Snadné recepty pro milovníky moučníků

 

Máta slabost pro moučníky, hledáte nové recepty?

Už nehledejte, právě máte před sebou 5 snadných receptů na ty nejlepší moučníky!

Příprava těsta

Pár dobrých rad na začátek, pak už se pustíme do díla:

  1. Pokud šleháme sníh z bílků a nechce zhoustnout, vymačkáme pár kapek z citrónu, zaručeně rychle zhoustne.
  2. Když do šlehačky přimícháme sníh z bílků, bude mnohem tužší.
  3. Před použitím mouky ji prosyjeme – zbavíte se případných nečistot a mouka se prokypří.
  4. Ideální teplota pro kynutí těsta je asi 30°C. V zimě můžete dát klidně na radiátor.
  5. Cukr pečlivě odvážíme, pokud ho dáme příliš, těsto může při pečení klesnout.

Moučník lze připravit během půl hodinky.

  • Správná hustota těsta je důležitá, když bude těsto příliš suché, bude se po upečení hodně drobit. Když bude těsto naopak hodně tekuté, nebude pak držet správný tvar.
  • Po vyndání moučníku z trouby ho nikdy nedáváme ven do průvanu.
  • Když vám peče trouba nerovnoměrně – například více z vrchu, tak na povrch položte vrstvu alobalu.
  • Aby moučník po vytažení z trouby nezvlhl, dáme ho vychladnout na mřížku.

Moučník s tvarohem

Tvaroh můžeme vmíchat rovnou do těsta, což nám umožní snížit množství tuku až na polovinu.

Další možností je ušlehat z tvarohu a cukru tvarohovou čepici, kterou moučník potřeme až po dopečení.

Následující recept se týká třetí možnosti – vpečené vrstvy tvarohu uvnitř těsta.

INGREDIENCE

Těsto:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • kypřící prášek
  • 1 hrnek cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku vlažné vody
  • 1 vejce

Náplň:

  • 2 polotučné tvarohy
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • cukr podle chuti
  • mléko podle potřeby- spíše řidší konzistence

POSTUP

  1. Tvaroh umixujeme s vejci, vanilkovým cukrem, cukrem a trochou mléka.
  2. Z mouky, prášku do pečiva, cukru, oleje, vlažné vody a vajíčka ušleháme řídké těsto.
  3. Do formy nalijeme 2/3 těsta, na to nalejeme tvarohovou hmotu a na ni zbytek těsta.
  4. Pečeme v předem vyhřáté troubě 30 minut při 180ºC.

Moučník lze doplnit vrstvou tvarohu.

Pro tvarohový závin s jahodami si zaskočte sem!

Jahodový moučník

INGREDIENCE

  • 4 vejce
  • 250 g cukru
  • 3/4 sklenky oleje
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 3/4 sklenky mléka
  • 1/2 kg jahod

POSTUP

  1. Žloutky vyšleháme s cukrem, olejem a mlékem, přidáme mouku s kypř. práškem
  2. Nakonec vmícháme sníh z bílků.
  3. Nalijeme do formy a posypeme rozpůlenými jahodami.
  4. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180ºC asi 35 min.
  5. Servírujeme posypané moučkovým cukrem.

Jak jinak zpracovat jahody než do sladkého moučníku.

Jablkový moučník

INGREDIENCE

  • 3 vejce
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku hladké mouky
  •  prášku do pečiva
  • 1 velké jablko
  • skořice
  • krystalový cukr na posypání

POSTUP

  1. Celá vejce vyšleháme s cukrem do úplné pěny.
  2. Poté přidáme mléko, a nakonec opatrně zamícháme mouku s kypřícím práškem.
  3. Těsto nalijeme do formy a posypeme jablkem nakrájeným na kostičky.
  4. Nakonec posypeme cukrem a skořicí.

 

Jablkový moučník je svěží a přitom takjednoduchý.

Dalším skvělým způsobem jak spotřebovat nadbytek jablek je tento mřížkový koláč!

Banánový moučník

INGREDIENCE

  • 250 g másla
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g zralých banánů
  • 4 vejce
  • vanilkový cukr
  • 1 kypřící prášek
  • 1/2 hrnku mléka

POSTUP

  1. Banány rozmačkáme.
  2. Změklý tuk utřeme s cukrem, přidáme žloutky a vyšleháme do pěny.
  3. Postupně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem a rozmačkané banány.
  4. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.
  5. Těsto narovnáme do formy.
  6. Povrch potřeme mlékem. Pečeme asi hodinu při 150°C.
  7. Vychladlou bábovku ozdobíme tvarohem ušlehaným s cukrem a plátky banánu pokapané citronovou šťávou.

 

 

Banán v moučníku působí cizokrajně.

Moučník z cukety

INGREDIENCE

  •  2 vejce
  • 1  hrnek cukru
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
  • 2 hrnky oloupané cukety bez semínek, nastrouhané najemno
  • 1  hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 hrnku kvalitního kakaa
  • 1/4 hrnku silné kávy
  • 1/2 hrnku jogurtu
  • 1 lžička soli
  • 1 hrnek nasekané čokolády na vaření

POSTUP

  1. Vyšleháme vejce a cukr do světlé pěny. Potom přidáme i rozpuštěné máslo.
  2. Cuketu nastrouháme najemno a přidáme do krému.
  3. Smícháme obě mouky s práškem do pečiva, solí a kakaem. Přidáme do směsi na těsto a opět důkladně promícháme. Nakonec přidáme i jogurt a kávu.
  4. Nasekáme čokoládu a posypeme ji na povrch těsta.Nalijeme do formy a pečeme na 180 °C asi 30  minut.
  5. Hned po dopečení posypeme malými čokoládovými hrudkami.

 

Moučník z cukety je šťavnatý a ještě zdravý.

Meruňkový moučník

INGREDIENCE

  • 3 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 150 ml oleje
  • 100 ml mléka
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 kg meruněk

POSTUP

  1. Žloutky s oběma cukry ušleháme do světlé pěny.
  2. Olej důkladně zašleháme do pěny.
  3. Šleháme dokud nevznikne hustá hmota.
  4. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  5. Přilijeme mléko a vařečkou dobře promícháme.
  6. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků.
  7. Těsto nalijeme do formy.
  8. Na povrch těsta naskládáme rozpůlené meruňky vnitřní stranou nahoru.
  9. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C, pečeme do zezlátnutí asi 30 minut.
  10. Po vychladnutí lehce poprášíme moučkovým cukrem.

Moučník s merňkami neurazí ani návštěvu.

Meruňky jsou zdrojem mnoha důležitých živin, více se o tom dočtete zde!

Tip na závěr: Než vmícháme vejce do těsta, našleháme ho, těsto pak bude jemnější a vzdušnější. To samé platí o tuku, rozšleháme ho s vejcem a pak přidáme do těsta.

Napečeno? Podělte se o recept s přáteli na facebooku, ocení to!

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *