Tisk článku

Pečení s jablky

Pro ovocné buchty, koláče i slavnostnější moučníky jsou jablka velmi cennou a často používanou surovinou. Svou chutí a možnostmi zpracování jsou k tomu přímo předurčeny. Proto také v naší a nejen v naší kuchyni, ale všude tam, kde jablko není vzácné, jsou k dispozici stovky receptů na jablečné moučníky s jablky před pečením různě upravenými, z různých těst i s různými dalšími ingrediencemi.

Pečení s jablky

Jablka na pečení

Výběr jablek

Všeobecně lze konstatovat, že na pečení se hodí jablka dobře rozpékává a s vyladěnou chutí, která není ani příliš kyselá, ani příliš sladká, ale ani zcela nevýrazná. Pravdou však je, že takovýto druh jablek se uchovává spíše na konzumaci jako syrové ovoce a do moučníků se zpracovávají hlavně ostatní jablka včetně jablek padaných, která není možné delší dobu skladovat. Nikdy by se však neměly používat jablka napadená hnilobou nebo plísní.

Úprava jablek

Před pečením je třeba jablka oloupat a nastrouhat nebo nakrájet. Jablka, která mají pěknou a jemnou slupku, většinou nemusíme loupat, pouze je důkladně omyjeme. Ostatní jablka oloupeme co nejtenčeji a vykrájíme případné poškozené části. Pak je třeba z jablek vykrájet jádřince. Tady si můžeme pomocí drobným kuchyňským náčiním, mezi které patří vykrajovač jádřinců, takže nám tato nudná práce odpadne. Pak už jablka krájíme podle potřeby na půlky, osminky, plátky, kostky nebo menší kostičky nebo je strouháme na plátky či nudličky. Podle receptu je použijeme syrová nebo je předem podusíme na troše másla nebo pouze vody a dochutíme. Jablka se také velmi dobře hodí pro zahuštění pudinkem, kdy vytvoří rosolovitou hmotu, případně je můžeme míchat s dalšími ingrediencemi do jablkové nádivky.

Dochucení jablek

Podle potřeby se jablka dochucují cukrem či medem a citronovou šťávou nebo kyselinou citronovou nebo se podle možností kombinují s jiným ovocem nebo džemy, které chuť upraví. Pro další ochucení se používá především skořice, pokud jablka dusíme, tak i hřebíček. Do náplně jablka můžeme míchat i se strouhaným perníkem, mákem nebo tvarohem, drcenými piškoty, strouhaným kokosem, pudinkovým práškem nebo bílkovým sněhem. Tyto přísady současně příliš šťavnatá jablka i zahustí. Jako další ingredience se k jablkům hodí rozinky, ořechy a čokoláda, pro chuť se někdy používá rum.

Jablečné pečené moučníky

Jablečné pečené moučníky můžeme připravovat ze všech druhů těst. Každé těsto se hodí na trochu jiný moučník a podle toho si je také vybíráme.

Kynuté těsto s jablky

Z kynutého těsta děláme uzavřené buchty plněné strouhanými jablky, celé díly na plech nebo v koláčové formě pokladené strouhanými nebo krájenými jablky, vázané koláče plněné dušenými jablky, kynuté záviny se strouhanými jablky nebo kynuté bábovky s jablkovou náplní.

Piškotové těsto s jablky

Z lehkého piškotového těsta pečeme moučníky ve formě nebo na plechu a strouhaná jablka buď zamícháme do těsta nebo je jimi poklademe. Další možností je upečení piškotového korpusu, který po upečení doplníme některou jablkovou náplní, kterou navršíme na korpus a případně doplníme lehkým krémem z tvarohu či smetany. Podobně můžeme péci i jablečné dorty, rolády nebo řezy skládané ze tří pruhů.

Třené těsto s jablky

Z třeného těsta pečeme především nejrůznější jablkové řezy, kdy jablka pečeme buď přímo s těstem nebo upečený korpus plníme až po upečení jablečnou náplní. Z třeného těsta se také pečou vláčné jablečné bábovky a chlebíčky, s přísadou kakaa nepravé sachr dorty a podobné moučníky. Na třené těsto se také hodí dopékání s bílkovým sněhem nebo smetanou. Jablka se výborně hodí i do různých jednoduchých těst, která se většinou jen zamíchají, ale svým složením odpovídají jednoduchému třenému těstu. Můžeme sem zahrnout perníky, jogurtové moučníky, makovce a podobné moučníky.

Křehké těsto s jablky 

Křehké těsto, podobné lineckému těstu, se pro jablka dobře hodí, protože je po upečení udrží vláčné. Tady pečeme většinou jablka již s těstem. Pro zpestření můžeme péci ze dvou těst, kdy jablečnou náplň zaléváme piškotovým těstem. Ke křehkému těstu můžeme zařadit i tažené těsto, které používáme pro jablečné záviny neboli štrůdly.

Listové těsto s jablky

Listové těsto je ideální pro pečení závinů. Ale můžeme z něj péci i díly na plech, které po upečení doplníme jablečnou náplní, která by měla být v tomto případě krémovitého složení. Listové těsto se hodí i pro drobnější tvary plněné kousky jablek.

Pečení jablečných moučníků

Jablečné moučníky pečeme podle druhu těsta, kromě piškotového těsta je vkládáme do předehřáté trouby a pečeme zhruba při 180-200°C, listové těsto při 220°C. I když běžně nepoužíváme pečící papír, tak u jablečných moučníků je to vhodné, protože unikající šťáva s cukrem vytváří nepěkné příškvarky, s papírem si ušetříme jejich čištění. Hotové moučníky cukrujeme, poléváme polevou či různě zdobíme, vše podle možností a chuti.

Jablečné nepečené moučníky

Rychlé, jednoduché a přitom velice chutné jsou jablečné nepečené moučníky, kdy využijeme jako základ dětské piškoty nebo koupený korpus. Jablka do těchto moučníků podusíme a svaříme s pudinkem či želatinou nebo je smícháme s jogurtem, zakysanou smetanou, jogurtem nebo šlehačkou, dochutíme a vršíme na základ. Po vychlazení a ztuhnutí máme výborný moučník.

 





Příspěvky ke článku: Pečení s jablky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky