Nejlepší recepty z bažantího maso, nejen pro milovníky zvěřiny!

Toužíte po netradiční pochoutce?

Inspirujte se našimi recepty na bažanta.

Zvěřina není jen srnčí či kančí.

Bažantí maso je velmi chutné, zdravé a dá se připravit na mnoho způsobů.

Která varianta se stane vaší nejoblíbenější? Na víně, na divoko či s kaštanovou nádivkou?

Ať se rozhodnete pro kteroukoli, vždy si pochutnáte!

Bažant na divoko s rýží

Oblíbená pochoutka, ve které se chuť bažantího masa skvěle snoubí s lesními houbami a divokou rýží.

Ingredience:

  • 1 bažant
  • 2 šálky nevařené divoké rýže
  • 1 šálek nakrájených čerstvých lesních hub
  • 3 šálky vody
  • 3/4 šálku nakrájené cibule
  • 6 plátků slaniny
  • 1 PL hladké mouky
  • 2 čajové lžičky sušeného mletého česneku
  • 2 čajové lžičky sušeného oregana
  • 2 čajové lžičky sladké papriky
  • 1 čajová lžička pepře
  • 2 čajové lžičky soli
  • olej

Postup:

  1. Na pánvi rozehřeje olej, zesklovaťte na něm cibuli a následně přidejte veškeré koření a vodu.
  2. V mezidobě si moukou vysypejte speciální sáček určený na pečení masa v troubě, přidejte slaninu, houby a rýži.
  3. Následně do sáčku vložte též omytého a očištěného bažanta.
  4. Přilijte do sáčku směs s kořením a sáček důkladně uzavřete.
  5. Vložte na plech a pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně hodinu a půl, v závislosti na velikosti bažanta.
  6. Před podáváním nechte ještě 10 minut v sáčku odstát,
Pochoutka z bažantího masa s divokou rýží a lesními houbami
zdroj: tasteofhome.com

Nemáte možnost koupit si zvěřinu? Nevaří, máme pro vás zajímavé recepty na nepravé zvěřinové hody!

Pečený bažant s chlebovou omáčkou

Jeden z oblíbených pokrmů anglické kuchyně, který si můžete poměrně snadno uvařit i u vás doma.

Ingredience:

  • 2 bažanti
  • 100 ml suchého červeného vína
  • 50 ml portského vína
  • 20 g másla
  • 50 ml řepkového oleje
  • tymián
  • jalovec
  • sůl, pepř

Na omáčku

  • 1 krajíc chleba
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 50 g nakrájené cibule
  • 10 g slaniny
  • 10 g másla
  • 2 stroužky česneku
  • 1 bobkový list
  • tymián
  • sůl

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 190°C.
  2. Na pánvi rozehřejte olej a máslo.
  3. Bažanta lehce orestujete, přibližně 3-5 minut ze všech stran.
  4. Orestovaného bažanta osolte a opepřete a dejte ho na 30 minut péct do předehřáté trouby.
  5. V polovině doby bažanta obraťte.
  6. Poté maso z pekáče vyjměte.
  7. Přilijte vypečenou šťávu z pekáče k tuku do pánve, přilijte též červené víno, portské víno a přidejte tymián a jalovec.
  8. Za stálého míchání směs na pánvi povařte až do doby, než se její objem zredukuje přibližně o třetinu.
  9. Následně na jiné menší pánvi rozehřejte máslo na přípravu chlebové omáčky.
  10. Osmažte na něm cibuli, prolisovaný česnek a bylinky.
  11. Přidejte slaninu a restujte asi minutu.
  12. Poté do pánve přilijte mléko a přidejte na kousky pokrájený chleba.
  13. Vařte, dokud nevznikne omáčka, a smíchejte ji se směsí vzniklou z vína.

Pečený bažant chutná znamenitě s rýží i přílohami z brambor.

Maso z bažanta servírované s omáčkou připravenou z chleba a vína
zdroj: bbc.co.uk

Tradiční bažant s kaštanovou nádivkou

Nádivka vždy dodá pokrmu jiný rozměr. To platí i pro nádivku připravenou z jedlých kaštanů.

Ingredience:

  • 2 bažanti
  • 150 g slaniny
  • 50 g másla
  • sůl, pepř

Na nádivku a omáčku

  • 200 g jedlých kaštanů
  • 10 g másla
  • 1/2 cibule
  • 50 g slaniny
  • 1 PL čerstvé petrželky
  • 2 čajové lžičky čerstvého tymiánu
  • 100 g vepřové klobásy
  • 75 ml portského vína
  • 1 PL hladké mouky
  • 300 ml kuřecího vývaru

Postup:

  1. Nejprve si vytvořte směs na nádivku.
  2. Na pánvi rozehřejte máslo a zesklovaťte na něm nakrájenou cibuli.
  3. Když cibule vychladne, smíchejte si nakrájenou slaninu, klobásou a polovinou kaštanů.
  4. Poté přidejte tymián a petrželku vše důkladně promíchejte.
  5. Touto nádivkou následně vyplníte vnitřek obou bažantů.
  6. Kůži bažanta potřete zvenku máslem.
  7. Bažanty poté dejte do pekáče vystlaného plátky slaniny a překryjte je alobalem.
  8. Takto připravené je vložte na 30 minut péct do trouby předehřáté na 180°C.
  9. Po uplynutí této doby alobal odstraňte a pečte ještě 30-40 minut.
  10. Během pečení bažanty průběžně polévejte vypečenou šťávou.
  11. Když je maso hotové, připravte si omáčku.
  12. Použije na ni veškerý vypečený tuk a šťávu z bažantů a následně k nim vmíchejte mouku a portské víno.
  13. Krátce povařte, přidejte kuřecí vývar a zbývající kaštany, které jste rozkrojili napůl.
  14. Okořeňte a duste přibližně 5-8 minut.

Nadívaného bažanta naporcujte a podávejte například s bramborovým knedlíkem či noky přelitého kaštanovou omáčkou.

Bažantí stehna s kaštanovou nádivkou a omáčkou
zdroj: deliaonline.com

Máte pro nádivky slabost? Načerpejte inspiraci z našich receptů na nádivku 9krát jinak!

Bažant na víně s lesními houbami

Při přípravě zvěřiny se velmi často používá víno, ať již bílé nebo červené. Výjimkou není ani tento recept!

Ingredience:

  • 2 bažantí prsa a 2 bažantí stehna bez kůže
  • 2 šálky nakrájených čerstvých lesních hub
  • 1 šálek suchého bílého vína
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 3/4 šálku nakrájené cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1/3 šálku petrželky
  • 2 PL kukuřičného škrobu
  • 2 PL vody
  • 4 PL másla
  • 1 PL olivového oleje
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Bažantí maso omyjte a z obou stran osolte a opepřete.
  2. Na pánvi rozehřejte olivový olej společně s dvěma lžícemi másla.
  3. Nejprve na jejich směsi 2 minuty samostatně restujte bažantí stehna, poté přidejte i bažantí prsa.
  4. Několik minut maso restujte a poté ho z pánve vyjměte.
  5. Do stejné pánve přidejte zbývající máslo a plátky hub.
  6. Houby duste přibližně 5 minut.
  7. Poté k nim přidejte nakrájenou cibuli a prolisované stroužky česneku.
  8. Promíchejte a přidejte víno.
  9. Když se jeho množství zredukuje na polovinu, přilijte do pánve kuřecí vývar a vložte do ní zpět i bažantí maso.
  10. Přiklopte pánev pokličkou a duste po dobu přibližně 20 minut, než jsou maso i houby zcela měkké.
  11. Na závěr přidejte kukuřičný škrob, aby se vytvořila omáčka.

Bažanta na víně podávejte s bramborovou kaší posypaného petrželkou.

Kousky bažantího masa s lesními houbami připravované na víně
zdroj: homemadefoodjunkie.com

Bažantí vývar s nudličkami

Slepičí či hovězí vývar je klasika. Pojďte si ale tentokrát připravit oblíbenou polévku z poněkud netradičního masa. Uvidíte, že si ho ihned zamilujete.

Ingredience:

  • 1 bažant
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 1/4 celeru
  • 2 řapíkaté celery
  • 1 stroužek česneku
  • 14 šálků vody
  • koření na vývar (pepř, bobkový list, nové koření)
  • čerstvá petrželka nebo libeček
  • sůl

Postup:

  1. Omytého a očištěného bažanta vložte do hrnce s vodou.
  2. Následně k masu přidejte oloupanou cibuli, mrkev, petržel, celer a česnek.
  3. Vodu osolte a vložte do ní též sáček s kořením na vývar.
  4. Poté bažantí vývar táhněte, tedy vařte těsně pod bodem varu na mírném ohni přibližně 3 hodiny.
  5. Když je bažantí maso dokonale měkké, vývar opatrně sceďte.
  6. Uvařenou zeleninu následně nakrájejte na kostičky a bažanta oberte.
  7. Maso poté rovněž pokrájejte na menší kousky.
  8. Veškerou zeleninu i maso vraťte do vývaru a přidejte čerstvou petrželku či libeček.

Podle vašich preferencí můžete samozřejmě do bažantí polévky přidat rovněž nudličky či kapání.

Talíř s bažantím vývarem, zeleninou a nudličkami
zdroj: foodnetwork.ca

Mimochodem velmi chutná polévka se dá uvařit rovněž z kuřecího masa. Podívejte se, jak připravit ten nejlepší kuřecí vývar!

Bažantí prsa se slaninou

Velmi jednoduchý, ale zároveň chutný recept, na který budete potřebovat pouze tři ingredience!

Ingredience:

  • 4 bažantí prsa
  • 150 g slaniny nebo pančety (plátky)
  • 16 listů šalvěje
  • olej
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Omytá bažantí prsa z obou stran osolte a opepřete.
  2. Na každé prso položte čtyři listy šalvěje.
  3. Následně bažantí prsa zabalte do plátků slaniny tak, aby slanina pokrývala celé prso.
  4. Poté na pánvi rozehřejte trochu oleje a bažantí prsa obalená slaninou na něm z obou stran orestujte, přibližně 5 minut z každé strany.

Podávejte s dušenou zeleninou a brambory.

Bažantí prsíčka obalovaná ve slanině s dušenou zeleninou a bramborami
zdroj: gressinghamduck.co.uk

Jednoduchá paštika z bažantího masa

Paštika může být velmi chutnou součástí večeře, oběda či svátečního občerstvení. Kromě vyhlášených paštik z kachního či husího masa, je lze připravit rovněž z masa bažantího. Oproti klasickým drůbežím partičkám mají bažantí paštiky intenzivnější chuť.

Ingredience:

  • 500 g bažantích prsou
  • 1 PL másla
  • 3 PL majonézy
  • 2 PL citronové šťávy
  • 2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • paštikové koření
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Na pánvi rozpusťte máslo a orestujte na něm najemno nakrájená bažantí prsa, přibližně 5 minut.
  2. Přidejte prolisovaný česnek a vařte ještě několik minut, dokud maso nebude zcela měkké a opečené.
  3. Následně maso přendejte do kuchyňského robota.
  4. Přidejte majonézu, citronovou šťávu, nakrájenou šalotku a koření.
  5. Rozmixujte dohladka.

Paštiku z bažantího masa podávejte s čerstvým pečivem nebo slanými krekry.

Paštika z bažantího masa se slanými krekry
zdroj: amateurkitchen.tv

Lahodný salát s bažantím masem, zeleninou a krutony

Lehký, ale zároveň výživný salát, jehož výsledná chuť je tvořena kombinací řady netradičních ingrediencí.

Ingredience:

  • 400 g bažantích prsou
  • 150 g zelených fazolkových lusků
  • 100 g vařených jedlých kaštanů
  • 1 granátové jablko
  • 1 krajíc chleba
  • 1 PL čerstvého tymiánu
  • 1 PL másla
  • 2 PL oleje
  • rukola
  • sůl

Dresink

  • 2 PL zakysané smetany
  • 1 PL olivového oleje
  • 1/2 PL jablečného octa
  • 1 čajová lžička dijonské hořčice

Postup:

  1. V misce smíchejte dohromady všechny ingredience na dresink, tedy zakysanou smetanu, dijonskou hořčici, olivový olej a jablečný ocet.
  2. Na pánvi zahřejte jednu polévkovou lžíci oleje a osmahněte na něm na kousky nakrájený krajíc chleba.
  3. V proběhu smažení přidejte sůl a tymián.
  4. Když jsou krutony zlatavé, odstraňte je stranou a nechte vychladnout.
  5. V mezidobě na stejné pánvi rozehřejte máslo a zbytek oleje.
  6. Následně na pánvi z obou stran orestujte na plátky pokrájená bažantí prsa a kaštany, přibližně 5-8 minut.
  7. Současně povařte v hrnci se slanou vodou zelené fazolky doměkka.
  8. Když jsou zelené fazolky, maso a kaštany hotové, vložte je na talíř.
  9. Přidejte rukolu a kousky granátového jablka.
  10. Promíchejte a na závěr pokapejte dresinkem.

Salát s bažantím masem, kaštany, fazolkami a opečenými krutony servírujte nejlépe s čerstvým pečivem.

Salát s bažantím masem, zelenými fazolkami, kaštany, granátovým jablkem a krutony
zdroj: recipes.sainsburys.co.uk

K tomuto chutnému salátu můžete upéct též naše křupavé domácí bagety!

Bažant jako lahodná i zdravá pochoutka

Bažantí maso mají mnozí spojené především s francouzskou kuchyní, kde se připravuje na mnoho způsobů, a po staletí bylo též velmi oblíbenou pochoutkou šlechty. Zařadit se ho ale vyplatí i do moderního jídelníčku 21. století. Bažantí maso je totiž velmi zdravé a obsahuje o polovinu méně tuku než maso kuřecí. Chutnější a jemnější maso mají mladí jedinci, především slípky. Před konzumací je nutné, aby čerstvě ulovený bažant tak zvaně vyzrál, neboli visel několik dní v chladu za dobrého přístupu vzduchu.

Bažantí maso je kromě bílkovin bohaté rovněž na mnoho minerálních látek, jako je hořčík, vápník, železo či mangan, a také vitamíny, zejména ty skupiny B. Z hlediska chuti se bažant nejčastěji kombinuje s kořením typu bobkový list, nové koření, pepř a jalovec. Dobře si ale rozumí i s tymiánem či šalvějí.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X