Tisk

Patison (Patizon)

Patison je tykvovitá zelenina s plochými krémově bílými plody, které mají tvar malého disku a obloukovitě vykrajovaný okraj plodů. Patisony mají poněkud moučnatou dužninu, která chutná nejlépe plně vyzrálá. Mohou se jíst i se slupkou a semeny nebo můžeme u starších plodů slupku odstranit. Dozrálé a vyvinuté plody mají tu výhodu, že je lze i déle skladovat. Připravují se z nich vařené, dušené, smažené i zapékané pokrmy. Mladé a nevyvinuté plody lze konzervovat podobně jako okurky.


Další pojmy slovníku:

  • Mangold

    Mangold je listová zelenina se starším domácím názvem cvikla. Podobá se řepě, ale konzumují se z něj jen nadzemní části, dužnaté řapíky a listy,...

  • Pekanové ořechy

    Pekanové ořechy jsou plody stromu z názvem ořechovec pekanový. Ačkoliv jsou příbuzné s vlašským ořechem, pocházejí ze Severní Ameriky, kde jsou...

  • Grapefruit

    Oblíbený druh citrusu pochází z Karibské oblasti, dnes se pěstuje všude v tropických a subtropických oblastech. Obsahuje enzymy, které povzbuzují...

  • Cibule

    Pravlastí cibule je údajně střední Asie a jejím předkem byla některá z planých česnekovitých rostlin. Dnes je cibulí pro použití v kuchyni...

  • Rostlinný tuk

    Rostlinný tuk je získáván speciálními technologickými postupy z rostlin, které obsahují tuky. V podstatě se jedná o tytéž rostliny, ze kterých je...

Recepty s "Patison (Patizon)":

  • Dušený patison jako mozeček

    Patison oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na tuku zpěníme cibuli, přidáme droždí a mícháme až droždí začne vonět. Pak přisypeme na kostičky...

  • Tykvová příloha s rajčaty

    Cibuli a česnek osmahneme na oleji, přidáme tykev nakrájenou na plátky, osolíme, okořeníme a orestujeme. V případě potřeby nepatrně podlijeme...

  • Zapékané patisony s uzeným masem

    Cibuli nakrájíme na kolečka, patison oloupeme a nastrouháme na hrubé nudličky, uzené maso nakrájíme na kostičky, rajčata na kostky. Nakrájenou...

  • Slepičí karbanátky s houbami

    Na cibulce podusíme trochu hub. V osolené vodě uvaříme slepici. Měkké maso obereme a pomeleme nebo velmi nadrobno nakrájíme.. Přidáme nastrouhaný...

  • Smažené patisony se sýrem

    Patisony oloupeme a nakrájíme na tenké plátky a mírně je osolíme. Mezi dva plátky vložíme vždy 1 plátek sýra. Obalíme v hladké mouce, rozšlehaných...



Nové příspěvky