Tisk článku

Pangasius smažený, dušený a pečený

Pangasius dodávaný na náš trh je uměle pěstovaná sladkovodní ryba, dovážená především z Asie. Jedná se o druh sumce, jehož maso je velice jemné a chutné. Ryba se prodává již vykuchaná, očištěná a porcovaná na různě velké filety. Její předností je to, že má jen velmi málo kostí. Při kuchyňské úpravě ji můžeme kromě uvaření v páře nebo vodě pro dietní účely také smažit, dusit, péct nebo zapékat.

Pangasius smažený, dušený a pečený

Smažený pangasius

Smažený pangasius je velmi rychlé jídlo. Před úpravou jej necháme jen částečně rozmrazit, osolíme a posypeme dalším kořením, které vybíráme podle toho, jakou chceme mít jeho chuť. Můžeme použít jen pepř, sladkou papriku, špetku pálivé papriky nebo chilli koření. Pokud chceme míchat více druhů koření, pak je nejjednodušší využít kořenící směs na ryby. Místo koření můžeme porce i potírat sardelovou pastou, plnotučnou či ostřejší hořčicí, kečupem nebo taveným sýrem. Jakoukoliv hmotu k potírání je možné dokořenit prolisovaným česnekem nebo křenem. Po přípravě masa obalujeme jednotlivé porce především v klasickém trojobalu, který představuje hladká mouka, rozšlehané vejce a strouhanka. Tuto klasiku můžeme pozměnit tím, že do vejce přidáme koření, ostrý kečup nebo hořčici nebo do strouhanky přidáme trochu ovesných vloček, drcených chipsů nebo jiných podobných přísad. Kromě trojobalu se pangasius dá obalovat i v těstíčku připraveném z vejce, mouky, soli a mléka, vody, piva nebo vína. Těstíčko lze libovolně kořenit nebo do něj přidávat sekané zelené natě, jemně sekaný salám, sterilovaný hrášek a další suroviny. Obalené porce ryby ihned vkládáme do horkého oleje a smažíme po obou stranách dozlatova. Jako přílohu podáváme vařené nebo pečené brambory, bramborovou kaši a doplňujeme zeleninovou oblohou nebo zeleninovým salátem.

Dušený pangasius

Dušený pangasius je lehké jídlo a pokud jej doplníme dostatečným množstvím zeleniny a připravujeme na omezeném množství tuku, tak ho můžeme zařadit i mezi dietní jídla. Částečně rozmrazené porce osolíme a opečeme na troše tuku z obou stran. Pak maso podlijeme vývarem nebo vodou, můžeme také použít trochu bílého nebo červeného vína a dusíme doměkka. Mezitím k němu připravíme zvlášť některou ze zeleninových příloh nebo zeleninu dusíme přímo s rybou. Počítáme s tím, že podlitou rybu není třeba dusit více než 15-20 minut, takže veškerá zelenina nebo další ingredience se musí krájet nebo strouhat nadrobno, aby stačily za tuto dobu změknout. Před dokončením můžeme pangasia podlévat smetanou, přidat jemně sekanou šunku, sterilovaný hrášek nebo strouhaný či rozdrobený sýr pikantnější chuti. K dušenému rybímu masu podáváme většinou vařené brambory, smažené bramborové hranolky nebo krokety, někdy to může být i podušená rýže ochucená kořením.

Zapékaný pangasius

Všechna zapékaná jídla mají množství obměn v použitých surovinách a způsobu vrstvení. Totéž platí i pro pangasia, kterého po naporcování na přiměřené porce, osolení a opečení na tuku po obou stranách vložíme do pekáčku a zapékáme například :

  • se smetanou: Smetana může být sladká i zakysaná, může se také míchat se strouhaným sýrem nebo vejci.
  • se zeleninou: Použít lze různé druhy zeleniny a to čerstvé nebo v případě jejího nedostatku mražené nebo sterilované. Velmi dobrý je zapékaný pangasius s brokolicí, květákem, hráškem, rajčaty, paprikami, mrkví, celerem a cibulí. Ze zeleniny je nejlepší vytvářet podle možností směs z několika druhů.
  • s bylinkami: Mohou to být různé druhy kořenících bylinek, například pažitka, zelená petrželka nebo bazalka. Do této skupiny také můžeme zahrnout například strouhaný křen.
  • s uzeninou: K jemnému masu pangasia se hodí spíše jen jemná uzenina jako je šunka, drůbeží salámy nebo párky.
  • se sýrem: Využít lze všechny druhy sýrů, které nastrouháme nebo nakrájíme na velmi drobné kousky.
  • s brambory: Brambory musí být předem uvařené. Nakrájené na plátky se během zapékání pouze krátce propečou a prohřejí.
  • se zapékacími omáčkami: Použijeme některou z již hotových zapékacích omáček nebo si připravíme omáčku vlastní. Může to být různě ochucená bešamelová omáčka, sýrová nebo smetanová omáčka či omáčka z dušených rajčat, hořčicová omáčka a další podobné omáčky.

K zapékanému pangasiu podáváme různě upravené brambory, zeleninovou oblohu nebo zeleninový salát.
 





Příspěvky ke článku: Pangasius smažený, dušený a pečený

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky