Tisk článku

Paprikové hody

Paprikové plody patří mezi oblíbené zeleniny. Jde současně i o zeleninu velmi hodnotnou, protože syrová paprika obsahuje poměrně velké množství vitamínu C a vyzrálé a vybarvené plody pak i provitamín A. Navíc paprikám velmi prospělo šlechtění, takže si dnes můžeme obstarat opravdu chutné a šťavnaté papriky v mnoha druzích a bez nepříjemné velké pálivosti. Jejich využití v kuchyni je poměrně široké. Přednost bychom samozřejmě měli dávat paprice syrové a tepelnou úpravu vybírat takovou, která paprice neubere příliš na vzhledu a chuti.

Paprikové hody

Syrové papriky

Čerstvé a syrové papriky poslouží jako obloha či ozdoba, můžeme je plnit nebo z nich připravovat saláty.

Obloha a ozdoby z paprik

Čerstvé syrové papriky tvoří velmi dobrou a užitečnou součást různých zeleninových obloh, kterými doplňujeme masová jídla, zapékané pokrmy nebo jídla z vajec, hub a jiných surovin. Zvláště z různobarevných paprik a případně další zeleniny, lze vytvořit velmi pěknou oblohu. Podobně čerstvé papriky používáme jako ozdobu na obkládané chleby, toasty nebo chlebíčky. Papriky přitom krájíme na kolečka, proužky nebo z nich malými tvořítky můžeme vykrájet ozdobné tvary.

Plněné syrové papriky

Lehká a zdravá přesnídávka nebo večeře se dá rychle připravit z omytých a rozpůlených paprik, které naplníme některou z pomazánek. Může to být tvarohová pomazánka s různými příchutěmi, sýrová pomazánka nebo pomazánka z uzeniny či vajec. Použít lze i různé druhy salátů, které jsou pouze ochucené nebo s malým množstvím zálivky. Takto upravené papriky podáváme jen s pečivem a v horkých dnech je předem vychladíme.

Paprikové saláty

Na saláty opět využíváme syrové papriky. Současně s paprikami používáme i jinou zeleninu, především nepostradatelnou cibuli, někdy česnek a často přidáváme i rajčata. Saláty jsou rychle připravené, protože po očištění se zelenina jen nakrájí, zalije zálivkou a nechá chvíli proležet. Tyto saláty se někdy doplňují i sýry ostřejší chuti, vařenými vejci nebo uzeninou.

Pečené, dušené a smažené papriky

Samotné papriky můžeme různě upravené péct nebo zapékat, dusit i smažit. Nejčastější úpravou je plnění nádivkami. Papriky také mohou být součástí nejrůznějších pokrmů, kdy je dusíme nebo zapékáme společně s dalšími surovinami.

Pečené a zapékané papriky

Papriky se dají buď celé nebo půlené plnit nádivkami z masa, uzeniny, hub, sýrů nebo třeba jen obyčejnou nádivkou z rohlíků. Na masovou nádivku se často používá mleté maso, z uzeniny to mohou být různé salámy, párky, klobásy či paštiky nebo také houby, které ale musíme předem podusit. Nádivka se doplňuje dušenou rýží, může se využít i zbytek těstovin nebo nakrájené kostičky rohlíků. Kořeníme podle vlastní chuti. Naplněné papriky vložíme do vymazaného pekáčku a zapečeme v troubě. Před dopečením je můžeme ještě sypat sýrem nebo pokapat kečupem či kysanou smetanou. Jako přílohu podáváme vařené brambory, bramborovou kaši nebo jen pečivo.

Dušené papriky

Dušené papriky připravujeme a podáváme s omáčkou. I tyto papriky se často plní, většinou masovou nádivkou z mletého masa a omáčka bývá nejčastěji rajská. Pokud někde nemají rajskou omáčku rádi, docela dobře ji nahradí omáčka gulášová nebo smetanová se zeleninou podobná svíčkové omáčce. Jako příloha se podává knedlík, těstoviny nebo dušená rýže.

Smažené papriky

I papriky se dají smažit. Jako v ostatních případech i tady je lepší papriky naplnit alespoň nějakou jednoduchou nádivkou. Pak se papriky obalí v trojobalu nebo těstíčku a osmaží po všech stranách v horkém oleji. Jako příloha je vhodná bramborová kaše.

Papriky v různých jídlech

Kromě samostatných jídel se papriky velmi dobře hodí k různým pokrmům pečeným, zapékaným nebo dušeným, kde doplňují hlavní surovinu a to především maso všech druhů, dále pak další druhy zeleniny, brambory, rýži nebo těstoviny.
 





Příspěvky ke článku: Paprikové hody

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky