Pečeme křupavé bagety

Chcete ochutnat křupavé bagety přímo z trouby? A ještě k tomu u sebe doma?

Neváhejte a pusťte se do toho, zde jsou 3 nejlepší recepty na domácí bagety!

Těsto na bagety

Bagety se pečou z kynutého těsta, do kterého se přidává jen velmi málo tuku, případně vůbec žádný.

Základ tvoří polohrubá nebo hladká mouka, sůl, droždí a většinou se zadělává jen vodou. Kdo vlastní domácí pekárnu, má práci ulehčenou tím, že mu pekárna těsto zpracuje a nechá vykynout.

Bez pekárny je možné si zadělávání těsta ulehčit pomocí domácích robotů nebo ručních hnětačů.

Vypracované těsto se nechává kynout na teplém místě 45 minut až hodinu. Správně vykynuté zdvojnásobí svůj objem a je při dotyku pružné.

Tvarování baget

  1. Ze zpracovaného těsta se po vykynutí na vále vytvoří bagety. Nesvinují se jako rohlíky, ale postupuje se tak, že nejdříve se těsto rozdělí na díly podle počtu baget.
  2. Každý dílek se trochu rozválí válečkem nebo jen roztáhne rukou na obdélník. Délka by měla zhruba odpovídat délce bagety, šířka by měla činit asi 20 cm.
  3. Pak se spodní třetina přeloží do dvou třetin těsta, horní třetina se přeloží přes a složené těsto se přeloží ještě napůl.
  4. V polovině se udělá rýha, znovu přeloží a mírně poválí, přitom se snažíme docílit potřebné délky bagety.
  5. Vytvarované bagety uložíme na plech mírně vymazaný tukem nebo vyložený pečícím papírem a necháme je ještě asi 15 minut dokynout.
  6. Samozřejmě se bagety mohou dělat v různých velikostech podle naší potřeby, tomu pak odpovídá i dělení a tvarování těsta.

Domácí bageta – recept

INGREDIENCE

  • 1/2 kostky sušeného droždí
  • 3/4 kg hladké mouky
  • 250 ml vody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce oleje
  • 1 špetka cukru

POSTUP

  1. Z cukru, teplé vody a droždí uděláme kvásek.
  2. Necháme vykynout.
  3. Mouku smícháme se solí a přilijeme kvásek.
  4. Přidáme olej a vyhněteme vláčné těsto.
  5. Necháme kynout dokud nezdvojnásobí objem.
  6. Pak z těsta vytvarujeme dvě bagety překládáním těsta (viz sekce Tvarování těsta).
  7. Křupavější kůrky se dosáhne tím, že se těsně před vložením do trouby potře vodou.
  8. Pak v bagetě ostrým nožem uděláme několik šikmých zářezů a buď je necháme holé bez posypu, nebo je sypeme solí, kmínem, mákem nebo semínky
  9. Bagety vkládáme do předehřáté trouby a pečeme zhruba při 220°C asi 20 minut nebo do zezlatavění.
  10. Podáváme krájené zešikma, s máslem a bylinkami.

Recept na domácí bagetu, kterou zvládne každý-

foto zdroj: pinterest.com

Doma si můžeme upéct i další bílé pečivo, třeba rohlíčky nabo houstičky.

Plněné bagety

bagetu můžete podélně naříznout a namazat, ale můžete také vytvořit tyto vtipné plněné bagety, které budou – včetně méně oblíbených zeleninových ingrediencí – milovat i děti!

INGREDIENCE

  • 1 kulatější bageta
  • 250g krémového sýra
  • 50 g tvrdého sýra
  • 1 paprika
  • 1 rajče nebo 3 cherry rajčátka
  • hrst černých oliv
  • sůl, bazalka

POSTUP

  1. Zeleninu pokrájíme, tvrdý sýr nastrouháme a vše smícháme v misce.
  2. Bagetu rozkrojíme a vydlabeme vnitřek (lze umačkat na kuličky a orestovat na pánvičce jako přílohu k polévce).
  3. Každou z „lodiček“ naplníme zeleninovou směsí a opatrně přilepíme k sobě.
  4. Pro studenou variantu obalíme potravinovou folií a vložíme na 3 hodiny do lednice, pak rozbalíme a opatrně pokrájíme.
  5. Pro teplou variantu vložíme na 3 minuty do vyhřáté trouby.
  6. Podáváme jako hlavní chod, náplň obměňujeme dle preferencí rodiny.
Recept na nápadité plněné bagety
foto zdroj: google.com

Jako náplň se do bagety výborně hodí i celerová pomazánka s vejcem.

Zapečené bagety

INGREDIENCE

  • 1 bageta
  • 200 g tvrdého sýra
  • 2 stroužky česneku
  • lžička olivového oleje nebo másla
  • 4 rajčata
  • lístky bazalky
  • špetka soli

POSTUP

  1. Bagetu podélně rozkrojíme a potřeme vnitřní část olejem nebo lehce natřeme máslem.
  2. Potřeme utřeným česnekem se solí.
  3. Rajčata nakrájíme na plátky a položíme na bagetu.
  4. Posypeme lísky bazalky a překryjeme sýrem.
  5. Krátce zapečeme.
  6. Podáváme zatepla, například s pikantním česnekovo-rajčatovým dipem.
Recept na bagetu zapečenou s česnekem a rajčetem.
foto zdroj: google.com

Základem dipu může být jogurt, majonéza nebo také krémový sýr.

 

Tip na závěr.

Při plánování počtu baget a plechů na pečení si trochu započítáme. Ze 40 dkg mouky je možné vytvořit 4 širší nebo 5 užších baget na délku plechu nebo 6-8 kratších baget na šířku plechu. Záleží na našem výběru, nesmíme však zapomenout dodržet druhý rozměr obdélníku těsta, tedy zmíněných 20 cm.

Už vám bagety krásně provoněly kuchyň? Pochlubte se v sekci komentářů pod článkem!

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *