Tisk článku

Pivní polévky a pivní chuťovky

Národní mok, pivo, se při vaření využíval a zrovna tak se může využívat i dnes do rozmanitých jídel. Kromě masových pokrmů to mohou být polévky, příprava zeleniny, hub, sýrů, vajec a pomazánek. Pivem můžeme zadělávat i těsta na slané pečivo. Chceme-li se někdy rychle zahřát, tak si můžeme pivo svařit na horký nápoj. Naopak pro ochlazení si připravíme dobře vychlazené ochucené pivo.

Pivní polévky a pivní chuťovky

Pivní polévky

Až kam paměť sahá, bylo pivo k dispozici vždy. Na venkově se kdysi vařilo i po domácku, takže není divu, že se z něj připravovaly i polévky. Někdy dokonce i k snídani, aby bylo dost sil na celodenní práci, nebo se pivní polévka doplněná masovým vývarem a žloutky podávala jako posilující jídlo nemocným. To už v současnosti asi dělat nebudeme, ale uvařit si pro změnu pivní polévku, to můžeme. Pro pivní polévku potřebujeme masový vývar z kostí, slepice nebo masa, popřípadě z kostky bujónu, který můžeme vynechat v případě, že do polévky dáváme dost zeleniny. Dále je to samozřejmě pivo a to světlé nebo tmavé. Pro chuť a sytost se přidává koření, rozinky, smetana, zelenina, sýr a na závěr rozšlehaná vejce nebo jenom žloutky, které se už nevaří. Všechny přísady včetně piva povaříme a podle potřeby zahustíme. Polévku zahušťujeme strouhaným chlebem, solamylem, jíškou nebo k ní přidáváme kostičky osmažených housek nebo chleba.

Pivní chuťovky

Zelenina s pivem

Pivo v zeleninových pokrmech používáme při zapékání jako prostředek k podlévání. Pivo se dobře hodí především ke kombinaci s kyselým zelím, pórkem, cuketou, rajčaty a paprikami, ale může to být i jiná zelenina. Protože si oblibu získávají i zeleninové guláše a podobné omáčky, tak i ty můžeme místo jiné tekutiny doplnit pivem. Jakoukoliv smaženou zeleninu můžeme obalovat v pivním těstíčku.

Houby s pivem

Čerstvé houby vhodné ke konzumaci můžeme dusit na pivě nebo smažit v pivním těstíčku. Dušené houby přitom můžeme doplňovat i masem, uzeninou nebo zeleninou a kořenit na různé způsoby. S pivem dáváme přednost pikantnější chuti.

Sýr s pivem

Pro teplá jídla ze sýra využíváme pivo především při smažení, kdy z něj připravíme těstíčko. Sýry před smažením krájíme na plátky a současně je můžeme různě upravovat. Například jednotlivé plátky střídáme s plátky salámu, plátky potíráme hořčicí a klademe jich několik na sebe nebo z plátku sýra a salámu vytvoříme roličku. Sýr můžeme nakrájet na kostky a s dalšími surovinami sestavit špíz. Různě upravené plátky sýra máčíme v těstíčku a ihned smažíme. Ve studené kuchyni si můžeme sami připravit pivní sýr z tvarohu, másla, piva a dalších přísad.

Vejce s pivem

Z vajec a piva můžeme připravovat lívance, palačinky a omelety. Postup je jednoduchý, místo přiměřeného množství mléka nebo vody, přidáme světlé pivo. Musíme je samozřejmě připravovat jako slané a hodí se do nich i více koření. Lívance a palačinky mažeme slanou náplní, omelety doplňujeme oblohou z čerstvé zeleniny.

Pomazánky s pivem

Na pomazánky s pivem většinou využíváme tvaroh nebo sýry, můžeme přidat i kousek másla. Tvaroh a měkké sýry rozmělníme, tvrdé sýry nastrouháme. Pak přidáme další suroviny a ředíme pivem do stavu zahoustlé pomazánky. Pomazánky mohou být jemnější, pouze s chutí tvarohu a piva nebo také velmi ostré, například při použití tvarůžků. Kromě tvarohu a sýrů se pivo hodí i do různě připravovaných teplých pomazánek z masa, uzeniny a zeleniny, kde pivo využíváme k podlití. Pomazánky mažeme na krajíčky chleba nebo veky, osmahnuté topinky, ale můžeme je také zapékat a podávat teplé.

Pivní pečivo

Místo mlékem nebo vodou můžeme vyzkoušet při přípravě slaného pečiva zadělávání pivem. Může to být křehké těsto na různé slané tyčinky a jiné drobné pečivo, pizza, slané koláče, bílé pečivo i chléb. Využíváme především světlé pivo. Do křehkého těsta může být pivo i vychlazené, do kynutých těst jej mírně přihřejeme, ale může být v pokojové teplotě, kynutí pak trvá o něco málo déle.

Pivní nápoje 

Pivo je možné svářet podobně jako víno. Nejjednodušší je svařit pivo s trochou cukru, kdy na 0,5 l piva přidáváme asi 2 lžičky cukru. Ochucený pivní grog připravíme z piva povařeného s hřebíčky, cukrem, skořicí a dalšími přísadami, z nichž jedna může být rum. Ochucené studené pivo je možnost pro ty, kdo chce u normálního piva mírně pozměnit chuť. Přidávat se dá rajská šťáva nebo různé sirupy. Jak horký, tak studený nápoj okamžitě podáváme.
 





Příspěvky ke článku: Pivní polévky a pivní chuťovky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...