Tisk článku

Perníky raz dva

Jestliže se nemůžete rozhodnout jaký moučník upéci, zkuste některý z perníků. V tomto případě se nejedná o klasické perníčky, které dají poměrně dost práce, ale perníky na plech. Jde o chutný moučník, který je rychlý, nenáročný na suroviny a lze do něj přidávat další suroviny nebo jej dokonce i plnit. Odpadá tvarování, protože jej pečeme na vymazaném a vysypaném nebo pečícím papírem vyloženém plechu. Upečený perník můžeme polévat libovolnou polevou.

Perníky raz dva

Perníkové suroviny

Perník na plech se peče většinou z polohrubé mouky. Podle toho, zda máme raději perník mechovější, můžeme část nebo celý objem polohrubé mouky nahradit moukou hladkou. Mezi další suroviny patří cukr a tuk, kterým může být máslo, rostlinný tuk nebo pro obzvlášť rychlé perníky rostlinný olej. Cukr používáme běžný, ale můžeme jej zčásti nebo zcela zaměnit za med. Počet vajec je dán podle receptu, není jich však třeba mnoho. Kypříme práškem do pečiva a zde využijeme běžně prodávaného a již ochuceného prášku do perníku. Kromě toho můžeme perník ještě dochutit perníkovým kořením nebo alespoň skořicí. Jako tekutinu ředící těsto používáme mléko, které však pro zvláštní chuť perníku můžeme nahradit uvařenou kávou, kakaem, čajem nebo kávovinou (meltou). Milovníci zdravé výživy mohou část mouky nahradit moukou celozrnnou nebo dalšími moukami, jako je sójová či špaldová, ale mohou to být i ovesné vločky. Cukr pak lze nahradit přírodním hnědým cukrem, medem nebo některým ze sladících přípravků.

Perníkové ingredience

Perník je moučník, do kterého kromě základních surovin vytvářejících perníkové těsto můžeme přidávat další ingredience, které perník nastaví a zcela mimořádně dochutí, takže i ze základního těsta může být pokaždé jiný. Jedná se například o tyto ingredience :

  • kakao: perníku dodá tmavší barvu a chuť
  • kokos: používáme strouhaný kokos, který přidáme společně s moukou do těsta
  • pudinkové prášky: ochucené pudinkové prášky nahradí část mouky, perník je křehčí a současně provoněný a ochucený použitým druhem pudinkového prášku
  • jablka: přidáváme je do těsta buď strouhaná nebo nakrájená na kostičky
  • banány: na kousky nakrájené nebo vidličkou rozmačkané banány přidáme do těsta
  • mrkev: jemně nastrouhaná mrkev může být doplňkem perníkového těsta, dobře se kombinuje i s jablky
  • ostatní drobné ovoce: do perníku lze přidávat i drobné ovoce, jako je rybíz, angrešt nebo jahody, v zimním období můžeme využít mražených zásob tohoto ovoce
  • kandované ovoce: na drobné kousky nakrájené kandované ovoce dobře doplňuje perníkovou chuť
  • sušené ovoce: předem je trochu namočíme a pak podle potřeby celé nebo nakrájené na kousky přidáváme do těsta
  • povidla a marmelády: perníkové těsto se přidáním trochu zředěných povidel nebo marmelády velmi dobře dochutí a využije se tak i případných nadměrných zásob takto konzervovaného ovoce
  • kompotované ovoce: do perníku můžeme přidávat kompotované ovoce i s nálevem, pamatujeme pouze na to, abychom podle množství nálevu snížili objem tekutiny
  • ořechy a oříšky: nastrouhané, umleté nebo nadrobno nasekané ořechy se hodí do každého perníku
  • rozinky: rozinky předem namočené v rumu nebo v ovocné šťávě či vodě lze přidávat do perníku i ve větším množství

Perníkové náplně

Perník můžeme s náplní buď rovnou péct nebo jej naplnit až po upečení. Při pečení s náplní postupujeme podle receptu a to jak v přípravě náplně, tak v jejím uložení do těsta. Perníky plněné až po upečení můžeme rozkrojit na dvě části příčně, kdy získáme po naplnění menší a vyšší tvar. Podélné rozkrojení bývá trochu obtížné a proto je lepší upéci dvě nižší placky a spojit je až po naplnění. Jako náplň lze použít ochucený tvaroh, dochucená povidla nebo marmeládu, dušené a zahuštěné ovoce nebo některý z uvařených pudinků stejně jako libovolný nastavovaný krém. 

Perníkové polevy

Perník můžeme polévat jakoukoliv oblíbenou polevou. Bílé cukrové polevy můžeme dochutit šťávou z citronu nebo pomeranče, pokud nechceme používat rum. Čokoládové polevy si připravíme doma nebo koupíme. Místo polevy lze perník samozřejmě po upečení jenom pocukrovat. Polevu ještě můžeme navrch sypat ořechy, mandlemi nebo kokosem. 
 





Příspěvky ke článku: Perníky raz dva

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky