Tisk článku

Pizza v zimě

Pizzu máme tak trochu podvědomě spojenou s množstvím čerstvých rajčat a jiné zeleniny. Takovou pizzu je samozřejmě nejlepší péci v době přirozené sklizně, kdy bývá všeho více než dost. Ale pizze se nemusíme vyhýbat ani v zimním období, kdy můžeme využívat zase jinou zeleninu a vyzkoušet můžeme i další suroviny.

Pizza v zimě

Pizza a těsto

Těsta na pizzu jsou známá a každý, kdo si pizzu už několikrát zkusil, tak si určitě vybral vhodné těsto. Nejčastěji používáme kynuté těsto, které ve slabé vrstvě rozprostřeme do formy nebo na plech. Při velkém spěchu se dá používat i rychlené kynuté těsto bez kynutí, listové těsto nebo těsto s kypřícím práškem do pečiva, které také nemusí kynout. Jestliže si někdo na těsto netroufá či na ně nemá čas, tak se dá vybrat i mezi polotovary, které nabízejí práškové směsi na pizzu. Experimentovat se dá i se základy z brambor nebo pečiva. Na připravené těsto pak vršíme náplň.

Pizza a náplně

Na pizzu se hodí ledacos, zvláště tehdy, kdy netrváme na přesnosti receptu. Hodí se tepelně upravené maso, uzeniny, sýry, houby i vejce. Vždy bychom však měli pamatovat na to, aby na pizze byla i zelenina. V zimním nebo předjarním období je potřebné vybírat z poněkud jiných druhů než v plném létě nebo podzimu. Obchody sice nabízejí i v tomto období některé rychlené nebo dovážené druhy, ale pro použití ve větším množství a do jídel, která pečeme nebo vaříme, vybíráme spíše ze zimních druhů.

Pizza a zimní zelenina

Mezi zimní druhy zeleniny můžeme zařadit druhy, které lze bez větších problémů skladovat nebo dokonce v zimním období sklízet. Proto sem patří cibule a česnek, mrkev, celer a petržel pod souhrnným názvem kořenová zelenina, dále pak pór a růžičková kapusta. A pokud nám výběr z této zeleniny nestačí, tak se ještě dá sáhnout po zelenině mražené nebo sterilované.

Pizza a cibule

Cibule je svojí chutí nejen chutným doplňkem pizzy, ale také velmi dobrou náplní. Před umístěním na těsto ji můžeme trochu orestovat, bude pak měkčí. Použít můžeme běžnou žlutou cibuli nebo i cibuli červenou. Pro dochucení pizzy ji kombinujeme například se slaninou, uzeninou nebo rozšlehanými vejci, sýry či smetanou. Hodí se i rybí maso, rybí konzervy nebo krabí tyčinky.

Pizza a kořenová zelenina

Z kořenové zeleniny se hodí především mrkev a to nastrouhaná a krátce podušená. Sladkou chuť mrkve vyladíme přidáním cibule, další zeleniny a především kořením. Pokud máme zájem na dalších ingrediencích, tak přidáváme jemnější uzeninu.

Pizza a pór

Pór je svou chutí velmi vhodný do náplně na pizzu. Využíváme především bílou a světlezelenou část póru nakrájeného na kolečka a krátce orestovaného na tuku. Doplnit jej můžeme masem, uzeninou nebo rozšlehanými syrovými či krájenými vařenými vejci. U sýrů vybíráme druhy s výraznější chutí.

Pizza a růžičková kapusta

Očištěné a krátce podušené kapustičky se na pizzu hodí v kombinaci s cibulí, trochou česneku a uzeným masem nebo uzeninou, která může být i ostřejší.

Pizza a konzervovaná zelenina

Z mražené zeleniny můžeme využívat všech možných druhů, které jsou k dispozici. Jako příklad může sloužit listový špenát i špenátový protlak, fazolky, hrášek, kukuřice a především různé směsi zeleniny. Mraženou zeleninu většinou musíme předem tepelně upravit. Využít lze i sterilovanou zeleninu. Na první místě budou konzervovaná rajčata, která navodí správnou chuť pizzy. Následovat je může hrášek, kukuřice, papriky a sterilované zelí. Výborné jsou směsi, kde dáme zřejmě přednost směsi s paprikami, ale hodí se i různé další směsi. Sterilovanou zeleninu upravujeme předem jen podle potřeby a doplňujeme podle druhu zeleniny také masem, uzeninou, sýry, houbami nebo vejci. Nemusí chybět ani smetana a dochucující prostředky jako je kečup nebo hořčice.
 





Příspěvky ke článku: Pizza v zimě

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...