Tisk článku

Pečený králík

Králičí maso bávalo výsadou domácností s vlastním chovem králíků. Dnes však už nejsme odkázáni na vlastní zásobování a králičí maso se velmi často nabízí i v obchodech chlazené nebo mražené. Výhodou je to, že králík je zcela připraven pro použití v kuchyni a běžně bývá i naporcován.

Pečený králík

Králík a jeho využití v kuchyni

Králičí maso je velmi jemné a málo tučné, proto je mimořádně vhodné pro diety, ale dají se z něj připravit velmi chutná jídla i pro normální strávníky. Jeho málo výrazná chuť umožňuje přidávání mnoha dalších ingrediencí, kterými lze celkovou chuť ovlivnit. Tepelně můžeme králičí maso upravovat různě, ale nejčastější je zřejmě pečení. Na pečení se z králíka používá především hřbet a zadní stehna.

Pečený králík a obměny

Králíka pečeme porcovaného samostatně nebo s jinými surovinami, ale dá se i plnit do proříznutých otvorů ve hřbetě nebo stehnech. Dáme-li si tu práci, tak můžeme králíka vykostit a péci samostatné plátky či plněné roládky nebo pokud máme králíka celého, tak jej s jistou dávkou zručnosti vykostit a naplnit jako roládu.

Pečený králík porcovaný

Rozporcovaného králíka můžeme péci s kořením, zeleninou nebo ovocem, s jiným masem nebo játry či s uzeninou nebo houbami. Přidat se může i smetana sladká nebo zakysaná a při pečení můžeme králičí maso podlévat kromě vývaru či horké vody také pivem nebo vínem. Chceme-li si ušetřit práci s přípravou přílohy, tak jej pečeme současně s brambory. Králíka pečeme zakrytého v troubě, před dopečením odkryjeme a necháme jej zčervenat.

Pečený králík s kořením

Králičí porce na pečení po osolení kořeníme pouze kmínem nebo si vybereme další, třeba i méně obvyklé koření odvozené i z jiných kuchyní. Můžeme jej po staročesku kořenit mletým zázvorem, nebo podle středomořského vzoru rozmarýnem či tymiánem a maďarská kuchyně nás může inspirovat mletou paprikou. Ke kořenění se hodí i různé kořenící směsi. Z dochucujících přípravků používáme na králíka hořčici běžnou i ostrou, kečup, worcester a podobné kořenící omáčky.

Pečený králík se zeleninou

Ke králičímu masu se hojně využívá cibule, ale uplatní se i jiné druhy zeleniny. Kromě zmíněné cibule je to česnek, mrkev, celer i petržel, rajčata i papriky, oblíbená brokolice, hrášek a další dostupné druhy zeleniny. Zeleninu používáme čerstvou, mraženou nebo sterilovanou. Dají se použít i směsi zeleniny, pikantní je například úprava se sterilovaným lečem nebo sterilovanou zeleninou typu Moravanky. Z ovoce se hodí samozřejmě jablka, ale někdy můžeme použít i švestky, meruňky, pomeranče nebo jiné ovoce.

Pečený králík s masem

Porce z jednoho králíka někdy pro větší počet strávníků nebo větší jedlíky potřebujeme nastavit. V tomto případě se hodí vepřové maso nakrájené na plátky, kuřecí či krůtí maso nebo játrové nádivky, které na maso navršíme. Podobně poslouží i uzenina. Z ní používáme buď tučnější plátky anglické slaniny nebo uzeného bůčku či krkovičky, pikantní klobásy nebo salámy či jemnější druhy jako je šunka nebo měkké salámy.

Pečený králík s houbami

Na jemné plátky nakrájené měkké druhy hub nebo běžně dostupné žampiony či hlívy také velmi dobře doplní pečeného králíka. Pokud je pečeme současně, tak je nemusíme předem dusit, předem podušené přidáváme až před dokončením pokrmu. Houby můžeme při pečení doplnit smetanou nebo těsně před dokončením i rozšlehanými vejci.

Pečený plněný králík

Vykostěné králičí plátky plníme podobně jako ostatní závitky. Stačí kousek salámu, okurky a vařeného vajíčka nebo plátek šunky a plátek sýra. Náplně můžeme vylepšit i samostatnou přípravou nádivky podobnou nádivce, kterou plníme například kuře. Totéž platí i pro roládu z králíka. Pokud se nám nepodařilo králíka vykostit tak, aby plátky byly vhodné k plnění a stočení, pak je necháme rozložené a nádivku jen vršíme nahoru a společně pak zapečeme.
 





Příspěvky ke článku: Pečený králík

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky