Tisk článku

Pečená a opékaná uzenina

Ačkoliv se uzenina nezařazuje do zdravé výživy, přesto se na našem stole určitě občas objeví. Může se podávat studená samostatně nebo jako obloha na pečivu, ale i z uzeniny se dá připravit teplé jídlo. Uzenina má totiž jednu velkou přednost a to tu, že jídla z ní připravená jsou většinou velmi rychlá. Nemusíme ji ani smažit, stačí opékání nebo zapečení.

Pečená a opékaná uzenina

Opékaná uzenina

Opékat můžeme šunku, salámy, párky i klobásy. Opékáme na co nejmenším množství tuku, vyplatí se v tomto případě domácí gril. Větší kusy můžeme před opékáním předehřát na páře nebo ve vodě, urychlíme tak jejich prohřátí. Před opékáním je také můžeme různým způsobem na povrchu nařezat tak, aby se zářezy při opékání rozvinuly nebo abychom do zářezů mohli vsunout plátky některých dalších surovin. K tomu používáme především cibuli, plátky česneku, sýr, jinou a chuťově odlišnou uzeninu, hořčici, kečup nebo koření. Kromě zářezů ji rovnou můžeme nakrájet na plátky a spolu s dalšími surovinami vytvořit pestrý špíz. Uzeninu opečeme dozlatova, dbáme na to, aby byla dostatečně prohřátá.

Opékaná uzenina a přílohy

Opečenou uzeninu můžeme podávat jak s chlebem nebo bílým pečivem, tak k ní můžeme uvařit a různě upravit brambory nebo ji podávat s některou kaší u luštěnin. Pro jemnější úpravy s trochou omáčky se hodí i dušená rýže. Při podávání opečené uzeniny můžeme ještě  jídlo doplnit některou rychlou teplou nebo studenou omáčkou, či jen prohřátým a dochuceným kečupem. Celé jídlo se dá ještě dozdobit i dochutit strouhaným sýrem. sekanými zelenými natěmi nebo pro větší sytost obložit dušenými houbami, dušenou zeleninovou směsí apod.. Nezapomínáme přitom na oblohu z čerstvé zeleniny nebo zeleninový salát.

Pečená a zapékaná uzenina

Pečená nebo zapékaná uzenina poskytuje ještě více možností v přidávání ingrediencí a celkové úpravě. Jednotlivé suroviny se dají mezi sebou vzájemně kombinovat. Přílohy volíme podle druhu uzeniny, ale prakticky můžeme použít přílohy stejné jako u masových jídel. Péct a zapékat uzeninu můžeme například s těmito ingrediencemi :

  • s brambory: Mohou být syrové, tam trvá úprava déle, proto se více hodí předvařené nebo třeba přebytek brambor od předcházejících pokrmů. Výhodou je to, že máme současně hotové jídlo i s přílohou.
  • s těstovinami: Ty vždy zapékáme s uzeninou již uvařené.
  • s rýží: Na pečení a zapékání musí být rýže rovněž uvařená. Dá se použít i rýže syrová, zalitá tekutinou a vše péct v troubě, pak ovšem pokrm spíše dusíme.
  • s masem: K uzenině se hodí především mleté maso, ale použít lze jakékoliv. Můžeme tak zužitkovat přebytek menšího množství masa v syrovém stavu nebo maso vařené či pečené.
  • s houbami: Houby z vlastního sběru, předem namočené houby sušené nebo houby koupené se musí vždy předem podusit, mražené houby předem rozmrazíme. Výjimku tvoří pouze houby nakládané, u kterých pouze většinou sléváme nálev, ponecháme ho pouze tehdy, pokud je součástí receptu.
  • se sýrem: Použít se dají sýry téměř všech druhů. Do pečeného nebo zapékaného pokrmu je přidáváme nakrájené na kostky, nastrouhané nebo v plátcích. Také z nich lehce připravíme omáčku k zapékání nebo je na zalití alespoň rozmícháme s mlékem a vejcem nebo smetanou.
  • zelenina: Zeleninu můžeme využívat podle vybraného receptu, podle naší obliby zeleniny, podle sezóny nebo podle momentálních domácích zásob. Uzenina se neobejde bez cibule, kterou můžeme doplnit nebo nahradit pórkem, česnek se přidává podle chuti. Dále se hodí jak kořenová zelenina, tak především plodové zeleniny jako je cuketa, rajčata a papriky nebo košťáloviny, mezi které patří květák, brokolice, kapusta a zelí hlávkové i kysané. Využít se dají i další druhy jako jsou ředkvičky, kedlubny, fazolky, špenát a další druhy.
  • zapékací omáčky: Nejčastěji používanou zapékací omáčkou je bešamel z másla, mouky a mléka. Dobře provařenou omáčku můžeme dochutit kečupem, hořčicí, kořením nebo z ní s přídavkem sýra vytvořit sýrovou omáčku. Místo zapékací omáčky můžeme jen přelévat rozšlehanými vejci s mlékem a případně i sýrem.
  • tekutina na podlévání: Pečenou uzeninu je většinou třeba trochu podlít. Použijeme buď vývar nebo vodu, ale uzenina se velmi dobře snáší i s vínem a především s pivem a to jak světlým, tak tmavým.
  • koření: S kořením si u pečené a zapékané uzeniny můžeme pohrát podle vlastní fantazie. Hotové jídlo pak může být jemné nebo naopak okořeněné na hranici únosnosti. Používáme sypká koření, tekuté kořenící přípravky i dochucovací ingredience, jako je kečup nebo hořčice či sardelová pasta.

 





Příspěvky ke článku: Pečená a opékaná uzenina

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky