Oblíbený pangasius smažený, dušený a pečený

Pangasius dodávaný na náš trh je uměle pěstovaná sladkovodní ryba, dovážená především z Asie. Jedná se o druh sumce, jehož maso je velice jemné a chutné. Ryba se prodává již vykuchaná, očištěná a porcovaná na různě velké filety. Její předností je to, že má jen velmi málo kostí. Při kuchyňské úpravě ji můžeme kromě uvaření v páře nebo vodě pro dietní účely také smažit, dusit, péct nebo zapékat.

Rybí maso je bohaté na plnohodnotné bílkoviny, minerální látky (fosfor, fluór, sodík, mořské obsahují i jód. Rybí tuk je rozložen rovnoměrně, má vysokou biologickou hodnotu. Červené rybí maso obsahuje více minerálních látek než bílé. Tučné rybí maso je bohaté na vitamíny A, D, ve svalovině a vnitřnostech jsou vitamíny A, B1, B2, B12. Rybí maso má málo purinů, které podporují v lidském organismu vznik kyseliny močové (podílí se na vzniku dny, revmatismu apod.). Rybí maso je lehce stravitelné a proto je vhodné na různé druhy diet. Rybí maso se rychleji uvaří, neboť obsahuje méně kolagenu a pojivového vaziva. Nejlépe stravitelnými vařenými rybami jsou pstruh a štika.

1. Pečený pangasius

INGREDIENCE :

  • 2 ks filetů pangasius
  • 1stružek utřeného česneku
  • 1 lžíce olivový olej
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • kurkuma

POSTUP :

  1. Pangasiuse omyjeme a osušíme papírovou utěrkou.
  2. Potřeme olivovým olejem, osolíme, opepříme, zakápneme citronovou šťávou.
  3. Přidáme česnek a koření a necháme 2 hodiny v lednici uležet.
  4.  Pangasia přemístíme do pekáčku vyloženého pečicím papírem a poklademe tenkým plátkem másla
  5. Pečeme na 190 °C asi 15 – 20 minut.
  6. Pečený pangasius se podáváme s opékanými bramborami, bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem.

Pečený pangasius

zdroj : lisaeats.com

2. Dušený pangasius s červenou řepou

Kombinace dušené ryby a červené řepy je nejen zdravá, ale také velmi lahodná.

INGREDIENCE :

  • 4 filety pangasia
  • 4 ks menší červené řepy
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 ks citronu
  • několik snítek kopru
  • čerstvě namletý pepř
  • sůl
  • bylinkové máslo

POSTUP :

  1. Troubu rozehřejeme na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem.
  2. Řepu dobře omyjte.
  3. Dáme ji do rendlíku s vroucí osolenou vodou a vaříme asi 30 minut.
  4. Po uvaření ji necháme částečně vychladnout.
  5. Oloupeme ji, příčně nakrájíme na jemné plátky a dáme do mísy.
  6. Osolíme ji, zakapeme olejem, citronovou šťávou, promícháme a nechte chvilku odležet.
  7. Mezitím pangasia zakapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme.
  8. Na pánvi rozehřejte lžíci másla, vložíme pangasiuse a zprudka opečeme z obou stran.
  9. Podlijeme troškou vody a dusíme 8 -10 minut pod pokličkou.
  10. Na talíře rozložíme červenou řepu a na ni položíme porce ryby a plátky bylinkového másla.
  11. Ozdobíme snítkami čerstvého kopru.

Dušený pangasius s červenou řepouzdroj : fresh.iprima.cz

3. Smažený pangasius v sýrovém těstíčku

Děti často nechtějí jíst rybu, protože s ní mají mnoho práce, když vybírají malé kostičky, výhodou pangasia je, že je bez kostiček.

INGREDIENCE :

  • 600g pangasia
  • 100g hladké mouky
  • 150g najemno nastrouhaného eidamu
  • 2 vejcem
  • 2 dcl mléka
  • 150g solamylu
  • 1 hrst posekané petrželky
  • sůl a pep
  • olej na smažení

POSTUP :

  1. Z mouky, eidamu, vajec, mléka, solamylu a posekané petrželky si připravíme těstíčko.
  2. Filety pangasia osolíme, opepříme, obalíme v těstíčku a osmažíme na rozpáleném oleji dozlatova.
  3. Podáváme s bramborou kaší nebo vařeným bramborem.

Smažený pangasius v sýrovém těstíčkuzdroj : flavorquotient.com

Pangasia můžeme také zapékat velmi dobře se kombinuje a doplňuje se  smetanou, zeleninou, s uzeninou, bylinkami, sýry, brambory, zapékacími omáčkami.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *