Tisk článku

Piškotová roláda s ovocem

Piškotová roláda patří mezi moučníky, které velmi dobře vypadají, výborně chutnají, dobře se porcují a přitom zdaleka nejsou tak pracné, jak na první pohled vypadají. Mohou se připravovat téměř jako dorty s různými krémy a polevami, ale v letním období, kdy je dostatek čerstvého ovoce, dáme přednost jednodušší formě s ovocem a některým z odlehčených krémů.

Piškotová roláda s ovocem

Piškotová roláda a příprava

U rolády je důležité zvolit správný poměr surovin, těsto dostatečně prošlehat a správně upéci, pak je úspěch zaručen. Základem piškotové rolády jsou tak jako u každého piškotového těsta samozřejmě vejce. Na běžný plech potřebujeme nejméně 4-5 vajec, podle velikosti. Můžeme je šlehat s dalšími surovinami celá nebo je rozdělit na žloutky a bílky, které ve formě sněhu přidáváme nakonec. Žloutky můžeme nastavit horkou vodou tak, že jakmile rozšleháme žloutky, přidáváme po lžících horkou vodu v poměru nejvýše 1 lžíce vody na 1 žloutek. Další nezbytnou surovinou je moučkový cukr, který raději prosijeme, aby v něm nebyly hrudky a postupně jej zašleháváme do žloutkové pěny s vodou. Šleháme do doby, kdy hmota zhoustne a zbělá. Pak už jen zlehka vmícháváme mouku střídavě s bílkovým sněhem. Pro vláčnější těsto můžeme vmíchat 1-2 lžíce oleje. Chceme-li mít roládu tmavou, pak vmícháme 2-3 lžíce kakaa. Prášek do pečiva nebo jiný kypřící prostředek nepřidáváme, protože těsto by se po upečení lámalo.

Piškotová roláda a pečení

Roládu pečeme vždy na rovném plechu. Pod roládu je nejlepší dávat pečící papír, protože ten nám poslouží po upečení při jejím svinování. Aby se roláda na něj nepřichytla a šla dobře uvolnit, je lepší papír lehce potřít olejem. Plech si raději připravíme ještě před přípravou těsta, aby pak těsto zbytečně nestálo a neztrácelo na našlehání. Našlehané těsto na papír ihned po přidání všech surovin vlijeme a pomocí stěrky nebo plochého nože či jiné pomůcky rovnoměrně rozprostřeme. Ihned je vkládáme do mírně předehřáté trouby a pečeme. Roládu nesmíme péci dlouho, protože pak se vysuší a při stáčení se láme. Upečenou roládu pomocí papíru svineme a necháme vychladnout.

Piškotová roláda a plnění krémem

Pro rolády s ovocem jsou vhodnější jemné a lehké krémy, jejichž hlavní základ tvoří tvaroh nebo uvařený pudink a máslo nebo rostlinný tuk buď zcela vynecháme nebo jím základ jen velmi malým množstvím doplníme, aby byl krém tužší. Tvaroh i pudink můžeme míchat navzájem a doplnit přitom šlehačkou, pudink můžeme smíchat se zakysanou smetanou nebo jogurtem, tvaroh se dá částečně ztužit želatinou. Takto připravené krémy sladíme podle chuti medem nebo moučkovým cukrem a můžeme je ještě doplnit kakaem nebo strouhanou čokoládou, přichutit citronovou nebo jinou šťávou. Chceme-li mít roládu barevnou, pak krém rozdělíme na dvě části a jednu přibarvíme. Vychladlou roládu rozbalíme a celou plochu potřeme krémem, na delších okrajích ponecháme u kraje vždy asi 1-1,5 cm bez krému, aby se po svinutí krém nevytlačoval ven. Část krému si ponecháme na zdobení povrchu rolády. Zhruba 10 cm od delšího okraje rolády vytvoříme větší vrstvu, do ní pak narovnáme ovoce a po svinutí tvoří tato část střed rolády.

Piškotová roláda a plnění ovocem

Do piškotové rolády se hodí velmi mnoho druhů ovoce, od drobných plodů jahod, rybízu, třešní či višní, borůvek a ostružin až po krájené kousky většího ovoce, jako jsou meruňky, broskve, banány, pomeranče či mandarinky. Každé ovoce piškotovou roládu barevně zvýrazní a především jí poskytne svou osobitou chuť a vůni. Používáme především čerstvé ovoce, ale v případě jeho nedostatku se hodí i ovoce kompotované, které necháme důkladně okapat. Šťávu z kompotu pak můžeme využít při vaření pudinku nebo k nabobtnání želatiny. Velmi drobné ovoce, jako je rybíz nebo borůvky většinou do krému rovnou zamícháme, ale ostatní ovoce skládáme do krémové vrstvy tak, aby při krájení rolády vyniklo. Pokud chceme ovocem i zdobit, tak si část pěkných kousků odložíme na zdobení.

Piškotová roláda a zdobení

Roládu po naplnění pevně svineme, spoj necháme vespod a povrch rolády potřeme odloženým krémem. Pak už záleží jen na nás, jak moc si chceme dát práce se zdobením. Nejjednodušší a téměř bezpracné je zdobení, kdy vidličkou několikrát krém protáhneme, až se vytvoří rýhy. Podobné je husté posypání rolády kokosem nebo strouhanou čokoládou. Ale můžeme i dozdobit zdobícím sáčkem krémem nebo šlehačkou či kousky ovoce, ze kterých vytvoříme ozdobný vzor podle možností. Ozdobenou roládu necháme v ledničce ztuhnout a pak krájíme na plátky.
 





Příspěvky ke článku: Piškotová roláda s ovocem

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky