Netradiční zvěřina v podobě pečeného bažanta

Bažant patří mezi zvěřinu a ta rozhodně není na našich stolech běžnou součástí jídelníčku. Ale někdy se objeví možnost si koupit třeba bažanta a pak se vyplatí věnovat pozornost vyhledání vhodného receptu, aby byl opravdovou pochoutkou. Představíme si několik chutných receptů, ve kterých je pečený bažant opravdovou pochoutkou.

Základní složkou každého masa tedy i bažantí zvěřiny jsou bílkoviny. Množství bílkovin v bažantí zvěřině je v porovnání s drůbežím masem přibližně stejné. Bažantí maso je tučnější  a tak se doporučuje z hlediska zdravé výživy konzumovat spíše prsa.  Maso zvěřiny, podobně jako maso hospodářských zvířat, obsahuje vitamíny řady B (především vitamíny B2, B6 a B12) a zároveň je zvěřina vynikajícím zdrojem železa. Maso hospodářských zvířat je většinou bohaté na vazivo a vysoký obsah vaziva snižuje stravitelnost masa. U zvěřiny je tomu naopak, proto je lépe stravitelná.

Tip: Bažant musí být před přípravou vždy odleželý, při nákupu se tedy ptejte, jak dlouho visí. Po stažení hrozí masu vysušení více, než když ptáka oškubete, proto je potřeba ho dusit. Pokud se nebojíte práce se škubáním, můžete ho po té samozřejmě klidně upéct. Konzumace zvěřiny – bažantího masa se proto nebojte a pro zpestření jídelníčku si můžete o víkendu připravit třeba právě bažanta na tyto uvedené způsoby.

1. Pečený bažant na víně

INGREDIENCE :

  • 1 bažant
  • 200g slaniny
  • 1 menší celer
  • 3 mrkve
  • 1 petržel
  • 2 cibule
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 bobkových listů
  • 3 kuličky pepře
  • 50 g másla
  • 2 větvičky tymiánu
  • 1/2 l bílého vína
  • 1/2 l vývaru z bažantích kostí nebo vody
  • cukr (dle chuti)
  • sůl, mletý pepř

POSTUP :

  1. Pokud máme celého bažanta, stáhneme ho, očistíme, omyjeme a naporcujeme.
  2. Potom maso prošpikujeme.
  3. Zbytek slaniny nakrájíme nadrobno.
  4. Petržel, mrkev, celer a cibuli očistíme a nakrájíme na kostky a spolu se špekem dáme na dno pekáčku.
  5. Přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř (nejlépe v čajovém sítku nebo zabalené do gázy, aby šlo koření po upečení snadno vyjmout).
  6. Porce bažanta osolíme a opepříme, položíme na zeleninu a poklademe máslem, nakrájeným na kousky.
  7. Posypeme tymiánem a podlijeme asi 300 ml vína a polovinou vývaru a dáme péct do trouby, předehřáté na 180 stupňů.
  8. Po 20 minutách znovu podlijeme a přiklopíme nebo zakryjeme alobalem, aby se maso dusilo.
  9. Pečeme dalších 40–45 minut, občas podle potřeby podléváme vínem a vývarem.
  10. Bažanta podáváme nejlépe s bramborovými knedlíky nebo se šťouchanými bramborami a kysaným zelím, jako příloha ale stačí i čerstvý chléb.

Pečený bažant na vínězdroj : ceskatelevize.cz

2. Pečený bažant na slanině

INGREDIENCE :

  • 1 bažant (oškubaný)
  • ½ l masového vývaru
  • 60 g slaniny
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 50g  másla
  • 5 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 2 kuličky jalovce, rozmáčknout
  • 3 snítky tymiánu
  • pepř
  • sůl

POSTUP :

  1. Aby se nám bažant lépe špikoval, necháme slaninu nejprve ztuhnout v chladu.
  2. Pak tři čtvrtiny slaniny nakrájíme šikmo na malé klínky.
  3. Vsuneme je do připravených otvorů na prsou a stehnech (na špikování můžeme použít i speciální špikovací jehlu).
  4. Pak stehna svážeme k sobě kuchyňským provázkem.
  5. V pekáčku rozehřejeme máslo a zbylou slaninu nakrájenou na nudličky, přidáme drobně nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět.
  6. Pak přidáme všechno uvedené koření a vložíme bažanta prsíčky dolů.
  7. Bažanta poklademe větvičkami tymiánu, podlijeme trochou vývaru a pečeme 30 minut při 170 °C.
  8. Pak ho obrátíme a dopečeme doměkka a dozlatova (asi 30 – 60 minut).
  9. Během pečení maso přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme vývarem.
  10. Z upečeného bažanta odstraníme provázek na stehnech a naporcujeme ho.
  11. Z vypečené šťávy odstraníme koření, případně ji ještě zaprášíme lžící hladké mouky, zředíme troškou vlažné vody a povaříme.
  12. Bažanta rozdělíme na talíře, přelijeme šťávou a podáváme s vařenými nebo opečenými bramborami či dušenou rýží a kompotem.
  13. K této úpravě bažanta a druhu masa se hodí podávat víno Zweigeltrebe.

Pečený bažant na slaninězdroj : www.receptyonline.cz

3. Pečený bažant s kaštanovou nádivkou

INGREDIENCE :

  • 1 bažant
  • 1 petržel
  • 1 celer
  • 1 mrkev
  • 2 řapíky celeru
  • 1 lžíce nového koření
  • 1 lžíce černého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 400 ml bílého vína nebo octa
  • sůl
  • 100 g slaniny
  • 60 g másla
  • 4 snítky rozmarýnu

nádivka :

  • 100 g jedlých kaštanů
  • 200 g divoké a bílé rýže
  • 1 cibule
  • 30 g másla
  • 150 g borůvek nebo černého rybízu
  • 3 lžíce sekané hladkolisté petržele

POSTUP :

  1. Bažanta namoříme.
  2. Kořenovou zeleninu oloupeme a nakrájíme na větší kousky.
  3. Bažanta položíme do pekáče, obložíme kořenovou zeleninou a kořením, zalijeme vínem či octem a necháme 1–4 dny mořit v chladu.
  4. Nesolíme.
  5. Vyjmeme a osušíme.
  6. Mořidlo ponecháme.
  7. Připravíme nádivku.
  8. Kaštany uvaříme ve vodě do poloměkka, zhruba 20 minut na mírném stupni, rýži uvaříme doměkka.
  9. Kaštany nasekáme a vmícháme k rýži.
  10. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  11. Opečeme ji do sklovita na rozehřátém másle.
  12. Přidáme borůvky nebo černý rybíz, dusíme zhruba 2 minuty a vmícháme rýži, kaštany a petrželku.
  13. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  14. Bažanta osolíme a naplníme nádivkou.
  15. Dno pekáče poklademe plátky slaniny, na ni položíme bažanta a svážeme mu nohy.
  16. Podlijeme ho vínem, vodou nebo zbylým mořidlem, potřeme rozehřátým máslem a poklademe snítky rozmarýnu.
  17. Vložíme ho zhruba na 1–1,5 hodiny do předehřáté trouby a upečeme dozlatova.

Pečený bažant s kaštanovou nádivkou

zdroj : www.ceskatelevize.cz

K pečenému bažantu se odjakživa doporučují bramborové knedlíky nebo noky a dušené červené zelí. Tato tradiční příloha k němu skutečně chutná skvěle. Ale bažanta můžeme podávat i s dušenou rýží či různě upravenými brambory a méně tradičně obkládat například podušenými jablky, prohřátými kolečky pomerančů, nakládanými brusinkami nebo jeřabinami.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *