Luxusní pomazánky z šunky na chléb i jednohubky. Inspirujte se!

Máte chuť namazat si něco dobrého na chleba? Vyzkoušejte recepty na šunkové pomazánky.

Pokud milujete uzeniny, pak si je v pomazánkách rozhodně zamilujete.

V našem článku najdete inspiraci v podobě skvělých pochoutek, které stojí za pozornost.

Hodí se jako rychlá svačina, malá večeře, ale klidně i lahodná snídaně.

Vajíčková pomazánka se šunkou

Každá šunková pomazánka je jedinečná svou nezaměnitelnou chutí. Tato receptura s dijonskou hořčicí a vejci je velmi lahodná, navíc naprosto jednoduchá. Perfektně chutná na čerstvém křupavém chlebu.

Ingredience:

  • 8 plátků šunky
  • 4 vejce natvrdo
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 250 g lehké majonézy
  • 3 sterilované okurky
  • 1 středně velká cibule
  • 2 lžíce dijonské hořčice (kdo nemá rád, může vynechat nebo dát jiný druh)
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti

Postup

  • Šunku rozmixujeme v mixéru na drobné kousky a dáme do misky.
  • Přidáme oloupaná a na kostičky nakrájená vejce s řapíkatým celerem na tenké plátky.
  • Pak nasekáme najemno cibuli s okurkami a přidáme do mísy.
  • Zalijeme hořčicí, majonézou, osolíme, opepříme a promícháme.
  • Dáme na 2 hodiny vychladit do lednice a pak můžeme podávat.
Pomazánka se šunkou a vejcem.
Zdroj: https://www.allrecipes.com

Pro snadnější vaření vajíček nejen na tvrdo se může hodit i nějaký vejcovar z naší recenze. Mrkněte se!

Klasická šunková pomazánka

Tuto sendvičovou nátěrku připravujeme tak trochu ze zbytků, které máme po ruce, protože se občas může stát, že nám něco dojde a my musíme danou přísadu nahradit. Jediné co se nemění je hlavní přísada, podle které má jméno.

Ingredience:

  • 600 g domácí vařené šunky
  • 3 jarní cibulky (lze nahradit 1 velkou kuchyňskou cibulí
  • 2 nakládané okurky nebo 10 oliv
  • 1 lžička plnotučné hořčice (může být i kremžská, dijonská atd.)
  • 1/4 hrnku krémového salátového dresinku (náhražka může být jogurt, majonéza i tatarská omáčka)

Postup

  • Šunku dáme do mixéru a pomocí pulzního tlačítka několikrát rozmixujeme.
  • Přihodíme nakládané okurky či olivy a rovněž nahrubo rozdrtíme v mixéru.
  • Mísu vyjmeme, cibuli nakrájíme na drobné kostičky a přidáme k šunce s okurkami.
  • Zalijeme krémovým dresinkem, hořčicí a pečlivě zamícháme.
  • Můžeme ihned podávat nebo dát vychladit tak na 2 – 3 hodiny.
Jednoduchá nátěrka z šunky.
Zdroj: https://www.allrecipes.com

Celerová směs

Rychlá a jednoduchá, přesně taková by měla být každá receptura. Tahle pomazánka z šunky s celerem má velmi zajímavou chuť a poskytne vám příjemné osvěžení zejména v letních měsících.

Ingredience:

  • 3 hrnky strouhané vepřové šunky
  • 2 natvrdo vařená vejce
  • 2 – 3 polévkové lžíce jemně strouhaného celeru
  • 2 okurky nakládané ve sladkokyselém nálevu
  • 3 lžička na drobné kostičky nakrájené cibule
  • 1 hrnek majonézy
  • 1 lžíce plnotučné hořčice

Postup

  • Do misky dáme nastrouhanou šunku, na stejně velkou kousky nakrájená vejce, celer, nastrouhané okurky a cibuli.
  • Majonézu s hořčicí smícháme v samostatné misce a poté přidáme směs se šunkou.
  • Dobře promícháme, aby se všechny suroviny spojily a uložíme do chladničky.
  • Pomazánku z šunky necháme aspoň 3 hodiny odpočinou a vychladit.
  • Poté můžeme servírovat na chlebu, vece, ale také na rohlíku v podobě jednohubky.
Celerová pomazánka se šunkou.
https://www.allrecipes.com

Nátěrka s řapíkatým celerem

U této šunkové pomazánky máte možnost univerzálního využití. Je to super náplň do sendvičů, ale chutná i na rohlíku, housce, kaiserce nebo čerstvém chlebu.

Skvěle se hodí pro rychlé a snadné občerstvení, ať už chystáte předkrmy na svatební hostinu, pro oslavu narození miminka nebo jen pochoutku na posezení s rodinou či přáteli.

Ingredience:

  • 600 g šunky
  • 1 vejce natvrdo
  • 1/2 cibule
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 sterilovanou okurku
  • 3/4 hrnku majonézy
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti

Postup

  • Šunku rozkrájíme na stejně velké kostky.
  • Vejce, cibuli, celer i okurku nakrájíme na kostičky.
  • Všechny suroviny bez majonézy a hořčice dáme do nádoby mixéru a pulzním tlačítkem asi 15krát zapneme na střední stupeň.
  • Sundáme nádobu, postavíme na stůl a přidáme hořčici s majonézou.
  • Pečlivě zamícháme, aby vznikla hladká směs.
  • Poté přendáme do mísy a dáme vychladit do lednice, ideálně do druhého dne.
  • Poté servírujeme tak, jak nám bude nejvíce vyhovovat, například na čerstvé bagetě, chlebu nebo i na sušenkách.
  • V chladničce vydrží až 4 dny. Pokud ji nespotřebujeme, můžeme si ji klidně zmrazit na později.
Pomazánka z šunky na chléb a pečivo.
Zdroj: https://makeyourmeals.com

Ďábelská šunkovka se sýrem

Když nám zbyde šunka, přemýšlíme často co s ní. Vynikající volbou je tato pikantní pomazánka, kterou si můžeme jednoduše namazat mezi dva plátky toustového chleba.

Ingredience:

  • 100 g smetanového sýra
  • 1/3 hrnku majonézy
  • 1/4 hrnku jemně nakrájené sladké cibule
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1/2 lžičky Tabasco (nebo jiné pálivé omáčky)
  • 1/4 lžičky mletého bílého pepře
  • 1/4 lžičky česnekového prášku
  • 2 hrnky nastrouhané šunky
  • 1/2 lžičky Worcestrové omáčky (kdo nemá rád, může vynechat)

Postup

  • Cibuli, majonézu a smetanový sýr dáme do nádoby kuchyňského robota.
  • Několikrát stiskneme pulzní tlačítko a promixujeme.
  • Přidáme ostatní přísady a mícháme, až dokud není směs hladká.
  • Pokud je šunka slanější, worcesterovou omáčku vynecháme úplně.
  • Přendáme do skleněné misky a dáme vychladit do lednice.
  • Poté můžeme servírovat.
Šunková pomazánka se sýrem a cibulí.
Zdroj: https://spicysouthernkitchen.com

Pikantní šunková pěna

Vychutnejte si tuto sladkou, a přesto lehce ostřejší směs, která se hodí na krekry, pita chléb, ale i klasický sendvič či křupavé pečivo. Záleží jen na vás, na co si jí s chutí namažete.

Ingredience:

  • 300 g nakrájené domácí vařené šunky
  • 1 bílá cibule
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 100 – 150 ml majonézy
  • 2 polévkové lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • 1 lžíce sladké chilli omáčky
  • Kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce oblíbené pálivé omáčky (třeba Tabasco)
  • 1 lžíce kremžské hořčice
  • 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy

Postup

  • Cibuli a celer nakrájíme na kostičky.
  • Všechny suroviny dáme do nádoby mixéru a několikrát pomocí pulzního tlačítka rozmixujeme, až dokud není směs dokonale hladká.
  • Pomocí stěrky vždy seškrábneme směs ze stěn nádoby, aby se zpracoval opravdu každý kousek.
  • Když máme hotovo, přendáme pomazánku do vzduchotěsné nádoby a dáme přes noc vychladit do lednice.
  • Při podávání by měla mít pokojovou teplotu nebo jen mírně vychlazenou. Pak chutná skvěle například s krekry.
  • Ozdobit můžeme okurkou, olivami či ředkvičkou.
Našlehaná pomazánka z šunky s pikantním kořením.
Zdroj: https://www.garlicandzest.com

Lehký dip s hořčicí

Máte málo času a chcete připravit rychlou večeři? Nejlepší volbou je vždy nějaká chutná pomazánka, která je v mžiku hotová, a přitom potěší vaše chuťové pohárky.

Ingredience:

  • 250 g šunky nakrájené na kostičky
  • 1/2 hrnku majonézy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1/4 hrnku jemně nasekaného celeru
  • 1/2 cibule rozemleté najemno
  • 1 lžička pálivé omáčky (Tabasco a jiné)
  • 1/2 lžičky bílého octa
  • 1/2 lžičky bílého pepře
  • Sůl podle chuti
  • Nasekaná petržel na ozdobu

Postup

  • Pomocí mixéru rozdrtíme šunku na jemné kousky.
  • Poté přidáme ostatní suroviny a důkladně promícháme
  • Podle chuti osolíme, případně ještě přidáme víc pepře.
  • Nakonec přendáme do misky, posypeme petrželkou a dáme vychladit.
  • Servírujeme jako dip třeba k masu či zelenině, nebo můžeme namazat na chleba jao pomazánku.
Pomazánka z šunky a celeru.
Zdroj: https://www.smartypantskitchen.com

Pomazánka se šunkou a jablečným octem

Country sendvič je oblíbená pochoutka a co lepšího namazat dovnitř než rychlou nátěrku se super chutí. Jednotlivé suroviny jsou pečlivě vyvážené a výsledek rozhodně stojí za ochutnání.

Ingredience:

  • 1 1/2 hrnku nakrájené šunky
  • 1/4 hrnku salátové okurky
  • 2/3 hrnku na kostičky nakrájených ředkviček
  • 1/2 najemno nakrájené červené cibule
  • 1/2 hrnku majonézy
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1/2 lžičky jablečného octa

Postup

  • Příprava je jednoduchá jako facka, prostě jen hodíme do robota šunku, aby se rozmixovala na jemné kousky.
  • Poté přihodíme ostatní suroviny, důkladně pulzním tlačítkem promícháme a máme hotovo.
  • Pak už jen stačí na 1 hodinu vychladit a můžeme servírovat třeba na plátcích veky.
Šunková směs na sendviče.
Zdroj: https://highlandsranchfoodie.com

Rychlá nátěrka na chlebíčky

Skvělá pomazánka, která svou konzistencí připomíná spíš salát se vám rozhodně vryje do paměti. Je vynikající, rychle hotová a osvěžující.

Ingredience:

  • 450 g šunky na plátky
  • 1 polévková lžíce hnědého cukru
  • 1 středně velkou červenou cibuli
  • 1 sterilovanou okurku
  • 2 lžičky nálevu z okurek
  • 2 lžíce majonézy
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře

Postup

  • Cibuli očistíme a nakrájíme spolu s okurkou na co nejdrobnější kousky.
  • Plátky šunky dáme do hrnce, přidáme cukr, zalijeme vodou, aby byla šunka ponořená a necháme 20 minut vařit.
  • Uvařenou šunku vyjmeme z hrnce a odložíme stranou, aby zcela vychladla.
  • Do nádoby kuchyňského robota dáme šunku, červenou cibuli, okurky, šťávu z okurek i majonézu a pulzním tlačítkem rozmixujeme.
  • Nakonec osolíme, opepříme, naposledy zamícháme a přendáme do větší misky.
  • Vložíme do lednice a necháme vychladit, ideálně do druhého dne.
  • Pokud nechceme čekat tak dlouho, počkáme aspoň 4 hodiny.
Pomazánka z šunky na chléb a pečivo.
Zdroj: https://makeyourmeals.com

Krémová směs z šunky a smetanového sýra

Dokonale krémová, ideálně slaná a rychle připravená. Tahle lehká chuťovka vás potěší, zejména díky tomu, že k její výrobě potřebujete jen několik základních surovin. Výsledný chuťový zážitek vám utkví v paměti na hodně dlouho.

Ingredience:

  • 250 g smetanového sýra
  • 3 polévkové lžíce majonézy
  • 1 hrnek mleté kvalitní farmářské šunky
  • 2 nakrájené jarní cibulky
  • 3 polévkové lžíce nasekané čerstvé pažitky
  • Sůl a mletý černý pepř podle chuti

Postup

  • Všechny ingredience dáme do mísy a pomocí vidličky důkladně promícháme.
  • Osolíme a opepříme podle potřeby. Pokud je šunka slanější, sůl můžeme vynechat.
  • Hotovou směs dáme do skleněné misky a dáme na několik hodin vychladit do lednice.
  • Perfektně chutná se slanými krekry či na křupavé bagetě.
Ultra rychlá šunkovo-sýrová pomazánka ze 4 ingrediencí.
Zdroj: https://www.seasonedkitchen.com

Pár zajímavostí na závěr

Mrkněte na pěkné video, jak se vlastně taková šunka vyrábí.

Podle toho, jakým způsobem se šunka vyrábí ji dělíme na vařenou, uzenou či sušenou. Bez ohledu na to, se používá ve studené i teplé kuchyni. Je to v podstatě jedna z nejpoužívanějších uzenin.

Jaké maso se používá k výrobě?

  • Vepřové
  • Hovězí
  • Kuřecí
  • Krůtí

Sušené šunky

Při výrobě se umístí do předem určených prostor, kde je zajištěno optimální proudění vzduchu pro jejich bezproblémové zrání. Takto budou zrát několik měsíců a speciální druhy dokonce až několik let.

Přeborníkem ve výrobě sušených šunek je jednoznačně Itálie, kde je nejznámější Prosciutto di Parma, která má zcela charakteristickou a nezaměnitelnou chuť.

Dušené šunky

Ve většině případů se používá vepřová kýta, ale může to být i šunka z plece či kuřecí prsní šunka. Vždy je nutné, aby bylo na obalu uvedeno, jaká surovina byla použita. Maso se nasolí, naplní do obalů či forem a následně se zpracovává při tepelné úpravě.

Uzené šunky

V průběhu výroby přichází maso do kontaktu s mnohými druhy dřeva. Maso tak dostane zcela specifickou chuť. Výhodou je, že v současnosti je možné regulovat v udicích komorách teplotu, hustotu kouře i vlhkost vzduchu.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X