Tisk článku

Papriky a rajčata

Papriky a rajčata patří k podzimní zelenině, která má velmi široké využití. Dají se z nich připravovat nejen hlavní teplá jídla, ale i různé studené předkrmy, pomazánky nebo saláty. Dobře poslouží i jako zeleninová obloha. Papriky a rajčata také konzervujeme. Protože oba druhy obsahují spoustu vitamínů, jejich konzumací prospěje našemu zdraví.

Papriky a rajčata

Co vaříme z paprik a rajčat

Mezi nejznámější jídla patří lečo ze směsi paprik a rajčat, plněné papriky a rajské omáčka. Kromě těchto jídel si můžeme vybrat z řady receptů. Oba druhy zeleniny lze také přidávat k nejrůznějším pokrmům, kde nejsou hlavní surovinou, ale pikantním doplňkem. Papriky a rajčata konzervujeme především jako saláty, z rajčat si pak můžeme vytvořit vlastní protlaky a kečupy.

Lečo

Lečo zná snad úplně každý a jeho přípravu také. Přesto si však zopakujeme základní postup na zeleninové lečo, který je nejrychlejší a nejjednodušší. Na tuku (nejlépe na sádle) osmažíme cibuli, na ni dáme dusit na proužky nakrájené papriky a asi po 15 minutách přidáme na kousky nakrájená rajčata. Osolíme, okořeníme pepřem, případně dalším kořením a dusíme doměkka. Měkkou zeleninu zalijeme rozšlehanými vejci, která necháme ztuhnout. Lečo podáváme většinou s pečivem, můžeme však i s brambory. Základní přípravu leča můžeme různými způsoby obměňovat. Místo sádla použijeme slaninu nebo anglickou slaninu a už lečo získá jinou chuť. Do leča před dokončením přidáme na kostičky nebo na kolečka nakrájenou uzeninu a to buď měkký salám nebo kořeněnou klobásu. Místo uzeniny můžeme přidat i vařené nebo dušené maso a zužitkovat tak případné přebytky od předešlého jídla. Milovníci hub mohou lečo nastavit dušenými houbami. Stejně tak lze kromě rajčat a paprik přidat i další zeleninu, jako je třeba květák, kapusta, mrkev, cuketa a další druhy. Chutné a jemné lečo je bez vajec, kdy je nahradíme zakysanou smetanou. Je to vhodný způsob pro ty, kdo buď nemají vejce v oblibě nebo je z dietních důvodů nemohou jíst. Zahustit můžeme rozpuštěním strouhaného sýra nebo jím můžeme posypat hotové lečo na talíři. Můžeme také zvolit poněkud odlišný postup a to ten, že podušenou zeleninu zalijeme rozšlehanými vejci a dáme zapéct do trouby. Možností je mnoho a jistě stojí za to je vyzkoušet, protože si tak zaručeně zpestříme jídelníček a třeba objevíme způsob, který nám bude chutnat ze všeho nejvíce.

Plněné papriky

Plněné papriky jsou dalším ze všeobecně známých a oblíbených jídel. Klasická úprava plněných paprik spočívá v náplni z mletého masa nastavené podušenou rýží a kořením. Naplněné papriky se pak dusí v rajské omáčce. Jedná se o pokrm poměrně dost sytý a jeho sytost a kalorickou hodnotu zvyšuje to, že nejoblíbenější přílohou je houskový knedlík, jen výjimečně nahrazovaný dušenou rýží. Ale plněné papriky se dají připravovat i jinak, kdy je celé nebo půlené plníme různými druhy náplní. Tyto papriky pak nedusíme, protože vhodnější příprava je pro ně pečení nebo zapékání. Můžeme je plnit například různými druhy sýrů, od běžného eidamu až po nivu nebo balkánský sýr. Sýr přitom kombinujeme buď s trochou uzeniny nebo s jinou zeleninou. Dobrou náplní je i směs vajec a zeleniny, směs vajec a uzeniny nebo žemlová nádivka s vejci. Dalšími náplněmi může být játrová paštika, různé zeleninové směsi nebo dušené houby. Pečené nebo zapékané papriky nepodáváme s omáčkou, ale většinou s různě upravenými brambory a doplňujeme zeleninovým salátem z jiných druhů zeleniny.

Rajská omáčka

Rajská omáčka se připravuje na řadu způsobů a to od nejjednodušších, až k tomu klasickému. Jednoduše ji připravíme tak, že si připravíme světlejší jíšku, zalijeme ji trochou vody, rozšleháme, přidáme rajský protlak, kečup nebo rajskou šťávu či džus a koření. Mezi nezbytné koření patří bobkový list, celý pepř, nové koření a sůl, jako další koření se přidává trochu skořice a tymiánu. Omáčku 20 minut provaříme, procedíme a dochutíme, většinou potřebuje trochu přisladit. Klasická rajská vyžaduje trochu více času, protože na základ pro omáčku osmahneme cibuli, nakrájenou kořenovou zeleninu, tj. mrkev, celer a petržel. Pak přidáme jíšku rozmíchanou ve vodě, zalijeme vývarem, přidáme rajský protlak nebo krájená rajčata, okořeníme již dříve uvedeným kořením a provaříme. Hotovou omáčku procedíme, zeleninu protřeme přes cedník. Jednoduchá omáčka je vhodná k těstovinám. Klasická rajská omáčka by měla být doplněna masem a podávána s houskovým knedlíkem, rýží nebo také těstovinami.
 





Příspěvky ke článku: Papriky a rajčata

Vložit nový příspěvek
Domácí kečupe a čalamádka Autor: Darina, vloženo 04.10.2009
OdpovědětJá z nich dělám každý rok čalámádu a domácí kečupek a ten je teda delikátní, když to srovnám s kupovaným je to hrozný rozdíl.


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...