, kdy se více porcí předkládá...

Recepty s "Páj (Pie)":

  • Chlebová polévka s vejcem.

    Chlebová polévka s vejcem. Malou patku starého tvrdého kmínového chleba namočíme asi na půl hodiny do 1,5 litru studené vody, poté dáme asi na 15 minut vařit. Potom chleba...

  • Krůtí řízky s banány

    Krůtí řízky naklepeme, osolíme, opepříme a jen zlehka obalíme v mouce. Rozehřejeme máslo, řízky v něm po obou stranách opečeme a vyjmeme. Ve výpeku...

  • Bezinkový džem s jablky

    Bezinky omyjeme, vidličkou otrháme od stopek. 10 dkg bezinek necháme celých, ostatní dáme do kastrolu a mírně podlité vodou je podusíme. Jablka...

  • Broskový závin z tvarohového těsta

    Polohrubou mouku smícháme s práškem do pečiva, špetkou soli, přidáme do ní tvaroh a rozsekáme ztuhlý tuk. Vypracujeme těsto, které necháme v chladu...

  • Žampióny plněné sýrem

    Žampióny očistíme a vydlabeme jejich prostřední část. Kloboučky osolíme a opepříme a vnitřek, který jsme vydlabali osmahneme spolu s cibulkou na...



Nové příspěvky