Lehce stravitelný pečený králík

Králičí maso bávalo výsadou domácností s vlastním chovem králíků. Dnes však už nejsme odkázáni na vlastní zásobování a králičí maso se velmi často nabízí i v obchodech chlazené nebo mražené. Výhodou je to, že králík je zcela připraven pro použití v kuchyni a běžně bývá i naporcován.

Králičí maso je mírně nasládlé, libové, bledě růžové, jemně vláknité. Má nízký obsah cholesterolu, obsahuje větší podíl bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Konzumací králičího masa přijímáte vysoce kvalitní bílkoviny 100 gramů masa obsahuje až 21 gramů bílkovin. Množství tuku se v králičím mase pohybuje mezi 5 – 10 gramy na 100 gramovou porci.  Spolu s nimi jsou v mase zastoupeny všechny esenciální aminokyseliny.Je velice chutné, lehce stravitelné, proto je vhodné pro děti a na dietní stravování. Maso mladých zvířat je velmi jemné a neobsahuje téměř žádný kolagen.

1. Pečený králík na česneku

Upečený domácí králík patří k pochoutkám české kuchyně, navíc bílé králičí maso je lehce stravitelné.

INGREDIENCE :

  • 1 ks naporcovaného králíka
  • 2 palice česneku
  • 120g špeku
  • 600g vepřového bůčku
  • hladká mouka na obalení
  • 2 ks cibule
  • 1 lžička kmínu
  • 250ml kuřecího vývaru<
  • několik snítek čerstvého tymiánu
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř

POSTUP :

  1. Nakrájíme několik stroužků česneku a asi polovinu špeku.
  2. Do masa uděláme špičkou nože ostré zářezy a vsuneme do nich kousky česneku a špeku.
  3. Totéž můžeme udělat i s bůčkem.
  4. Obě masa potřeme prolisovaným česnekem.
  5. Králíka osolíme, opepříme a lehce ho otiskneme v mouce, bůček stačí jen osolit a opepřit.
  6. Zbylý špek nakrájíme na kostičky a necháme ho vyškvařit.
  7. Přidáme najemno nakrájenou cibuli, zbylý česnek, kmín a všechno maso.
  8. Zprudka ho opečeme ze všech stran.
  9. Podlijeme částí vývaru, přidáme tymián a zakryté pečeme v troubě předehřáté na 170 °C.
  10. Často přeléváme vypečenou šťávou, případně doléváme vývar.
  11. Pečeme asi 1  až 1,5 hodiny, až bude maso měkké.

Pečený králík na česnekuzdroj : Vitalia.cz

2. Pečený králík v kořenové zelenině

Vydatné a přitom lehce stravitelné maso králíka v pekáči plném voňavé zeleniny.

INGREDIENCE :

  • 1 králík
  • 2 karotky
  • 2 žluté mrkve
  • 4 stonky řapíkatého celeru
  • 2 kořenové petržele
  • olej na opečení
  • drcený a celý jalovec
  • drcený bobkový list
  • drcený pepř
  • sůl
  • snítka tymiánu
  • snítka petržele
  • 100 g drcených rajčat
  • 0,5 l bílého vína
  • 0,5 l masového vývaru

POSTUP :

  1. Králíka naporcujeme, osolíme a ochutíme drceným kořením (jalovec, bobkový list, pepř).
  2. Jednotlivé kusy opečeme na oleji ze všech stran dozlatova.
  3. Mrkev, celer a petržel nakrájíme na hrubší kousky, orestujeme na oleji dozlatova s celým jalovcem, tymiánem, petrželovou natí, zalijeme drcenými rajčaty, vínem, vývarem.
  4. Přivedeme k varu, vložíme porce králíka.
  5. Pečeme 1 až 1,5 hodiny v troubě vyhřáté na 160 °C.
  6. Nepřiklápíme, pouze přeléváme, případně podléváme.

Pečený králk v kořenové zeleninězdroj : Lidovky.cz

3. Pečený králík na smetaně

Pchoutka k nedělnímu obědu.

INGREDIENCE :

  • 1 naporcovaný králík
  • 125 g másla
  • 2 lžičky grilovacího koření
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl

POSTUP :

  1. Porce králíka osolíme a naskládáme do pekáče.
  2. V kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme do něj grilovací koření a mletou papriku.
  3. Chvilku smažíme, aby se paprika rozvoněla, a pak přimícháme obě hořčice.
  4. Kastrůlek sundáme z plotny a ze všech stran králíka potřeme ještě teplou marinádou.
  5. Zbylou marinádou králíka zalijeme.
  6. Pekáč přetáhneme potravinářskou fólií a necháme do druhého dne v lednici, aby maso vsáklo vůně koření.
  7. Předehřejeme troubu na 200 °C.
  8. Pekáč s králíkem přikryjeme alobalem namísto fólie a dáme péct.
  9. Maso průběžně potíráme výpekem.
  10. Za tři čtvrtě hodiny alobal sundáme a do pekáče přilijeme mírně osolenou smetanu.
  11. Za občasného potírání pečeme dalších pětačtyřicet minut.

Pečený králík na smetanězdroj : www.receptyonline.cz

Králíka můžeme péci s kořením, zeleninou nebo ovocem, s jiným masem nebo játry či s uzeninou nebo houbami. Přidat se může i smetana sladká nebo zakysaná a při pečení můžeme králičí maso podlévat kromě vývaru či horké vody také pivem nebo vínem. Chceme-li si ušetřit práci s přípravou přílohy, tak jej pečeme současně s brambory.  Vykostěné králičí plátky plníme podobně jako ostatní závitky. Stačí kousek salámu, okurky a vařeného vajíčka nebo plátek šunky a plátek sýra. Náplně můžeme vylepšit i samostatnou přípravou nádivky podobnou nádivce, kterou plníme například kuře. Totéž platí i pro roládu z králíka. Pokud se nám nepodařilo králíka vykostit tak, aby plátky byly vhodné k plnění a stočení, pak je necháme rozložené a nádivku jen vršíme nahoru a společně pak zapečeme.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *