Tisk

Paprika

Planě rostoucí druhy papriky s opadavými a malými plody dosud rostoucí v některých oblastech Jižní Ameriky jsou předchůdci dnes pěstovaných paprik. Do Evropy ji přivezli španělští mořeplavci, údajně sám Kryštof Kolumbus, z dnešního ostrova Haiti. Dnes se tato lilkovitá rostlina pěstuje pro využití plodů nebo pro zpracování na koření v řadě zemí s teplejším klimatem. Jako zelenina je paprika jakékoliv odrůdy velmi cenná zvláště pro obsah vitamínu C, který je vyšší v nedozrálých zelených plodech. Zralé a vybarvené plody zase obsahují značné množství provitamínu A. V kuchyni by se měla používat především čerstvá do salátů, pomazánek nebo jako zeleninová obloha. Minerálními látkami a chutí obohacuje i vařená jídla, takže ji lze používat buď jako přísadu do polévek, omáček, k pečeným nebo zapékaným pokrmům, případně ji připravovat i samostatně. V této podobě ji můžeme péct nebo dusit, plnit masem nebo zeleninou, případně ji jako převažující zeleninu využívat do zeleninových jídel. Jedním z nich je oblíbené lečo. Paprika se výborně hodí i na konzervování, kde se přidává do různých salátů a čalamád se sladkokyselým nálevem nebo se konzervuje jako dušená v podobě leča, past nebo pomazánek. 


Další pojmy slovníku:

  • Balkánský sýr

    Název sýra odpovídá jeho místu původu, kterým jsou jihoevropské země. Balkánský sýr je měkký sýr bílé barvy s výraznou slanou chutí. Původně se...

  • Vepřová hlava

    Vepřová hlava se prodává částečně očištěná a bez mozečku. Jde o speciální masovou část z vepře používanou při domácím vaření jen výjimečně. Vařená...

  • Sójový olej

    Sójový olej se vyrábí lisováním ze semen sóji. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, aminokyseliny a současně je i cenným zdrojem lecitinu. Obsahuje...

  • Růžičková kapusta

    Růžičková kapusta je příbuzná s kadeřávkem i hlávkovou kapustou. Je to rostlina s miniaturními listovými růžičkami vyrůstajícími na vysokém...

  • Kola

    Výtažek z ořechů kolovníku, což je druh stromu rostoucí v tropických deštných pralesech převážně v západní Africe, ale také v Brazílii, na Jamajce...

Recepty s "Paprika":

  • Omáčka na špagety smetanová

    Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji procezeným vývarem a smetanou, osolíme, opaprikujeme a dobře provaříme na hustou...

  • Bramborový guláš

    Maso nakrájíme na kostky velké asi 2 cm,osolíme,opepříme, cibule očistíme a posekáme. V hrnci rozpálíme olej, vložíme cibulku a zesklovatíme....

  • Kuře v pikantní marinádě

    Kuře očistíme a naporcujeme. Z uvedených surovin připravíme marinádu, kterou promícháme a polijeme jí naporcované kuře. Odložíme do chladničky, aby...

  • Pštrosí vejce

    Napřed si musíme uvařit 4 vejce na tvrdo. Pak si do velké mísy dáme mleté maso, vejce syrové, kmín, pepř, sůl, červenou papriku mletou, majoránku a...

  • Rybí chlebíčky

    Nejdříve připravíme obě pomazánky tak, že rybičky vykostíme a utřeme s dalšími přísadami. Veku podélně rozpůlíme a obě půlky částečně vydlabeme....



Nové příspěvky