Tisk článku

Patison v různých kuchyňských úpravách

Z patisonu využíváme plody, které jsou smetanově bílé barvy a plochého tvaru podobného disku. Okraj plodů je vykrajován do malých obloučků po celém obvodu. Pokud jej nemáme z vlastní produkce, je k dostání v prodejnách zeleniny. V letním a podzimním období může obohatit náš jídelníček velmi chutnými a současně i zdravými jídly. Jeho použití v kuchyni prodlužuje jedna z jeho výhod, kterou je to, že vyzrálé plody můžeme v chladném prostředí déle skladovat, dokonce až několik měsíců.

Patison v různých kuchyňských úpravách

Využití patisonu v kuchyni

Patison patří mezi tykvovité rostliny, které se vyznačují obsahem vitamínů a pektinových látek a proto mají příznivé účinky v různých dietách. Vhodný je především pro osoby s vysokým obsahem cholesterolu a pro diabetiky. Pro nízkou kalorickou hodnotu samozřejmě také pro ty, kdo zápolí se snižováním váhy, ti si však musí vybrat i celkově nízkokalorickou úpravu. Protože je blízce příbuzný s cuketou, upravuje se podobně. Můžeme ho vařit, smažit, dusit i zapékat. Malé nevyvinuté plody do průměru 5 cm můžeme nakládat do sladkokyselého nálevu jako okurky.

Příprava patisonu před vařením

Patison má tužší bílou slupku, kterou musíme oloupat. K odstranění slupky je nejlepší použít škrabku na zeleninu a plod dočistit ostrým nožíkem. Semena, která plod obsahuje, jsou jedlá, takže se nemusí odstraňovat a jejich vykrojení je zcela na naší úvaze. Pak jej podle vybraného receptu nakrájíme na slabší plátky, na kostky nebo nastrouháme na nudličky.

Různé úpravy patisonu

Vařený patison

Z patisonu můžeme uvařit rychlou polévku. Nastrouhaný nebo na kostičky nakrájený patison dáme vařit do vývaru z masa nebo zeleniny. Nejvýše za 10 minut je patison měkký. Polévku můžeme připravit podobně jako kulajdu s vejci a smetanou. Polévka z patisonu se může vařit i s další zeleninou nebo s brambory. Přitom dbáme na to, aby byla všechna zelenina uvařena zároveň, takže některou, například kořenovou, dáme vařit o něco dříve.

Smažený patison

Patison můžeme smažit v plátcích, které z plodu nakrájíme. Obalujeme je v trojobalu nebo v těstíčku a smažíme v horkém oleji. Plátky můžeme nakrájet i slabší a vždy mezi dva plátky vložit plátek salámu, sýra nebo připravenou nádivku ze sýra, vajec, hub nebo zeleniny. I tyto plátky pak obalíme a ihned usmažíme. Místo plátků můžeme patison nastrouhat na nudličky a připravit z něj nejrůznější smaženky buď ze samotného patisonu nebo ve spojení s jinou zeleninou. Směsi na tyto smaženky se spojují buď celými vejci nebo žloutky a sněhem z bílků. Lžící vytvarované placičky se pak smaží na pánvi v oleji.

Dušený patison

Rychlá a jednoduchá úprava dušeného patisonu je způsob "jako mozeček", kdy se očištěný a nakrájený patison podusí na cibuli a zalije rozšlehanými vejci. Tento způsob se samozřejmě může vylepšovat přidáváním dalších surovin, jako sýra, dušených hub, naťové zeleniny nebo uzeniny. S přidáním paprik a rajčat lehce připravíme zeleninové lečo. Kromě toho se patizon může upravovat jako guláš nebo podobné omáčky s jiným kořením. S větším množstvím cibule a trochy česneku a za pomoci vývaru je nakonec z patisonu velmi chutná a přitom lehká omáčka.

Zapékaný patison

Na zapékaný patison je možné si, tak jako u jiných zapékaných jídel, vybrat z celé řady receptů. Když se k těmto receptům připojí i vlastní fantazie, může být patison připraven pokaždé jinak. Na zapékání se patison může míchat s další zeleninou, houbami, libovým masem, uzeninou, sýrem nebo houbami. Patison lze také zapékat již i se surovinou, kterou považujeme za přílohovou. To znamená s rýží, těstovinami nebo brambory, zde je vše nutné před zapékáním podusit nebo uvařit. Připravený pokrm naskládaný do vymazané zapékací misky nebo pekáčku zaléváme mlékem s vejci, palačinkovým těstem, zakoupenou zapékací omáčkou, okořeněnou bešamelovou omáčkou nebo jej posypeme strouhaným sýrem. Zapékáme zhruba 30 minut podle použitých dalších surovin.

Podávání patisonu

Smažený patison podáváme s různě upravenými brambory a zeleninovým salátem. U dušeného patisonu si kromě brambor někdy vystačíme jen s pečivem. K dušenému patisonu s omáčkou můžeme podávat i rýži, těstoviny nebo noky. K zapékanému patisonu podáváme vařené brambory nebo bramborovou kaši a oblohu z čerstvé zeleniny nebo zeleninový salát.
 





Příspěvky ke článku: Patison v různých kuchyňských úpravách

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...