Chcete si upéct vlastnoruční bagetu? S těmito 6 recepty to snadno zvládnete!

Čerstvé křupavé pečivo milují téměř všichni.

Proč ale chodit do pekárny, když si stejnou pochoutku můžete vytvořit i vy sami u vás doma?

Není nic snazšího, než se inspirovat našimi rozmanitými recepty na domácí bagety!

Uvidíte, že brzy jinou, než vlastnoručně upečenou, už nebudete chtít jíst.

Která varianta se stane vaší nejoblíbenější?

Jednoduchá domácí bageta

Pečivo dnes již zdaleka nejsou jen rohlíky a housky!

Ingredience:

  • 2 1/2čajové lžičky sušeného droždí
  • 1 1/4 šálku teplé vody
  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 PL oleje
  • 1 čajová lžička soli
  • špetka cukru

Postup:

  1. V misce si připravte ze sušeného droždí, vody a cukru kvásek.
  2. Nechte přibližně 5 minut odstát.
  3. V jiné misce smíchejte mouku se solí a následně přidejte kvásek.
  4. Zlehka promíchejte a přidejte olej.
  5. Následně ručně či pomocí elektrického hnětače směs vypracujte do podoby hladkého těsta.
  6. Vypracované těsto nechte na teplém místě kynout do doby, než těsto zdvojnásobí svůj objem, přibližně hodinu.
  7. Po uplynutí této doby z těsta na pomoučněném vále vytvarujte dvě bagety.
  8. Po jejich vytvoření nechte těsto ještě přibližně 20 minut kynout na plechu vyloženém pečicím papírem.
  9. V mezidobě si předehřejte troubu na 220°C.
  10. Nožem na povrchu bagety vytvořte několik šikmých zářezů.
  11. Bagety pečte v předehřáté troubě dozlatova, přibližně 20 minut.

Čerstvé domácí bagety chutnají skvěle namazané máslem a posypané bylinkami.

Čerstvě upečené bagetové pečivo
zdroj: myrecipes.com

Bagety můžete snadno připravit také v domácí pekárně. Podívejte se na naše recenze domácích pekáren a vyberte si tu nejlepší.

Domácí francouzská bageta

Proč jezdit do Francie, když znáte ten správný recept! Mimochodem jednou z důležitých ingrediencí, kterou rozhodně nevynechávejte, je med.

Ingredience:

  • 2 čajové lžičky sušeného droždí
  • 3 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 1/2 šálku teplé vody
  • 1 PL medu
  • 2 čajové lžičky soli

Postup:

  1. V misce smíchejte všechny ingredience a směs vypracujte do podoby hladkého nelepivého těsta.
  2. Překryjte potravinovou folií a nechte 15 minut odpočívat.
  3. Následně těsto rozdělte na tři stejně velké díly a nechte zakryté na teplém místě kynout přibližně 45 minut.
  4. Z vykynutého těsta vytvarujte tři bagety, které vložte na pečicím papírem vyložený plech.
  5. Bagety nechte na plechu ještě přibližně 15 minut kynout.
  6. Předehřejte si troubu na 200°C.
  7. Bagety nožem šikmo nařízněte a vložte do předehřáté trouby společně s pekáčkem se studenou vodou, který umístěte na dno trouby.
  8. Pečte dozlatova, v závislosti na velikosti baget přibližně 20-25 minut.
  9. Po vyndání z trouby bagety potřete vlažnou vodou.
Francouzská večka rozkrojená napůl
zdroj: tasteofartisan.com

V USA, Kanadě či Velké Británii jsou oblíbenější než bagety. O čem je řeč? O bagelech.

Křupavá cibulová bageta

Cibuli nemusíte použít jen na ozdobení, lze ji samozřejmě přidat i do těsta!

Ingredience:

  • 2 čajové lžičky sušeného droždí
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 šálek polohrubé  mouky
  • 1 šálek teplé vody
  • 2 PL olivového oleje
  • 1/4 čajové lžičky sušené mleté cibule
  • 2 čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky cukru

Na potření a ozdobení

  • 1 cibule
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 1 vaječný žloutek
  • 1 PL mléka

Postup:

  1. V misce smíchejte mouku, droždí, cukr, cibulový prášek a sůl.
  2. Přidejte vodu a olej.
  3. Směs ručně či pomocí hnětače vypracujte do podoby hladkého těsta.
  4. V případě potřeby, pokud se těsto příliš lepí, přidejte více mouky.
  5. Vypracované těsto překryjte potravinovou folií a nechte kynout na teplém místě přibližně 90 minut.
  6. V mezidobě přiveďte k varu malé množství vody na pánvi a následně v ní povařte do měkka na kolečka nakrájenou cibuli, přibližně 8 minut.
  7. Když je cibule uvařená, vylijte přebytečnou vodu a cibuli osolte.
  8. Po vykynutí z těsta vypracujte dvě stejně velké bagety, které následně nechte ještě 10 minut kynout na plechu s pečicím papírem.
  9. Následně každou bagetu šikmo několikrát nařízněte.
  10. V malé misce rozšlehejte žloutek a mléko. Touto směsí poté potřete.
  11. Na povrch baget následně umístěte kolečka povařené cibule.
  12. Bagety vložte do trouby a pečte na 180°C dozlatova, v závislosti na velikosti baget přibližně 25 minut.

Cibulové bagety se hodí jako skvělá příloha k nejrůznějším typům salátů či grilovanému masu.

Bagetky zapečené s cibulovými kolečky
zdroj: parents.com

Doma si lze samozřejmě upéct i další pečivo. Podívejte se na naše recepty z domácí pekárny!


Vlastnoručně vyrobená celozrnná bageta se směsí semínek

Výhodou této verze je nejen to, že je v porovnání s ostatními zdravější, ale také to, že díky použití celozrnné mouky vydrží pečivo déle čerstvé.

Ingredience:

  • 200 g celozrnné pšeničné mouky
  • 50 g žitné mouky
  • 7 g sušeného droždí
  • 150 ml vody
  • 5 g soli
  • 25 g slunečnicových semínek
  • 10 g lněných semínek
  • 7 g sezamových semínek

Postup:

  1. Ve větší misce smíchejte všechny ingredience, důkladně promíchejte vařečkou a následně směs vypracujte do podoby hladkého nelepivého těsta.
  2. Vypracované těsto překryjte utěrkou a dejte kynout na přibližně 60 minut na teplé místo.
  3. Po uplynutí této doby těsto na vále vytvarujte do podoby dvou baget.
  4. Ty následně položte na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Bagety opět překryjte utěrkou a nechte na teplém místě ještě hodinu kynout.
  6. V mezidobě si předehřejte troubu na 200°C.
  7. Po opětovném vykynutí bagety lehce poprašte moukou a šikmo několikrát nařízněte nožem.
  8. Na dno trouby vložte kastrůlek s vodou a bagety pečte přibližně 15-20 minut dozlatova.
Celozrnné bagetové pečivo se směsí semínek
zdroj: wholesomepatisserie.com

Zapečená bageta se sýrem a šunkou

Tip na velmi chutnou, snadnou a rychlou večeři, kterou si zamilujete!

Ingredience:

  • 1 domácí bageta (kterákoli z výše uvedených)
  • 250 g tvrdého sýru, například eidam či gouda
  • 200 g šunky
  • 150 g strouhaného sýra
  • 1/2 šálku másla
  • 1/4 šálku dijonské hořčice
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180°C.
  2. V misce smíchejte dijonskou hořčici a změklé máslo.
  3. Pomocí zoubkového nože nakrájejte bagetu na silnější plátky, ale jednotlivé řezy zcela nedokrojte tak, aby bageta zůstala vcelku.
  4. Následně takto nakrojené plátky potřete přibližně polovinou množství směsi vytvořené z másla a dijonské hořčice.
  5. Zbytkem dijonského másla následně potřete bagetu z vrchu.
  6. Takto připravenou bagetu umístěte na pech vyložený alobalem a posypejte ji strouhaným sýrem.
  7. Následně bagetu do alobalu zabalte tak, aby byla celá překrytá. V případě nutnosti na vrchní část bagety použijte další kus alobalu.
  8. Vložte do předehřáté trouby a pečte 15 minut.
  9. Poté alobal rozevřete a pečte ještě dalších 5 minut.

Zapečená domácí bageta se často servíruje ozdobená čerstvou petrželkou.

Světlé bagetové pečivo zapékané se sýrem a šunkou
zdroj: tasty.co

Bagetová roláda 

Každý ví, že pečivo lze jednoduše rozříznout a naplnit uzeninami, sýrem či zeleninou. Prostřednictvím našeho recept si ale vytvoříte originální verzi, kterou ohromíte nejen svou rodinu!

Ingredience:

  • 1 domácí bageta (pokud možno kulatějšího tvaru)
  • 220 g krémového smetanového sýra
  • 100 g tvrdého salámu, například poličan
  • 50 g tvrdého sýra, například eidam či gouda
  • 1 stroužek česneku
  • 1 červená paprika (kapie)
  • 1 rajče či několik cherry rajčátek
  • hrst černých oliv
  • tymián
  • petrželka
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Odkrojte oba dva konce bagety a pomocí dlouhého tenkého nože opatrně vydlabejte vnitřek bagety. Ponechte asi pouze centimetrovou vrstvu těsta, aby se bageta nerozpadla.
  2. V misce smíchejte smetanový sýr s prolisovaným česnekem a najemno nastrouhaným tvrdým sýrem.
  3. Následně přidejte i nadrobno nakrájené další ingredience, tedy salám, papriku, rajčata a olivy.
  4. Promíchejte a nakonec přidejte i veškeré koření.
  5. Následně touto směsí prostřednictvím obou konců bagetu naplňte.
  6. Naplněnou bagetu zabalte do potravinové folie a vložte na 2 hodiny do ledničky.
  7. Před podáváním nakrájejte na plátky.

Náplň bagety můžete samozřejmě obměňovat na základě vašich osobních preferencí. Takto originálně plněnou bagetu můžete servírovat i jako jeden z pokrmů na rodinné oslavě či večírku s přáteli.

Kulatá večka plněná sýrem, šunkou a zeleninou
zdroj: bakingobsession.com

Jak bagetu správně vytvarovat?

Chcete-li, aby vaše domácí bageta byla nejen chutná, ale také krásná na pohled, je třeba si osvojit správnou techniku jejich tvarování. Není na tom nic těžkého.

Těsto si na vále rozdělte na tolik dílů, kolik baget chcete vytvořit. Následně pak každý díl pomocí válečku či rukama vytvarujte do podoby obdélníku. Pamatujte si, že šířka tohoto obdélníka by měla být vždy stejná, 20 centimetrů. Délku obdélníka zvolte libovolně podle toho, jak dlouhou bagetu chcete vytvořit.

Poté stačí spodní třetinu obdélníku přeložit do dvou třetin těsta. Následně se horní třetina přeloží přes a takto složené těsto se ještě na závěr přeloží napůl. Poté se v polovině těsta udělá rýha, těsto se znovu přeloží a mírně poválí tak, abyste docílili požadované délky bagety.

Čím domácí bagety posypat?

Základní recept nechává bagety holé, bez posypu. Nicméně není žádný problém těsto na závěr po nařezání nožem posypat. K nejčastějším možnostem patří sůl, kmín, slunečnicová, dýňová, lněná či sezamová semínka, dále mák, případně kousky česneku, cibule či bylinky. Vhodnými ingrediencemi si takto snadno dodáme do našeho jídelníčku i mnoho minerálů, vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek.

Jak docílit, aby byly bagety křupavé?

Pokud máte rádi čerstvé křupavé pečivo, použijte malý trik. Stačí, když do trouby při pečení umístíte malý kastrůlek s vodou, případně bagetu před vložením do trouby vodou alespoň zlehka potřete.

Jak domácí bagety správně skladovat, aby neztvrdly?

Chcete-li se z vašich domácích baget těšit delší dobu a nemáte-li v plánu sníst všechny hned po upečení, je důležité vědět, jak je správně uskladnit. Zapomeňte na igelitové sáčky, ledničku či mrazák.

Nejvhodnějším způsobem je pečivo po vychladnutí zabalit do čistého plátna a vložit do temna. Pokud nemáte doma chlebník, stačí dát zabalené pečivo například do spíže. Mimochodem koupit se dnes dají i speciální bavlněné sáčky na pečivo, nemusíte tedy používat klasickou utěrku.

Komentáře
  1. Dodnes jsem nepochopil, proč někdo používá sušené droždí místo normálního, které funguje podstatně lépe. Jestli autoři těch receptů netuší, že existuje normální droždí nebo jestli jenom kopou za výrobce sušeného. Přijde mi to stejně „moudré“, jako když hospoda kupuje knedlíky v supermarketu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X