Tisk článku

Pečené plněné papriky

Papriky s rajskou omáčkou a plněné mletým masem jsou letní klasikou, bohužel zvláště v teplých dnech trochu příliš sytou. Papriky však můžeme plnit i řadou jiných surovin a místo dušení a podávání s teplou omáčkou je jednoduše upečeme. Pak k nim podáváme většinou brambory, někdy stačí jen chléb nebo pečivo a pokud chceme omáčku, tak trochu některé studené pro chuť.

Pečené plněné papriky

Plněné papriky a příprava

Na plnění se hodí větší a přiměřeně široké papriky. Stačí běžné druhy paprik, které se v obchodech nabízejí pod názvem paprika bílá. Tyto papriky jsou křehčí než kapie, které jsou poněkud tužší a proto jsou určeny pro jiné použití. Z paprik odřízneme vršky, ty si můžeme nechat na uzavření naplněných paprik, vykrojíme semeník a zbývající semínka vypláchneme a papriky celkově důkladně omyjeme. Pak je ponecháme buď vcelku a plníme dutinu nebo je podélně rozřízneme a plníme poloviny. Před plněním je podle receptu nebo chuti můžeme vytřít hořčicí, kečupem či prolisovaným česnekem.

Plněné papriky a náplně

I papriky k pečení můžeme plnit :

  • masem nebo uzeninou
  • dušenými houbami
  • sýrem
  • vejci
  • dalšími náplněmi z různých surovin

Papriky plněné masem

Pro plnění paprik se hodí především mleté maso, které se stačí tepelně upravit společně s paprikami. Ostatní maso musíme předem osmahnout nebo podusit, úspěšně se však dají využít pečené nebo dušené přebytky masa, které nám zbyly od předcházejícího jídla a které do náplně zpracujeme drobně nakrájené. Mleté maso můžeme chuťově vylepšit, případně nastavit kouskem uzeniny, slaniny nebo uzeného masa. Maso do náplně připravujeme podobně jako u jiných jídel z mletého masa, kde do něj přidáváme další suroviny. Může to být mlékem zvlhčená houska, dušená rýže, ovesné vločky, trochu vařených těstovin nebo brambor. Vše důkladně promícháme, spojíme vejci nebo smetanou, osolíme a kořeníme pepřem, mletou paprikou, majoránkou nebo jiným kořením podle chuti.

Papriky plněné uzeninou

Místo masa je rychlejší a jednodušší použít některou z měkkých uzenin. Hodí se měkké salámy včetně točených, měkké a nepříliš tučné klobásy, párky, špekáčky nebo vuřty. Papriky se dají plnit i paštikovou náplní. Uzeninu krájíme na drobné kostičky a mícháme s dalšími surovinami. Spojujeme vejci nebo strouhaným sýrem, osolíme a kořeníme s ohledem na koření obsažené již v uzenině.

Papriky plněné houbami

Houby do náplně musíme předem podusit téměř doměkka. Dusíme je nakrájené na tenké plátky, cibuli nebo česnek pro dochucení můžeme krátce orestovat na troše tuku ještě před přidáním hub. Vodu z hub maximálně vydusíme a houby zahustíme vejci, která necháme ztuhnout a podle potřeby ještě strouhankou. Houbovou náplň můžeme samozřejmě doplnit i trochou uzeniny nebo strouhaného sýra.

Papriky plněné sýrem

Papriky plníme například na kostičky nakrájeným tvrdým sýrem smíchaným s vejci, plátky sýra stočenými do ruličky, strouhaným tvrdým sýrem, kousky Hermelínu či Nivy, kousky tvarůžků, balkánským sýrem nebo sýrovou směsí zpracovanou z tavených sýrů. Sýr se při pečení rozpouští, takže touto náplní raději plníme podélné půlky paprik, ze kterých náplň tak snadno nevytéká.

Papriky plněné vejci

Na vaječnou náplň používáme vařená vejce krájená na kostičky nebo vaječnou smaženici. Doplňujeme zelenými natěmi a většinou je třeba i trochu zahustit. K tomu se dobře hodí ovesné vločky, ale může to být i strouhanka.

Papriky plněné různými náplněmi

Sem patří papriky, které plníme dalšími surovinami a do těchto náplní se dají využít i různé přebytky. Patří sem různé zeleninové směsi, náplně z těstovin, nádivky z pečiva a podobné náplně, které spíše než kopírování přesného receptu vycházejí z vlastních nápadů a momentálních možností.

Plněné papriky a pečení

Naplněné papriky narovnáme do tukem vymazaného pekáčku nebo zapékací misky, mírně podlijeme a pečeme v troubě doměkka. Papriky při pečení můžeme doplnit větším množstvím jemně nakrájené cibule či spařenými a oloupanými rajčaty, které vytvoří během pečení chutnou šťávu. Papriky můžeme před pečením pokapat kečupem, zakysanou smetanou nebo přelít smetanou či jogurtem. Upečené papriky ihned podáváme.
 





Příspěvky ke článku: Pečené plněné papriky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky