Tisk článku

Pečené uzené maso

Uzené maso je oblíbené pro svou pikantnější chuť. Dobře vyuzené a tence nakrájené maso se podává studené, doměkka uvařené nebo podušené uzené maso pak podáváme s různými přílohami a dokonce i s omáčkami. Uzené maso vsak můžeme i péct a připravit ho tak spolu s dalšími surovinami trochu jinak než bývá obvyklé.

Pečené uzené maso

Uzené maso a příprava

V obchodech se nabízí i uzené drůbeží maso, především celá nebo porcovaná kuřata a krůtí stehna a samozřejmě i uzené ryby. Dnes se však budeme věnovat pouze klasickému uzenému masu zpracovanému z vepřového masa. Pokud nakoupíme uzené maso, které je již vařené, tak je příprava velmi rychlá, protože jej stačí pouze zapéci. Ostatní druhy uzeného masa pečeme pro zkrácení doby pečení naporcované na plátky, případně podle receptu i na drobnější kousky. Chceme-li opravdu zkrátit dobu pečení, pak maso předvaříme do poloměkka. Na pečení se hodí především uzená kýta nebo krkovička, někdy se dá použít i libový bůček.

Uzené maso a pečení

Uzené maso pečeme zakryté v troubě a dá se říci, že jej po většinu potřebné doby především dusíme. Proto je třeba maso neustále podlévat. Vzhledem k použitému koření a dalším ingrediencím pak podléváme různými tekutinami. Je to především trocha masového vývaru nebo pouhé horké vody. K uzenému masu se však velmi dobře hodí i pivo a k libovějšímu masu, především kýtě, pak i červené nebo bílé víno. Do některých receptů můžeme přidávat při podlévání i smetanu.

Pečené uzené maso a další ingredience

Pečené uzené maso můžeme okořenit podle chuti. Většinou je nesolíme, ale můžeme použít různé druhy koření nebo dochucovací přísady. Kromě dochucení masa k němu můžeme přidávat další přísady a ingredience a připravované jídlo tak různými způsoby zpestřit nebo s přílohovými surovinami rovnou zhotovit kompletní jídlo v jednom pekáčku. Nejčastěji pečeme uzené maso s brambory, zeleninou, ovocem, houbami a k těmto surovinám se ještě dají přiřadit další ingredience.

Uzené maso pečené s brambory

K zapékání použijeme syrové a jemné plátky nastrouhané či nakrájené brambory nebo brambory předem uvařené alespoň do poloměkka a nakrájené na plátky, hranolky nebo kostky. K bramborům většinou přidáme některou ze zelenin, trochu slaniny nebo tuku a podlijeme vývarem nebo vodou.

Uzené maso pečené se zeleninou

U zeleniny je celkem velký výběr druhů, které se dají k uzenému masu použít. Kromě cibule a česneku, které maso i dochutí je to především kysané nebo hlávkové zelí, ale hodí se i kapusta, květák, brokolice a kořenová zelenina. Výborné jsou papriky a rajčata a zeleninové směsi čerstvé, mražené nebo sterilované zeleniny. Podle potřeby musíme některou zeleninu předem trochu povařit, jinak ji očištěnou pečeme společně s masem nebo ji přidáme během pečení.

Uzené maso pečené s ovocem

Z ovoce se k uzenému masu hodí především jablka a švestky. Experimentovat se samozřejmě dá i s jiným ovocem. Jablka předem vykrájíme a nakrájené na osminky je přidáváme až zhruba v polovině pečení. Vypeckované půlky švestek přidáváme asi v jedné třetině pečení, kompotované měkké švestky můžeme přidávat i později.

Uzené maso pečené s houbami

Různé druhy lesních hub nebo koupené žampiony či hlíva jsou dobrým doplňkem pečeného uzeného masa. Pečeme je nakrájené na plátky buď současně s masem nebo je samostatně podusíme doměkka a k masu přidáváme až před dokončením pečení.

Uzené maso pečené s dalšími ingrediencemi

Plátky nebo kousky uzeného masa můžeme dále zapékat i s těstovinami nebo rýží, při dopékání přidávat strouhaný sýr, trochu uzeniny nebo jiného tepelně upraveného masa. Porcované maso se také dobře peče a výborně chutná v obalech z listového či jiného těsta. Kostky nebo stočené plátky libovějšího masa z kýty také můžeme upravovat na jehle jako ražniči.
 





Příspěvky ke článku: Pečené uzené maso

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky