Tisk článku

Pangasius se zeleninou

Pangasius se stal v naší kuchyni často připravovanou a oblíbenou rybou především proto, že má velmi málo kostí a tak, jak je prodáván je prakticky neobsahuje vůbec. Pangasius je sladkovodní sumcovitá ryba a proto jí nemůžeme připisovat složení ryb mořských. Chybí u ní především jód. Ale přesto se dá připravovat na různé způsoby a neuškodí ji doplnit zeleninou.

Pangasius se zeleninou

Pangasius a jeho úprava

Pangasius se nabízí a prodává mražený a upravený na různě velké filety. Před kuchyňskou úpravou si tyto filety pak jen přizpůsobíme účelu. Necháme je jen částečně povolit, nerozmrazujeme zcela, protože pak pustí příliš mnoho vody včetně šťávy z masa. Pak je opláchneme, osušíme a nakrájíme porce podle potřeby. Maso před úpravou osolíme, okořeníme a tím je pangasius připraven k tepelné úpravě.

Pangasius a způsoby tepelné úpravy

Pangasia můžeme pro dietní účely vařit v osolené vodě nebo v páře, případně dusit. Jinak se upravuje podobně jako ostatní maso, to znamená, že jej můžeme dusit, smažit a péct. Pro úpravu se zeleninou je vhodné dušení, ale ještě vhodnější je pečení nebo zapékání. Kromě zeleniny přidáváme i další ingredience.

Pangasius a zelenina

K jemnému a chuťově poměrně neutrálnímu masu pangasia se výborně hodí zelenina. Doplníme tak toto rybí maso minerálními látkami a variabilnost použití druhů zeleniny umožní časté obměny receptů. Jednotlivé druhy zeleniny se dají ještě vzájemně míchat a doplňovat. Očištěnou zeleninu dusíme nebo pečeme společně s masem nebo z ní předem připravíme směs, se kterou pak pangasia zapékáme. Můžeme ho péci také současně s brambory, pak už nemusíme připravovat přílohu. Pangasia tak můžeme připravit například s těmito druhy zeleniny :

  • cibule
  • česnek
  • pórek
  • křen
  • brokolice
  • květák
  • rajčata
  • papriky
  • špenát
  • cuketa
  • kořenová zelenina
  • zeleninová směs
  • brambory

Pangasius, zelenina a další ingredience

Další ingredience přizpůsobujeme druhu použité zeleniny. Jemné rybí maso a zelenina se většinou výborně doplňují s mléčnými výrobky. Mohou to být sýry tvrdé i měkké, nebo smetana a to jak sladká, tak zakysaná. Pokud chceme jídlo z pangasia chuťově zpestřit a trochu více přizpůsobit obvyklé české kuchyni, tak můžeme použít i trochu jemné nebo pikantní uzeniny. Hodí se i jemné houby jako žampiony nebo hlíva, případně světlé hřibovité houby z vlastního sběru.

Pangasius, zelenina a koření

U koření ještě více než u dalších ingrediencí dbáme na to, aby použité koření ladilo jak s chutí bílého rybího masa, tak s použitou zeleninou, případně dalšími ingrediencemi. U rybího masa je vždy vhodnější použít spíše bylinkové koření, jako je tymián, oregano nebo rozmarýn nebo využít kořenících směsí jako je například provensálské koření. Pro recepty se zvlášť jemnou chutí někdy stačí jen pažitka, petrželka nebo cibulková nať. Chceme-li naopak mít chuť výraznější, tak použijeme ostřejší koření a dochucující přípravky jako je hořčice, kečup, sardelová pasta, sójová omáčka a podobné přípravky. Z těchto přípravků také můžeme připravit rychlou omáčku, kterou porce přeléváme při podávání.
 





Příspěvky ke článku: Pangasius se zeleninou

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...