Tisk článku

Pečené brambory

Brambory určené pro hlavní chod k obědu nebo večeři můžeme vařit, dusit i smažit, ale vynikající jsou i brambory pečené. Zvláště teď, kdy už jsou všude i nové brambory, si z nich pečením můžeme připravit jídlo, které nedá příliš mnoho práce, je lehce stravitelné a není k němu zapotřebí žádných zvláštních ingrediencí.

Pečené brambory

Brambory a příprava na pečení

Brambory před použitím většinou loupeme nerezovou škrabkou, nové brambory s lehce odstranitelnou slupkou někdy stačí odrhnout kartáčkem. Pokud jsou brambory nepoškozené a mají pěknou čistou slupku, tak je můžeme péci i s ní. Vždy je však předem velmi důkladně omyjeme. Očištěné brambory pak krájíme na plátky, kostky, měsíčky nebo jenom na půlky či čtvrtky.

Brambory a pečení

Brambory určené k pečení rozkládáme v tenčích vrstvách na tukem vymazaný plech, případně hlubší pekáč. Předem nebo až na plechu je osolíme a okořeníme podle receptu a spojíme s dalšími ingrediencemi podle receptu. Plech vkládáme do předehřáté trouby a pečeme při střední teplotě 30-45 minut, záleží na velikosti, na kterou jsme brambory rozdělili. Správně upečené brambory jsou dokonale propečené a uvnitř se rozsýpají.

Pečené brambory a přísady

Brambory připravené k pečení doplňujeme různými přísadami. Můžeme je péci s masem nebo uzeninou, sýry, smetanou, houbami i zeleninou. Všechny použitelné suroviny můžeme mezi sebou vzájemně kombinovat. Nezapomínáme ani na koření, kde kromě solí a běžného kmínu můžeme použít i mletou papriku či kořenící směsi. U pečených brambor by neměly chybět zelené natě a bylinky. Z natí se hodí cibulová nebo celerová nať, z bylinek samozřejmě pažitka nebo petrželka, libeček, saturejka, tymián a ostatní dostupné bylinky. K pečeným bramborám už nepřipravujeme přílohu, ušetřený čas však věnujeme přípravě zeleninového salátu, který by k nim neměl chybět.

Pečené brambory s masem a uzeninou

Brambory pečeme buď s mletým masem nebo s masem, které se stačí upéct společně s brambory. Z toho plyne, že dáváme přednost masu drůbežímu, rybímu. Z vepřového masa se pak hodí kýty nebo kotleta. Uzenina se hodí téměř jakákoliv. Může to být šunka, měkké salámy, měkčí klobásy, párky nebo točený salám.

Pečené brambory se sýrem

K bramborám se vždy mimořádně hodí mléčné výrobky. To platí i pro sýry, kde můžeme použít jak tvrdý sýr typu eidam nebo ementál, tak měkčí sýry odpovídající hermelínu nebo sýry tavené. Chutné jsou i tvarohové ostřejší sýry, mezi které patří balkánský sýr nebo olomoucké tvarůžky.

Pečené brambory se smetanou

Smetana používaná při pečení brambor může být sladká i zakysaná. Pro snížení tučnosti ji můžeme nahradit bílým jogurtem. Smetana bramborům nejen zlepší chuť, ale pomůže vytvořit i kůrku a nahnědlou barvu. Do smetany můžeme přidávat koření a kořenící přípravky pro dochucení, doplnit ji žloutky, celými vejci nebo strouhaným sýrem.

Pečené brambory s houbami

Brambory můžeme péci i s houbami. Některé velmi měkké houby s nižším obsahem vody, jako jsou žampiony, klouzky, holubinky můžeme po nakrájení na tenké lístky péci současně s brambory. Ostatní houby předem trochu podusíme na malém množství tuku a po vydušené vody je navršíme na brambory.

Pečené brambory se zeleninou

Brambory a zelenina je nejlepší kombinaci pro letní období. Podle druhu někdy musíme zeleninu předem trochu upravit povařením nebo podušením, ale se zeleninou máme bohatý výběr variant pečených brambor. Použít můžeme téměř všechny druhy letní zeleniny. Mimořádně se hodí květák a brokolice, cukety, patisony, mrkev nebo celer, rajčata i papriky, hlávkové zelí nebo kapusta. Množství cibule a česneku pak dolaďujeme chuť pečených brambor podle potřeby.
 





Příspěvky ke článku: Pečené brambory

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...