Tisk

Paprika

Planě rostoucí druhy papriky s opadavými a malými plody dosud rostoucí v některých oblastech Jižní Ameriky jsou předchůdci dnes pěstovaných paprik. Do Evropy ji přivezli španělští mořeplavci, údajně sám Kryštof Kolumbus, z dnešního ostrova Haiti. Dnes se tato lilkovitá rostlina pěstuje pro využití plodů nebo pro zpracování na koření v řadě zemí s teplejším klimatem. Jako zelenina je paprika jakékoliv odrůdy velmi cenná zvláště pro obsah vitamínu C, který je vyšší v nedozrálých zelených plodech. Zralé a vybarvené plody zase obsahují značné množství provitamínu A. V kuchyni by se měla používat především čerstvá do salátů, pomazánek nebo jako zeleninová obloha. Minerálními látkami a chutí obohacuje i vařená jídla, takže ji lze používat buď jako přísadu do polévek, omáček, k pečeným nebo zapékaným pokrmům, případně ji připravovat i samostatně. V této podobě ji můžeme péct nebo dusit, plnit masem nebo zeleninou, případně ji jako převažující zeleninu využívat do zeleninových jídel. Jedním z nich je oblíbené lečo. Paprika se výborně hodí i na konzervování, kde se přidává do různých salátů a čalamád se sladkokyselým nálevem nebo se konzervuje jako dušená v podobě leča, past nebo pomazánek. 


Další pojmy slovníku:

  • Vepřová plec

    Vepřová plec, jak název napovídá, je maso z hrudi. Bývá více či méně prorostlé tukem a dnes je již většinou prodáváno vykostěné, to znamená bez...

  • Fazole

    Fazole patří mezi luštěniny, protože k jídlu slouží jejich semena vyloupaná neboli vyluštěná z lusků. Jsou důležitou a výživnou potravinou, protože...

  • Špagety

    Špagety jsou dlouhé těstoviny vyrobené z pšeničné mouky. Pravé italské špagety se vyrábějí z tvrdé pšenice zvané semolina. Na rozdíl od makaronů...

  • Celozrnná mouka

    V obilném zrnu je nejvíce buničiny a nerostných solí, pod slupkou se pak nachází bílkoviny, tuky a vitamíny B. Ve vnitřku zrna je pak nejvíce...

  • Bageta

    Bageta je bílé pečivo původem z Francie. Pravé francouzské bagety, ve francouzštině baguette, jsou silně křupavé, úzké a velmi dlouhé večky a...

Recepty s "Paprika":

  • Domácí zvěřinové klobásky

    maso se nejprve musí naložit a to na 2 až 3 dny. maso nakrájíme na malé kostičky do velké mísy spíše obrovské a nasypeme tam maso na kostičky,...

  • Pomazánka z ovesných vloček

    Vločky namočíme na 2 hodiny do studené vody. Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, zasypeme paprikou, přidáme vločky a mícháme, až je směs...

  • Čočka se šunkou

    Čočku den předem propláchneme, zalijeme vodou a necháme přes noc máčet. Druhý den ji uvaříme doměkka. Rozehřejeme olej a osmahneme na něm najemno...

  • Omáčka na špagety

    Mleté masičko si osmahneme společně s cibulkou nakrájenou na kostičky a pořádně osmahneme, pak přidáme česnek prolisovaný a bazalku, pepř, sůl,...

  • Polévka Halászlé

    Musíme nechat slaninku, kterou nakrájíme na plátky osmahnout a pak přidat cibulku na jemno a nechat ji zezlátnout. Poté přidáme nakrájená rajčata,...



Nové příspěvky