Tisk

Pažitka

Pažitka je kromě kadeřavé petržele u nás nejznámějším zeleným kořením. Má se však používat především čerstvá, v syrovém stavu, neboť jedině tak si zachová svoji vitamínovou hodnotu. Zelené rourkovité listy pažitky, nadrobno nakrájené, přidáváme do hotových polévek, omáček, zeleninových a vaječných pokrmů, tvarohových a sýrových pomazánek a do nádivek. Dále se nadrobno posekané pažitky používá k posypání vařených brambor, obložených chlebíčků a k okořenění zeleninových salátů. Chléb potřený máslem nebo tvarohem a posypaný jemně nakrájenou pažitkou je velmi oblíbenou a vhodnou přesnídávkou pro děti. Pažitka podle lidového léčitelství podporuje a upravuje trávení a má proto i po této stránce ve výživě svůj význam.


Další pojmy slovníku:

  • Sezamová semena

    Tato semena jsou plody sezamu, jednoleté rostliny pocházející z Indie, která se v současnosti pěstuje i jinde, ale pouze v tropických oblastech....

  • Ztužený pokrmový tuk

    Ztužený pokrmový tuk je tuk, který technologickým postupem dosahuje velmi tuhé konzistence. Dříve byl také nazýván 100% tuk a pod tímto názvem se...

  • Cedrát

    Cedrát je plod stejnojmenné rostliny, která se dnes pěstuje po celém světě v subtropických a tropických oblastech, ačkoliv původně pochází z...

  • Kuře

    Kuře a kuřecí maso je dnes jeden z nerozšířenějších druhů masa. Přispěl k tomu průmyslový odchov, takže kuře je dnes chlazené nebo mražené k...

  • Růžičková kapusta

    Růžičková kapusta je příbuzná s kadeřávkem i hlávkovou kapustou. Je to rostlina s miniaturními listovými růžičkami vyrůstajícími na vysokém...

Recepty s "Pažitka":

  • Brambory se sýrem a žampiony

    Brambory ve slupce povaříme do poloměkka, vychladlé oloupeme a nakrájíme na plátky. Plátky brambor narovnáme do máslem vymazaného pekáčku, osolíme...

  • Květák se šunkou a sýrem

    Květák předvaříme v osolené vodě. Zchladlý a okapaný květák rozebereme na růžičky, které naskládáme do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného...

  • Tvarohová pomazánka s paprikami

    Tvaroh smícháme s mletou paprikou, mlékem a solí a pak do pomazánky vmícháme papriky, které jsme omyli, zbavili semeníků a nakrájeli na jemné...

  • Plněné papriky s křenovou pěnou

    Z paprik vykrojíme semeníky, očistíme je, opláchneme a rozkrojíme podélně na poloviny. Lučinu utřeme s trochou mléka do pěny, přidáme strouhaný...

  • Jogurtová pizza se zeleninou

    Všechny suroviny na těsto smícháme dohromady, rozetřeme na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený velký plech, poklademe na plátky nakrájenými...



Nové příspěvky