Pečené kuře na několik způsobů

Pečené kuře je evergreen české kuchyně. Co udělat, aby nám nezevšednělo?

Nechte se inspirovat následujícími pěti recepty, vyberte podle svých chutí a doplňte oblíbeným kořením, smetanou, nebo sýrem.

Příprava kuřete před pečením

Před pečením

Kuře pečeme:

  • vcelku
  • porcované na půlky,
  • porcované na čtvrtky,
  • nakrájené na kostky

Pokud pečeme celé kuře, odkrojíme kůži z krku a odsekneme spodní nevyužitelnou část nohou. Pro udržení pěkného tvaru můžeme křídla a nohy přitisknout ke trupu a upevnit nití nebo párátky.

Na porcování použijeme ostrý sekáček a kuře rozdělíme nejdříve na půlky a pak na potřebné porce.

Z vykostěného kuřete můžeme krájet plátky nebo také menší kousky. Odkrojky a kosti z kuřete využijeme na kuřecí vývar, kterým můžeme kuře při pečení podlévat nebo nám poslouží jindy při přípravě polévky nebo omáčky.

Pro zkřehnutí masa a získání mimořádné chuti můžeme kuře také marinovat. Nejjednodušší marinádou je bílý jogurt s přídavkem koření. Ale připravit můžeme i rafinovanější marinády z koření, medu, kečupu, hořčice nebo s použitím vína či destilátu. Marinujeme nejméně 24 hodin.

Pečení kuřete

Pěci můžeme bez tuku, nebo vybereme:

  • máslo
  • sádlo
  • olej

Celé kuře vkládáme do pekáče prsíčky dolů, porce rozprostřeme do pekáče. Také můžeme kuře před pečením opéci na pánvi, vložit do pekáče a pak už jen zapékat.

Přelévání kuřete během pečení je možné:

  • vypečenou šťávou
  • vývarem
  • horkou vodou
  • pivem
  • vínem
  • ovocným / zeleninovým džusem
  • zbylou marinádou
Pečená kuřecí stejhna se báječně hodí k houbám
Foto zdroj: pinterest.com

Pečeme v horké troubě, zpočátku pod pokličkou, později odkryjeme, abychom docílili kůrky.

Doba pečení (při 200ºC)

  • celé kuře:  1,5 hod
  • porcované kuře: 1 hod
  • kuře na kostičky: 20 – 30 min

Pečení ovlivňuje velikost porcí a přísady.

Přísady k pečenému kuřeti

  • zelenina
  • houby
  • zelí
  • nádivka
  • ovoce

Pečené kuře s rýží

INGREDIENCE

  • 2 celé citrony
  • kuře na čtvrtky
  • 3 lžíce oregána
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžička červené papriky
  • rýže
  • 2 lžičky olivového oleje
  • sůl, pepř, celer dle chuti

POSTUP

  1. Kuře marinujeme v oleji, oregánu, česneku, paprice a špetce soli, nejlépe v uzavíratelném sáčku, ale postačí i jiná nádoba. Nejlepší je marinovat přes noc, ale i 30 minut maso vylepší.
  2. Vyhřejeme pečící nádobu a vytřeme troškou oleje.
  3. Do nádoby vložíme vařenou rýži promíchanou s kořením, vývarem a na kolečka nakrájeným citronem (druhý citron zatím schováme).
  4. Kuře položíme navrh rýže.
  5. Pečeme 30 minut pod víkem pečící nádoby.
  6. Odkrajeme a pečeme 10 minut, aby kuře zezlátlo.
  7. Navrh pokrmu poskládáme nakrájený druhý citron a celer na kostičky.
  8. Pečeme dalších 10 minut.

Pečené kuře se nejlépe doplňuje s rýží.

Foto zdroj: google.com

Pečené kuře s nádivkou

INGREDIENCE

  • celé kuře
  • máslo
  • sůl a pepř
  • 2 ks vejce
  • mléko
  • 6 rohlíků
  • petrželka

 

POSTUP

  1. Rohlíky nakrájíme a namočíme do mléka.
  2. Utřeme máslo se špetkou soli, kořením a žloutkem, popř. ještě nasekaným špenátem nebo kopřivou.
  3. Z bílků našleháme sníh.
  4. Do utřeného másla vmícháme namočené rohlíky a sníh. Nádivkou naplníme kuře: uvnitř i pod kůží.
  5. Pečeme hodinu a půl, po cca 20 minutách kuře vždy otočíme a přelejeme výpekem
Kuře s nádivkou,je klasika, kterou je třeba umět.
Foto zdroj: google.com

Pečené kuře na zelenině

INGREDIENCE

  • 1 kuře
  • 2 cibulky
  • česnek
  • 1/2 brokolice
  • 1 cuketa
  • 1 paprika
  • 1 rajče
  • 3 ředkvičky
  • sůl, pepř, bazalka
  • slunečnicový / olivový olej na marinádu (4 lžíce)

POSTUP

  1. Všechny ingredience, včetně nakrájeného kuřete, dáme přes noc marinovat (marinádu zvolíme dle chuti, stačí olej s kořením, navíc lze přidat jogurt, kečup nebo hořčici).
  2. Vše vložíme do pečící nádoby, uzavřeme, pečeme 15 minut.
  3. Odkryjeme víko a dopečeme 10 minut.
Kuře pečené se zeleninou je jednoduché na přípravu.
Foto zdroj: pinterest.com

Pečené kuře na houbách

INGREDIENCE

  • 6 kuřecích stehen
  • 5-10 hub (žampionů)
  • 1 hrnek vývaru
  • 1 lžička vinného octa
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžičky smetany
  • 2 tablespoons coconut milk
  • 15 snítek tymiánu
  • súl, pepř

POSTUP

  1. Nejprve orestujeme houby na česneku s tymiánem, poté přidáme smetanu a zbytek koření.
  2. Kuřecí stehna pečeme 10 minut v troubě, dvakrát mezitím přelijeme vývarem.
  3. Stehna opatrně vyjmeme, do pečící mísy vlijeme houbovou směs, nahoru opět vrátíme stehna a dopečeme dozlatova.
  4. Na poslední 2 minuty můžeme stehna přelít další smetanou nebo nastrouhaným sýrem.
Pečené kuře s houbami je originální způsob přípravy.
foto zdroj: pinterest.com

Pečené kuře na zelí

Zelí je královnou české kuchyně. Správně ho zpracovat je základním předpokladem úspěchu. Máte-li větší množství zelí, doporučuji tento recept na zelnou polévku nebo, pro recept na brambory se zelím, tento prověřený recept z webu AZrecepty.

INGREDIENCE

  • 1 kuře
  • 1 kysané zelí
  • 1 cibuli
  • pepř, sůl, grilovací koření

POSTUP

  1. Do pekáče dáme veškěré zelí, na něj plátky cibule.
  2. Na cibuli poklademe kuřecí čtvrtky, okořeníme.
  3. Pečeme dozlatova, ale nepodléváme.

Servírujeme zpravidla s bramborem nebo knedlíkem. Pro přínos brambor si přečtěte tento článek!

Pečené kuře na zelí servírujeme s bramborem.
Foto zdroj: pinterest.com

Tip pro přípravu kuřete: Marinování v oleji je již poměrně běžné, zkuste však také marinovat v kořeneném mléku, dokonce i maso z mrazáku je potom krásně křehké!

Povedlo se vám pěkně vypečené kuře? Dejte nám vědět v sekci komentářů pod článkem!

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

No Comments

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *