Tisk článku

Palačinky

Palačinky nebo také amolety patří mezi rychle připravovaná a poměrně levná jídla. Jistě každý ví, že se jedná o tenké placky, připravované z mouky, vajec a mléka a smažené nebo opékané na tuku. Palačinky plníme různými náplněmi a to jak sladkými nebo slanými, můžeme je i naplněné zapékat nebo obalené smažit. Různost jejich konečné přípravy je předurčuje k podávání jako hlavní chod, večeři, přesnídávku nebo jako moučník.

Palačinky

Příprava palačinek

Na zhotovení palačinek potřebujeme hladkou, nejvýše polohrubou mouku, mléko, vejce a pro chuť těsta špetku soli. Cukr je lépe nepřidávat ani do sladkých palačinek, protože se pak špatně smaží, o to více osladíme náplň nebo povrch palačinek. Ve vhodné nádobě rozmícháme mouku s trochou mléka na hladkou kaši, přidáme vejce, rozmícháme, osolíme a postupně přidáváme mléko, až dosáhneme zahoustlého těstíčka. Tímto způsobem se nedělají hrudky z mouky. Pokud použijeme šlehač, tak ten za nás hrudky rozmíchá sám. Poměr mouky, vajec a mléka je zhruba ten, že na čtvrtlitr mléka dáváme 1 vejce a 10 dkg mouky. Nahradíme-li část mléka vodou, jsou palačinky křehčí. Po zamíchání těstíčka je necháme chvíli stát, palačinky se pak při smažení netrhají. Smažíme na pánvi, na horkém tuku a to po obou stranách. Těstíčko nalijeme sběračkou ke středu a krouživým pohybem pánve je rozlijeme po celé pánvi. Po opečení obrátíme a dopečeme i druhou stranu. Hotové palačinky plníme sladkou nebo slanou náplní. Naplněné palačinky stočíme do roliček nebo přeložíme jako šátečky.

Sladké palačinky

Sladké palačinky můžeme podávat jako moučník, lehkou večeři nebo po vydatnější polévce jako hlavní chod. Většinou patří mezi oblíbená jídla dětí. Osmažené palačinky můžeme zapékat.

Plněné sladké palačinky

Tyto palačinky plníme oslazenou náplní. Nejčastějším základem sladké náplně je tvaroh, který je ochucený nejen cukrem, ale třeba také kakaem, kokosem, strouhanou čokoládou nebo skořicí. Kromě příchutí do tvarohu můžeme přidávat i nejrůznější čerstvé nebo kompotované ovoce a to jak drobné, tak větší, které nakrájíme na kousky. Tak jako tvaroh můžeme použít i uvařený pudink. Dobrou náplní jsou třeba i strouhaná ochucená jablka. Naplněné palačinky buď jen pocukrujeme nebo je můžeme přelévat sladkou omáčkou z vanilkového pudinku, z čokolády a smetany nebo jen pokapat jogurtem nebo kysanou smetanou. Podáváme-li palačinky jako moučník, zdobíme je lžící šlehačky.

Zapékané sladké palačinky

Zapékání palačinek je výhodně především proto, že po nasmažení potřebného počtu palačinek, připravíme celý pokrm najednou. Sladké náplně využíváme stejné jako u plněných palačinek. Naplněné a stočené palačinky narovnáme do tukem vymazané zapékací misky nebo pekáčku, pokapeme máslem, smetanou či jogurtem a zapečeme dozlatova. Nebo můžeme jednotlivé palačinky spolu s náplní střídavě vrstvit do dortové nebo menší koláčové formy a zapéct tímto způsobem. Hotové zapečené palačinky nakrájíme na porce a podáváme teplé.

Slané palačinky

Přestože se možná vaří méně častěji než sladké palačinky, umožňují svými náplněmi velkou pestrost. Dají se proto podávat především jako hlavní chod nebo večeře. Těsto na slané palačinky o něco více solíme, můžeme použít i pikantnější koření nebo bylinky. Kromě plnění je můžeme i zapékat nebo obalené v trojobalu smažit a podávat s přílohou.

Plněné slané palačinky

Na plnění slaných palačinek můžeme použít tvaroh ochucený naslano a doplněný strouhaným sýrem nebo uzeninou, dušené nebo pečené maso, zeleninu, houby nebo různou kombinaci všech těchto surovin. Náplň dochucujeme tak, aby vynikla chuť základní použité suroviny. Při podávání můžeme ještě hotové palačinky posypat sýrem nebo pokapat tatarskou omáčkou nebo horkým kečupem.

Zapékané slané palačinky

Postupujeme jako u sladkých palačinek. Roličky naplněných palačinek nebo jednotlivé palačinky vrstvené s náplní narovnáme do vymazaného pekáčku nebo formy a zapečeme. Před zapečením pokapeme smetanou, jogurtem a posypeme strouhaným sýrem. Můžeme také zalít rozkvedlanými a osolenými vejci a posypat například pažitkou. Hotové krájíme na porce.

Smažené slané palačinky - rizolety

Tyto palačinky mají své jméno, říká se jim rizolety nebo rizolky. Usmažené palačinky uprostřed naplníme libovolnou slanou náplní a přeložíme tak, že nejdříve založíme levý a pravý kraj a pak stočíme. Tím vznikne malý palačinkový balíček, který obalíme v mouce, rozšlehaném vejci, strouhance a usmažíme. K rizoletám se hodí vařené brambory nebo bramborová kaše. Můžeme přidat tatarskou omáčku nebo zeleninový salát.
 





Příspěvky ke článku: Palačinky

Vložit nový příspěvek
Plněné palačinky jsou moc dobré Autor: Magduška, vloženo 27.10.2009
OdpovědětPlněné palačinky špenátem a osmahlým špekem je panečku taková dobrota, že k nám jzdí švagr až 200 km k nám na tu baštu naší:) a to potěší nejvíc:)
Re: Plněné palačinky jsou moc dobré Autor: saša, vloženo 09.11.2009
OdpovědětPalačinky plním kuřecím masem a špenátem je to mňamka:)
Re: Re: Plněné palačinky jsou moc dobré Autor: martinka.L, vloženo 21.01.2010
Odpovědětjá zase rozpustím nivu a kápnu trochu smetany, namačkaný česnek a tím pak potírám cleé palačinky a to je labůžo
palačinky se špenátem Autor: ELEN, vloženo 01.12.2011
OdpovědětŠpenát do palačinek se dává mletý nebo celý, prosím, poraďte mi.


Nové příspěvky