Tisk

Petržel kořenová

Petržel je stará kulturní rostlina, která se pěstuje pro bílý a křehký kořen, podobný pastináku. Cení se pro svůj obsah vitamínů, především provitamínu A a vyššího obsahu různých minerálních látek, především draslíku, manganu a dalších. Používá se zejména v tepelné úpravě jako kořenová zelenina do polévek a omáček, podobně jako celer nebo spolu s ním. Petržel se sklízí na podzim a tehdy je k dostání čerstvá. Dobře se však uchovává, pokud je vhodně uložená v suchu a temnu. Očištěnou a nakrájenou nebo nastrouhanou petržel je možné i sušit nebo mrazit a to jak samostatně, tak ve směsi další zeleniny. 


Další pojmy slovníku:

  • Gorgonzola

    Nejznámější italský plísňový sýr gorgonzola je spolu s rokfórem a anglickým sýrem stiltonem jeden ze tří nejkvalitnějších plísňových sýrů. Při...

  • Cukr krupicový

    Krupicový cukr, prodávaný pod obchodním názvem cukr krupice, je cukr jemněji mletý než cukr krystalový. Pro svoji strukturu je někdy označován jako...

  • Blanšírování

    Jedná se o proces spaření potravin ve vroucí vodě. Někdy se provádí proto, aby se uvolnila jejich chuť nebo zachovala barva, ale většinou proto,...

  • Ďas mořský

    Mořská ryba, která žije u středozemního a atlantického pobřeží Evropy, Afriky a Ameriky v poměrně velké hloubce. Má tak velkou a bizarní hlavu, že...

  • Agar

    Želatinový přípravek získávaný z mořských řas. Je součástí želatin prodávaných pod různými obchodními názvy v práškové nebo jiné formě. Tyto...

Recepty s "Petržel kořenová":

  • Grilované kuřecí řízky s kari máslem

    Očištěné kuřecí řízky jemně naklepeme, potřeme olejem, posypeme grilovacím kořením a v chladu necháme proležet. Na kari máslo utřeme máslo s...

  • Kuře s bylinkovou nádivkou

    Housky nakrájíme na kostičky, přelijeme horkým mlékem, zamícháme máslo, sůl a všechny ostatní suroviny. Příliš řídkou nádivku zahustíme...

  • Krakovská žemlovka

    Housky nakrájíme na malé kostičky a přelijeme vařícím mlékem. Přidáme koření, vejce, česnek, sůl, petrželku. Směs propracujeme a rozdělíme na dvě...

  • Patisonové lečo

    Patisony oloupeme a nakrájíme je na kostky. Na tuku osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájené patisony a chvíli dusíme (10-15...

  • Jogurtová omáčka s okurkami

    Okurku omyjeme, oloupeme, pokud má pěknou slupku tak nemusíme a nakrájíme ji na drobné kostičky. Ty smícháme s olejem, prolisovaným česnekem,...



Nové příspěvky