Nejlepší recepty na pivní chuťovky

Po večeru v hospodě nechcete pivo ani vidět? Ale no tak, odpusťme národnímu moku a pojďme se podívat, jak ho využít jinak. Pivo je surovinou při vaření již od pradávna a možnosti jsou vskutku rozmanité.

Kromě masových pokrmů se pivo využívá při přípravě polévek, zeleniny, hub, sýrů, vajec nebo pomazánek. Pivem můžeme zadělávat i těsta na slané a sladké pečivo. Chceme-li se někdy rychle zahřát, tak si můžeme pivo svařit na horký nápoj. Naopak pro ochlazení si připravíme dobře vychlazené ochucené pivo.

Podívejte se, jaké vitamíny pivo obsahuje:

  • vitamín B1
  • vitamín B2
  • vitamín B6
  • niacin
  • kyselina listová

Vyzkoušejte následující recepty, jak zařadit pivo do vaší kuchyně.

1. Recept na pivní štrúdl za pár minut

Honí vás mlsná a nechcete trávit hodiny pečením? Pak jednoduchým řešením je pivní štrúdl, který naplní všechna chuťová očekávání.

INGREDIENCE na 2 nohavice

  • 300 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 15 lžic piva
  • strouhanka
  • jablka
  • drcené vlašské ořechy
  • vanilkový cukr
  • skořice

POSTUP

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  2. V míse smícháme mouku, máslo a pivo.
  3. Vypracujeme v hladké těsto.
  4. Těsto rozdělíme na 2 díly a rozválíme.
  5. Jablka nastrouháme a smícháme s ořechy.
  6. Těsto posypeme strouhankou a jablky s ořechy.
  7. Zasypeme vanilkovým cukrem a skořicí.
  8. Těsto zavineme a vzniknou nám 2 štrúdly.
  9. Před pečením můžeme potřít rozpuštěným máslem.
  10. Pečeme přibližně 25 minut.
  11. Ještě horký závin posypeme moučkovým cukrem.

Hotový chutný recept na pivní štrúdl.

2. Recept na tradiční pivní polévku

Je rychle hotová a zahřeje. Chuť piva se skvěle doplňuje a možná i lehce ztrácí ve vůni muškátového oříšku.

INGREDIENCE pro 2 osoby

  • 1 půllitr piva
  • 1 půllitr vody
  • 4 vaječné žloutky
  • 1/2 smetany na vaření
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • 1 lžíce másla
  • 2 krajíce chleba

POSTUP

  1. Chléb nakrájíme na kostičky a osmažíme na másle.
  2. Vodu s pivem a špetkou muškátového oříšku přivedeme k varu.
  3. Odebereme vzniklou pěnu.
  4. Žloutky prošleháme se smetanou a přilijeme do polévky.
  5. Promícháme, nicméně již nevaříme.
  6. Osolíme. Opepříme.
  7. Podáváme s chlebovými krutony.

Hotový recept na skvělou pivní polévku.

Tip: podívejte se, co o pivu říká wikipedie.

3. Recept na pivní sýrovou pomazánku

Skvěle chutná s křupavými topinkami. Hospodská klasika, kterou budete buď milovat, nebo nesnášet.

INGREDIENCE pro 2 osoby

  • 1 uzrálý hermelín
  • 1/2 vaničky tvarohu
  • 1 lučina
  • 1 cibule nasekaná najemno
  • 50 ml piva
  • sůl
  • pepř

POSTUP

  1. Sýr rozmačkáme vidličkou.
  2. Všechny ingredience dáme do mísy.
  3. Vytvoříme pomazánku.
  4. Podáváme na křupavých toustech.

Hotový recept na skvělou pivní sýrovou pomazánku.

 

Představili jsme vám tři recepty, jak lze jinak využít pivo.

Recepty počítají se světlým pivem, ale můžete experimentovat i s jinými druhy.

Pivo dále používáme v zeleninových i houbových pokrmech při zapékání jako prostředek k podlévání. Nebo zeleninu či houby obalíme v pivním těstíčku.

Vyzkoušejte také pivní roštěnky.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *