Tisk článku

Pečeme bažanta

Bažant patří mezi zvěřinu a ta rozhodně není na našich stolech běžnou součástí jídelníčku. Ale někdy se objeví možnost si koupit třeba bažanta a pak se vyplatí věnovat pozornost vyhledání vhodného receptu, aby byl opravdovou pochoutkou.

Pečeme bažanta

Bažant a jeho příprava

Bažanta zřejmě získáme již vykuchaného, ale zůstává nutnost zbavit jej peří. To musíme provést opravdu důkladně tak, aby nikde nezůstalo ani jemné prachové peří ani zbytky brček. Pak odsekneme pařátky, hlavu a konce letek a bažanta omyjeme studenou vodou. Můžeme jej před konečnou úpravou naložit do mořidla, ale není to nutné, zvláště u mladého bažanta. Bažanta pak osolíme ze všech stran a podle vybraného receptu použijeme koření. Bažant jako každá zvěřina má málo tuku, proto maso často protýkáme slaninou.

Bažant a způsob pečení

Bažanta je nelépe péci. Během pečení jej dostatečně podléváme, takže se spíše jedná o kombinaci pečení a dušení. Pečeme jej v troubě, zpočátku zakrytého, teprve ke konci pečení odkryjeme a necháme kůži trochu zčervenat a vytvořit kůrku. Pečeme buď vcelku nebo nejvýše rozděleného na půlky. Menší porce se zbytečně vysušují. Doba pečení se liší podle velikosti a stáří, ale většinou se pohybuje kolem 1,5-2 hodin. Upečeného bažanta pak rozdělíme na jednotlivé porce. Z obvyklých možností přípravy pečeného bažanta si můžeme vybrat například následující úpravy :

  • • pečený bažant na slanině
  • • pečený bažant na víně
  • • pečený bažant na zelenině
  • • pečený bažant s nádivkou

Pečený bažant na slanině

Bažant na slanině patří k základním úpravám. Upraveného bažanta protkneme v oblasti prsíček slaninou a plátky slaniny jej v pekáčku ještě obložíme. Přidáváme také kousek másla, cibuli a koření podle chuti. Buď jenom obyčejný kmín nebo koření pro úpravu nadivoko či některou z kořenících směsí. Během pečení podléváme a hlavně přeléváme vypečenou šťávou.

Pečený bažant na víně

Bažanta opět protkneme slaninou a podle naší volby pečeme buď samostatně nebo s kořenovou zeleninou. Pro chuť přidáme i plátky slaniny nebo prorostlejšího uzeného masa. Během pečení pak místo vývaru podléváme vínem. Hodí se především červené víno, kterého na bažanta spotřebujeme 2-3 dl.

Pečený bažant na zelenině

Bažanta můžeme péci současně s na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninou a nadrobno nakrájenou cibulí. Koření přidáváme podle chuti, ale nejobvyklejší je bobkový list, nové koření a celý pepř. Pečeme, až je vše měkké a zeleninu pak buď ponecháme vcelku nebo ji prolisujeme či rozmixujeme a vytvoříme z ní hustší omáčku, kterou dokořeníme a při podávání ji podlijeme pod porce bažanta.

Pečený bažant s nádivkou

Bažant se velmi dobře plní do břišní dutiny. Plnění je výhodné i z toho důvodu, že tak nastavíme jednotlivé porce masa. Jako nádivku můžeme použít jednoduchou nádivku z rohlíků a vajec. Pro lepší chuť a zvýšení pestrosti ji však nastavujeme mletými játry, slaninou nebo uzeninou. Hodí se i její nastavení uzeným masem, či jinými druhy pečeného nebo vařeného masa. Plnit můžeme i převažující nádivkou z dobře okořeněného mletého masa Vynikající je i nádivka z dušených čerstvých nebo předem máčených sušených hub. Nádivku vždy dobře okořeníme a naplněného bažanta buď zašijeme nebo pevně ovážeme, aby nádivka nevytékala. Pečeme na másle potřebnou dobu a během pečení podléváme.

Pečený bažant a přílohy

K pečenému bažantu se odjakživa doporučují bramborové knedlíky nebo noky a dušené červené zelí. Tato tradiční příloha k němu skutečně chutná skvěle. Ale bažanta můžeme podávat i s dušenou rýží či různě upravenými brambory a méně tradičně obkládat například podušenými jablky, prohřátými kolečky pomerančů, nakládanými brusinkami nebo jeřabinami.
 





Příspěvky ke článku: Pečeme bažanta

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky