Tisk článku

Pečené kuře

Dozlatova vypečené kuřátko, chutná příloha a zeleninový salát nebo kompot je jídlo, které můžeme podávat ve všední den i ve svátek. Aby nám nezevšednělo, můžeme ho doplňovat nejrůznějším kořením, zeleninou, masem, sýry, smetanou a mnoha dalšími přísadami. V našich A-Z receptech jistě najdete řadu inspirací.

Pečené kuře

Příprava kuřete před pečením

Porcování kuřete

Kuře můžeme péci vcelku nebo porcované na půlky, čtvrtky či ještě menší porce, můžeme je vykostit a zbavit kůže. Kuře omyjeme ve studené vodě a očistíme. Pokud pečeme celé kuře, odkrojíme kůži z krku a odsekneme spodní nevyužitelnou část nohou. Pro udržení pěkného tvaru můžeme křídla a nohy přitisknout ke trupu a upevnit nití nebo párátky. Na porcování použijeme ostrý sekáček a kuře rozdělíme nejdříve na půlky a pak na potřebné porce. Z vykostěného kuřete můžeme krájet plátky nebo také menší kousky. Odkrojky a kosti z kuřete využijeme na kuřecí vývar, kterým můžeme kuře při pečení podlévat nebo nám poslouží jindy při přípravě polévky nebo omáčky. Jednotlivé porce nebo kuřecí řízky z prsou či stehen si můžeme koupit již porcované a doma je jen připravit k pečení.

Kořenění a marinování kuřete

Kuře před pečením osolíme svrchu i zevnitř a okořeníme podle receptu a vlastní chuti. Pro zkřehnutí masa a získání mimořádné chuti můžeme kuře také marinovat. Nejjednodušší marinádou je bílý jogurt s přídavkem koření. Ale připravit můžeme i rafinovanější marinády z koření, medu, kečupu, hořčice nebo s použitím vína či destilátu. Marinujeme nejméně 24 hodin.

Pečení kuřete

Kuře pečeme ve vhodném pekáči či zapékací misce. Nádoba na pečení by neměla být příliš velká, není třeba, aby mezi porcemi zůstával volný prostor. Tukem na pečení může být máslo, sádlo nebo olej, případně můžeme péci zcela bez tuku. Celé kuře vkládáme do pekáče prsíčky dolů, porce rozprostřeme do pekáče. Další přísady přidáváme hned či později, zde se řídíme receptem. Také můžeme kuře před pečením opéci na pánvi, vložit do pekáče a pak už jen zapékat. Během pečení přeléváme kuře vypečenou šťávou, podle potřeby podléváme nejčastěji vývarem nebo horkou vodou, ale vždy jen velmi mírně. Ale může to být i pivo, víno, ovocný či zeleninový džus nebo zbylá marináda. Pečeme v horké troubě, zpočátku pod pokličkou, později odkryjeme, abychom docílili kůrky. Celé kuře je upečené zhruba za 1,5 hodiny, porcované kuře dříve. Pečení ovlivňuje velikost porcí a přísady.

Přísady k pečenému kuřeti

Pečené kuře můžeme péci téměř s čímkoliv. Mezi nejčastější přísady patří :

  • zelenina: Používáme především cibuli a česnek, dále pak papriky a rajčata, cukety, patisony, květák, kořenovou zeleninu a oblíbené je také zelí. Zeleninu krájíme na větší či menší kousky podle druhu zeleniny. Kromě čerstvé zeleniny můžeme také použít mraženou nebo sterilovanou zeleninu.
  • maso nebo uzenina: Pečené kuře můžeme doplnit dalšími druhy masa nebo uzeninou. U masa musíme dbát na to, aby bylo měkké ve stejnou dobu jako kuřecí, takže někdy jej připravíme o něco dříve. Kombinovat můžeme s kterýmkoliv kvalitním masem vhodným na pečení včetně mletého masa. Z uzenin můžeme použít jemnou šunku, pikantní klobásy či cokoliv jiného.
  • sýry: Sýry jsou dobrým doplňkem především zapékaného kuřete. Používáme plátkový nebo strouhaný či rozdrobený sýr nejrůznější chuti. Většinou jej přidáváme až těsně před dopečením a necháme buď jen roztavit nebo zezlátnout.
  • smetana a jogurt: Smetana na vaření, šlehačka, zakysaná smetana nebo jogurt každý pokrm z kuřete zjemní. Používáme ji většinou na porcované kuře pečené třeba i s brambory a to tak, že jí zalijeme směs připravenou v pekáči.
  • houby: Samozřejmě i houby mohou být velmi vhodným doplňkem pečeného kuřete. Očištěné lesní houby nebo namočené sušené houby předem podusíme. Pokud používáme žampiony, stačí je jen nakrájet na velmi tenké plátky. Sterilované houby scedíme a přidáme k porcím kuřete.
  • ovoce: K porcovanému nebo vykostěnému kuřeti můžeme přidávat i různě krájené ovoce. Nejčastěji jsou to jablka, švestky, broskve, meruňky a citrusové ovoce. Jednotlivé druhy můžeme i kombinovat.




Příspěvky ke článku: Pečené kuře

Vložit nový příspěvek
Skvělé kuře Autor: Kája, vloženo 21.09.2009
OdpovědětPečené kuře můžem na všechny způsoby:) a neznám člověka, který nemá rád kuře:)
Re: Skvělé kuře Autor: Gabča, vloženo 29.09.2009
OdpovědětHmm fotečka je inspirativní uplně se mě zbýhají sliny, když ho vidím na té fotce mňam:)))
Re: Re: Skvělé kuře Autor: saša, vloženo 27.10.2009
Odpovědětfotečka je delikátní .) zítra jdu péct kuře:)


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...