Tisk článku

Pečeme housky, rohlíky a jiné bílé pečivo

Máte chuť na křupavé, dozlatova upečené housky, rohlíky, bagety a další bílé pečivo? Až na vzácné výjimky je jedinou možností, že si je upečete sami. Kdo ještě nikdy nepekl vlastní pečivo, může to zkusit s námi a našimi recepty a určitě zjistí, že příprava těsta je velmi jednoduchá a jediným problémem je zde čas, který je nutný ke kynutí těsta. Dobrou organizací to ale lze zvládnout.

Příprava pečení bílého pečiva

Suroviny pro bílé pečivo

Základní surovinou pro pečení bílého pečiva je hladká nebo polohrubá mouka. Část mouky můžeme nahradit celozrnnou moukou. Dále potřebujeme čerstvé nebo sušené droždí (sušeného dáváme vždy o polovinu více) a sůl. Na rozdíl od chleba přidáváme do bílého pečiva tuk a to olej, rostlinný tuk, máslo nebo sádlo, v druhu a množství podle jednotlivých receptů. Zaděláváme vlahým mlékem nebo vodou, popřípadě i jinou tekutinou, jako např. podmáslím, kefírem, pivem, atd. Různé náplně a koření pak již přidáváme podle vlastní fantazie a chuti, totéž platí pro posypávání pečiva.

Zadělávání těsta na bílé pečivo

Postupujeme způsobem doporučeným pro kynutá těsta. Pokud vlastníme domácí pekárnu, můžeme si těsto připravit v ní. Pokud ne, pak prosejeme potřebné množství mouky, uděláme v ní důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme 1 lžičku cukru, zalijeme trochou teplého mléka a necháme vzejít kvásek, což trvá asi 10 minut. Pak přidáme vlahý tuk, osolené mléko nebo vodu, případně jinou tekutinu a propracujeme většinou středně tuhé těsto. Tuhost těsta si určíme podle druhu pečiva. Při zpracovávání těsta si pomůžeme hnětačem. Propracované těsto necháme asi 45 minut na teplém místě kynout, pak je vytvarujeme, uložíme na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech a necháme ještě asi 20 minut kynout. Kynutí těsta na teple není vždy nutné, protože těsto vykyne i v chladném prostředí, ovšem podstatně pomaleji. Pro tento způsob kynutí je zajímavý a méně známý postup, že těsto zaděláme večer a uložíme ho přes noc do chladničky. Ráno pak vykynuté těsto vyklopíme na vál, propracujeme, vytvarujeme housky nebo rohlíky a necháme ještě asi 20 minut kynout na plechu, stejně jako u ostatního pečiva.

Tvarování bílého pečiva

Vykynuté těsto vyklopíme na vál, podle druhu pečiva rozdělíme na kousky a tvarujeme.

Housky

Housky splétáme ze 3 pramínků. Kousky těsta rozválíme na válečky asi 15-20 cm dlouhé a splétáme od středu, pak obrátíme a dopleteme, což je údajně profesionální postup. Nebo si na jednom konci válečky zmáčkneme a propleteme až ke konci, což je rychlejší (15 housek upletete asi za 10 minut). Pleteme hlavně volně, aby těsto mohlo dokynout.

Rohlíky

Na rohlíky rozválíme kruh, rozkrojíme jej na 8 výsečí a stáčíme od širšího kraje ke špičce. Špičku si přidržujeme druhou rukou a snažíme se těsto natáhnout. Stočený rohlík necháme rovný nebo jej můžeme mírně zahnout.

Bagety

Děláme je z většího kousku těsta, které rozválíme do obdélníku, jehož jedna strana je délka nebo šířka plechu (podle toho, jak chceme mít bagety dlouhé) a druhá strana je asi 20 cm. Těsto přeložíme do dvou třetin, horní třetinu přeložíme přes ně a přeložíme ještě napůl. V polovině uděláme rýhu, znovu přeložíme a mírně poválíme.

Růžičky

Splétáme jen ze dvou pramenů dlouhých asi 20 cm. Prameny jen volně přehazujeme přes sebe a mělo by nám vyjít nejméně 4-5 přehození. Pak kolem začátku stočíme dokola.

Chlebíčkové veky

Těsto na vále ještě trochu propracujeme a vyválíme veku. Přitom dbáme na to, aby v těstě nezůstaly vzduchové bubliny.

Další tvary

Kromě zde uvedených tvarů můžeme také dělat různé uzly, jednoduché bochánky, bagely, pletýnky a další tvary.

Pečení a ukládání bílého pečiva

Bílé pečivo pečeme v předehřáté troubě, pouze pečivo kynuté za studena dáváme do nevyhřáté trouby. Před pečením potíráme buď jen mírně osolenou vodou nebo tukem, olejem či sádlem. Pečivo je krásně zlaté, když ho před pečením potřeme celým rozšlehaným vajíčkem nebo jenom žloutkem či bílkem. Potřené pečivo sypeme kmínem, mákem, různými semínky nebo kořením. Upečené necháme chladnout na mřížce nebo někde, kde chladne i odspoda, aby nevlhlo.
Zbylé vychladlé pečivo můžeme zabalit do mikrotenu a zmrazit. Pak je podle potřeby rozmrazíme, potřeme vodou, rozpečeme a podáváme jako čerstvé.
 





Příspěvky ke článku: Pečeme housky, rohlíky a jiné bílé pečivo

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky