Tisk

Petržel kořenová

Petržel je stará kulturní rostlina, která se pěstuje pro bílý a křehký kořen, podobný pastináku. Cení se pro svůj obsah vitamínů, především provitamínu A a vyššího obsahu různých minerálních látek, především draslíku, manganu a dalších. Používá se zejména v tepelné úpravě jako kořenová zelenina do polévek a omáček, podobně jako celer nebo spolu s ním. Petržel se sklízí na podzim a tehdy je k dostání čerstvá. Dobře se však uchovává, pokud je vhodně uložená v suchu a temnu. Očištěnou a nakrájenou nebo nastrouhanou petržel je možné i sušit nebo mrazit a to jak samostatně, tak ve směsi další zeleniny. 


Další pojmy slovníku:

  • Rotiserie (Rotisserie)

    Název je odvozen z francouzštiny, pochází z poloviny 15.století a označuje zařízení na takový způsob rožnění, kdy se jídlo, nejčastěji maso,...

  • Barbecue

    Jedná se o způsob přípravy masa pomocí kouře a tepla pocházejícího z otevřeného ohně. Název barbecue pochází z oblasti Karibiku, kde v překladu...

  • Hamburger

    Hamburger (nebo pouze burger) je původně americký sendvič, který je vyrobený z opečené masové placky, (může být také uzená, pařená nebo grilovaná)...

  • Balkánský sýr

    Název sýra odpovídá jeho místu původu, kterým jsou jihoevropské země. Balkánský sýr je měkký sýr bílé barvy s výraznou slanou chutí. Původně se...

  • Lékořice

    Lékořice je vyšší rostlina pocházející ze Středomoří. U nás zdomácněla už v 16.století na jižní Moravě. Z rostliny se využívají kořeny k přípravě...

Recepty s "Petržel kořenová":

  • Brambory opečené se sýrem nebo s cibulkou

    Brambory omyjeme, zalijeme vařící vodou a ve slupce je uvaříme, ale ne zcela doměkka.Oloupáme je, pokrájíme na tlusté plátky. Usekáme zelenou...

  • Pizza s krabími tyčinkami

    Koláčovou formu vyložíme vyváleným listovým těstem, krabí tyčinky nakrájíme na 1 cm dlouhé kousky. Rozložíme na těsto, přidáme nakrájenou cibulku,...

  • Vepřové maso na kmíně

    Maso pořádně naklepeme, osolíme, opepříme a okmínujeme, cibulku is naskáme na jemno. Nejdřív, ale osmahnu cibulku do růžova a potom vkládám...

  • Pirátská vejce

    Z krajíčků chleba vykrojíme kulatým tvořítkem kolečka a vyjmeme je. V pánvi rozehřejeme olej, vložíme krajíčky a dorůžova je opečeme. Pak je...

  • Mrkvová polévka

    Kořenovou zeleninu očistíme, nastrouháme na hrubém struhadle, cibuli nakrájíme najemno. V hrnci rozpálíme máslo a na něm zlehka orestujeme...



Nové příspěvky