Tisk článku

Pečeme i na Silvestra

I na silvestrovské oslavy přijdou k chuti drobné pečené kousky. A protože sladkého bylo dost již o vánocích, tak při této příležitosti dáme přednost slané a pokud možno i pikantnější chuti. Péci můžeme různé slané sušenky, plněné rohlíčky nebo taštičky, roládky, šneky a další tvary a to vše z různých těst. Využít můžeme také rozmanité náplně a různá koření.

Pečeme i na Silvestra

Drobné slané pečivo a těsta

Toto drobné slané pečivo můžeme péci ze všech druhů těst a přitom je ještě dochucovat podle potřeby nebo vlastní chuti a doplňovat dalšími ingrediencemi, mezi které patří nejčastěji sýr nebo uzenina. Na výběr máme například následující těsta :

  • kynuté těsto: Hodí se jemnější těsto s vyšším obsahem tuku a většinou je používáme tehdy, kdy připravené tvary plníme některou z náplní.
  • křehké těsto: Křehké těsto je osvědčené těsto pro slané sušenky, které můžeme buď před pečením po potření posypat pikantním posypem nebo je po upečení slepovat náplní. Z křehkého těsta si také můžeme upéct polotvary ve formičkách, košíčky nebo trubičky a ty později plnit.
  • jogurtové těsto: Jogurtové těsto je obdoba křehkého těsta. Oproti němu je však méně tučné. Pečeme z něj sušenky, tyčinky nebo některé plněné rohlíčky či taštičky.
  • tvarohové těsto: Tvarohem nahrazujeme část nebo celé množství tuku. Těsto je pak nejen méně tučné, ale s použitím tvarohu je i vláčnější. Nehodí se proto tam, kde očekáváme křupavé kousky, ale využijeme je na plněné tvary.
  • bramborové těsto: Bramborové těsto s použitím strouhaných vařených brambor je vláčné a méně tučné. Jeho nevýhodou je, že se musí rychle zpracovat, protože stáním řídne. Z tohoto důvodu je dnes spíše jen tradičně uváděným těstem a nahrazují jej jiná těsta.
  • listové těsto: Je vynikajícím těstem pro tyto účely, protože se s ním dobře pracuje, dobře se plní, lehce se peče a při správném upečení je křehké. Těsto je pracné na přípravu, ale lze si vybrat z jednodušších receptů na jeho přípravu nebo si ho koupit, protože je běžně k dostání.
  • odpalované těsto: Odpalované těsto z mouky spařené ve vodě s tukem a se zašlehanými vejci se používá na slané zákusky, jako jsou větrníky či věnečky, které se po upečení a zchladnutí plní pikantní náplní.

Tvarování drobného slaného pečiva

Kynuté, křehké a podobné těsto tvarohové nebo jogurtové můžeme tvarovat i ručně do válečků, tyčinek, věnečků nebo preclíčků. Většinou je však s výjimkou odpalovaného těsta vyválíme na plát a vykrajujeme různé tvary. Nejjednodušší je použití nože nebo rádýlka, kdy vykrajujeme různě dlouhé a různě široké tyčinky, obdélníčky či trojúhelníky nebo čtverce. Místo nože vykrajujeme formičkami libovolné tvary. Plněné tvary vážeme jako koláčky nebo jen přehýbáme do taštiček, můžeme tvarovat i větrníčky, rohlíčky a podobné tvary. Pruh těsta můžeme stočit do roládky a pak krájet na různě široké špalíčky nebo šneky. Na trubičky natáčíme dostatečně dlouhý pruh těsta na formičku, košíčky nebo bábovičky plníme kouskem těsta. Odpalované těsto dáváme na plech lžičkou nebo použijeme zdobící špičku.

Náplně do drobného slaného pečiva

Náplně mohou být nejrůznější, záleží jen na nás, jakou si vybereme a jak ji ochutíme. Můžeme si připravit na jedno těsto i více náplní, sortiment upečeného drobného pečiva pak bude pestřejší. Nejběžnější náplně připravíme z těsto surovin :

  • z masa: Používáme jemně mleté maso, které předem tepelně upravíme nebo vařené uzené maso či přebytky pečeného nebo dušeného masa. Vše jemně nasekáme nebo ještě lépe umeleme a kořeníme podle chuti.
  • z uzeniny: Párky nebo klobásy používáme nakrájené na drobnější kousky, salám je lepší strojově nakrájený na tenké plátky, použít můžeme i kousky vinné klobásy.
  • ze sýra: Hodí se jak tvrdé sýry v plátcích nebo strouhané, tak měkké sýry, které mícháme s vejci a dalšími ingrediencemi do pikantní náplně. Ideální pro chuť je Niva, Hermelín a podobné sýry nebo naše domácí tvarůžky.
  • ze zeleniny: Nejčastěji se využívá cibule a česnek. Jinak se hodí různá dušená zelenina, kysané zelí či sterilovaná zelenina na doplnění náplně.
  • ovoce: Většinou je kombinujeme se sýry a mohou to být jablka nebo některé pikantnější kompotované a okapané ovoce.

Pečení drobného slaného pečiva

Drobné slané pečivo pečeme na pečícím papírem vyloženém plechu a většina těst vyžaduje prudší pečení. Podle potřeby pečivo před pečením potíráme rozšlehaným vejcem či žloutkem rozmíchaným s vodou. Na povrchu je můžeme sypat kmínem, mletou sladkou paprikou nebo některou kořenící směsí. Kromě koření to mohou být sekané mandle nebo ořechy, sezamová či jiná semínka.

Plnění upečeného slaného pečiva

Některé druhy slepujeme či plníme až po upečení. K tomu se hodí nejrůznější pěny, které připravíme z uzeniny, sýra či paštiky a mícháme je s máslem, tvarohem a smetanou nebo majonézou. Aby byla pěna skutečně jemná, tak základní surovinu umeleme najemno a nejlépe dvakrát. Těmito pěnami plníme také korpusy pečené ve formičkách nebo tvary z odpalovaného těsta.
 





Příspěvky ke článku: Pečeme i na Silvestra

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky