Tisk

Patison (Patizon)

Patison je tykvovitá zelenina s plochými krémově bílými plody, které mají tvar malého disku a obloukovitě vykrajovaný okraj plodů. Patisony mají poněkud moučnatou dužninu, která chutná nejlépe plně vyzrálá. Mohou se jíst i se slupkou a semeny nebo můžeme u starších plodů slupku odstranit. Dozrálé a vyvinuté plody mají tu výhodu, že je lze i déle skladovat. Připravují se z nich vařené, dušené, smažené i zapékané pokrmy. Mladé a nevyvinuté plody lze konzervovat podobně jako okurky.


Další pojmy slovníku:

  • Vepřové sádlo syrové

    Syrové sádlo se v domácnosti využívá k domácímu škvaření sádla, jen výjimečně k domácí přípravě slaniny. Při domácím škvaření se syrové sádlo krájí...

  • Kadeřávek

    Kadeřávek je blízce příbuzný s kapustou a zelím a pěstuje se ve formách s kadeřavými nebo s hladkými listy. Pochází pravděpodobně ze Středozemí,...

  • Ředkvička

    Ředkvička pochází z Asie, jako kulturní rostlina se však hojně vyskytovala i ve Středomoří. Vedle česneku a cibule ji znali a používali již staří...

  • Macerace

    Macerací se nazývá postup, při kterém se potraviny máčí v tekutině, aby změkly, případně, aby se zbavily nežádoucího pachu. Tak se třeba máčí...

  • Slanina

    Jako slanina nebo také špek se označuje solené či uzené vepřové sádlo. Sádlo se nechává proležet v solném roztoku a někdy se ještě následně udí....

Recepty s "Patison (Patizon)":

  • Smažené patisony se sýrem

    Patisony oloupeme a nakrájíme na tenké plátky a mírně je osolíme. Mezi dva plátky vložíme vždy 1 plátek sýra. Obalíme v hladké mouce, rozšlehaných...

  • Slepičí karbanátky s houbami

    Na cibulce podusíme trochu hub. V osolené vodě uvaříme slepici. Měkké maso obereme a pomeleme nebo velmi nadrobno nakrájíme.. Přidáme nastrouhaný...

  • Tykvová příloha s rajčaty

    Cibuli a česnek osmahneme na oleji, přidáme tykev nakrájenou na plátky, osolíme, okořeníme a orestujeme. V případě potřeby nepatrně podlijeme...

  • Dušený patison jako mozeček

    Patison oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na tuku zpěníme cibuli, přidáme droždí a mícháme až droždí začne vonět. Pak přisypeme na kostičky...

  • Zapékané patisony s uzeným masem

    Cibuli nakrájíme na kolečka, patison oloupeme a nastrouháme na hrubé nudličky, uzené maso nakrájíme na kostičky, rajčata na kostky. Nakrájenou...



Nové příspěvky