Co je to platýs? Poznejte luxusní placatou mořskou rybu – je to delikatesa!

Platýs patří mezi nejvýznamnější a nejoblíbenější mořské ryby a má to své důvody.

Skvěle chutná a jeho konzumace má spoustu zdravotních benefitů.

Zjistěte, jaké jsou jeho druhy i jak se dá využít v kuchyni.

Co je to platýs?

Jedná se o několik druhů ryb žijících v mořích a oceánech. Mají zploštělé tělo, podlouhlého tvaru, se zašpičatělou hlavou, s přečnívající spodní části hlavy. Když se platýs vylíhne, na každé straně jeho hlavy se nachází jedno oko. Jak ryba roste z larválního stadia, jedno oko migruje na druhou stranu těla jako proces metamorfózy.

Platýs zůstane na hladině oceánu, dokud se plně nevyvine a jedno oko se zcela neposune na druhou stranu. Právě podle umístění očí se rozdělují na levooké a pravooké. Vrchní strana platýse je stejnoměrně šedohnědá, někdy až černě zabarvená, spodní strana je bílá.

Patří mezi velmi žravé a dravé ryby, které dosahují délky až 4 m a váhy 200 kg i více. Na trh ovšem přicházejí v průměrné váze 2 až 50 kg. Chuťově se jedná o výbornou rybu, jejíž maso má znamenitou chuť.

Ruce držící rybu.
www.fishmasters.com

Zdravotní výhody konzumace platýsů

  • Platýs je skvělý zdroj bílkovin, esenciálních aminokyselin a omega 3-mastných kyselin.
  • Obsahuje málo kalorií.
  • Má nízký obsah tuku.
  • Obsahuje nízké množství nasycených tuků, které zvyšují hladinu cholesterolu v krvi a v těle.
  • Je skvělým zdrojem vitamínů a minerálů, jako jsou hořčík, vitamín B a fosfor.
  • Jeho konzumace v těhotenství napomáhá rozvoji srdce plodu, mozku a dalších životně důležitých funkcí těla, zejména nervové soustavy.
  • Snižuje deprese.
  • Pomáhá v boji proti cukrovce.
  • Snižuje pravděpodobnost demence.
  • Pomáhá při artritidě a zánětech.

Nutriční hodnoty

V následující tabulce se podívejte na srovnání nutričních hodnot 100 g grilovaného platýse vs. ostatních vybraných druhů grilovaných ryb.

Nutriční hodnotyPlatýs
(100 g)
Losos
(100 g)
Pstruh
(100 g)
Treska
(100 g)
Tuňák
(100 g)
Energie109 kcal206 kcal190 kcal105 kcal184 kcal
Sacharidy0 g0 g0 g0 g0 g
Tuk3 g12 g8.5 g0.9 g6.3 g
Bílkoviny19 g22 g27 g23 g30 g

Vitamíny a minerály

Máme pro vás i srovnání množství minerálů a vitamínů ve 100 g grilovaného platýse vs. ostatních vybraných druhů grilovaných ryb.

Vitamíny a minerályPlatýs
(100 g)
Losos
(100 g)
Pstruh
(100 g)
Treska
(100 g)
Tuňák
(100 g)
Vitamín A15.24 mcg69.00 mcg19.00 mcg14.00 mcg757.00 mcg
Vitamín B10.033 mg0.340 mg0.426 mg0.088 mg0.278 mg
Vitamín B20.032 mg0.135 mg0.423 mg0.079 mg0.306 mg
Vitamín B31.623 mg8.045 mg5.769 mg2.513 mg10.540 mg
Vitamín B50.288 mg1.475 mg2.238 mg0.180 mg1.370 mg
Vitamín B60.146 mg0.647 mg0.231 mg0.283 mg0.525 mg
Vitamín B121.66 mcg2.80 mcg7.49 mcg1.05 mcg10.88 mcg
Vitamín B97.62 mcg34.00 mcg15.00 mcg8.00 mcg2.00 mcg
Vitamín C0.0 mg3.7 mg0.5 mg1.0 mg0.0 mg
Vápník31.75 mg15.00 mg55.00 mg14.00 mg10.00 mg
Měď0.03 mg0.05 mg0.24 mg0.04 mg0.11 mg
Železo0.29 mg0.34 mg1.92 mg0.49 mg1.31 mg
Horčík27.94 mg30.00 mg28.00 mg42.00 mg64.00 mg
Mangan0.022 mg0.016 mg1.091 mg0.020 mg0.020 mg
Fosfor392.43 mg252.00 mg314.00 mg138.00 mg326.00 mg
Draslík250.19 mg384.00 mg463.00 mg244.00 mg323.00 mg
Sodík461.01 mg61.00 mg67.00 mg78.00 mg50.00 mg
Selen41.40 mcg41.40 mcg16.20 mcg37.60 mcg46.80 mcg
Zinek0.50 mg0.43 mg0.85 mg0.58 mg0.77 mg

Vyzkoušejte naše vynikající recepty na grilované ryby, které se stanou hitem každé grilovačky!

Druhy platýse

Existuje okolo 600 druhů platýsů. Pojďme se spolu podívat na ty nejznámější.

Platýs velký

Jedná se o populární druh platýse, který je velmi jemný, a to jak svou strukturou, tak chutí. Rybu lze snadno rozpoznat podle oranžových skvrn, které vynikají na hnědé kůži jejího hřbetu a na spodní straně s bílou kůží.

Při nákupu si můžete všimnout, že horní a spodní filety vypadají odlišně – kůže na horním filetu bude mít tmavou, nahnědlou barvu s oranžovými skvrnami, kdežto kůže na spodním filetu bude bílá.

Platýs bradavičnatý (flundra obecná)

Často se vyskytuje v pobřežních vodách severní Evropy. Jeho pravá strana má barvu od zelené až po tmavě žlutou s červenými či hnědými tečkami,  v závislosti na barvě mořského dna. Jeho spodní strana je bílá.

Platýs limanda (falešný mořský jazyk, citrónový jazyk)

Tento druh platýsu má lahodnou jemnou chuť a můžete ho použít ke smažení, dušení, ale hodí se i pro další možnosti tepelné úpravy. Narozdíl od pravého mořského jazyku, kterému se nejen podobá, ale i podobně chutná, žije v chladnějších vodách. Její horní strana je zabarvená do žluté až hnědé barvy, spodní část je bílá. Filety z limandy nedochucujte výrazným kořením, které by jejich jemnou chuť přebilo.

Platýs obecný (halibut)

Halibut je největší ze všech druhů platýsů, s pevným, libovým masem a jemnou, lehce nasládlou chutí. Běhně se připravuje v páře, můžete ho péct, dusit i smažit na pánvi. Běžně seženete filety, které jsou již bez kůže. Jelikož je to extrémně libová ryba, nedoporučuje se její sušení.

Platýs červený (mořský jazyk)

Tento druh je vysoce kvalitní a poznáte ho díky červeno-hnědému zbarvení kůže na vrchní straně těla s hnědými a tmavě oranžovými skvrnami. Spodní strana je šedobílá. Má jemné a šťavnaté maso, které se skvěle se hodí ke smažení i pozvolnému vaření.

Jak využít platýse v kuchyni?

Platýs má velmi jemnou texturu a při jeho vaření se s ním musí zacházet opravdu opatrně. Maso se totiž snadno poškodí, ale při správně úpravě je jeho konzistance téměř krémová a výsledek za tu námahu stojí.

Skěle chutná jen sám o sobě. Můžete ho smažit na pánvi, grilovat, smažit i péct. Je také nejlepší ho vařit samostatně a až poté ho zkombinovat s jinými potravinami, které mohou mít jakoukoli chuť či texturu. Nejlepší je ho však podávat s tence nakrájenou pečenou zeleninou.

Další možnosti podávání:

  • Filety obalíme v žitné mouce a několik minut dusíme na másle.
  • Podáváme na máslem namazaném žitném chlebu s remuládou a citronem.
  • Servírujeme s dušenou zeleninou.
  • Doplníme bramborami, brusinkovým džemem a okurkovým salátem.  
  • Jako přílohu můžete také zvolit jeden z našich receptů na šťouchané brambory.  

Jak stáhnout platýse z kůže?

Položte filet na prkno tak, aby konec ocasu byl co nejblíže vaší slabší ruce. Slabší rukou chyťte ocas a velmi ostrým filetovacím nožem udělejte rýhu do masa, co nejblíže ke konci a směrem od prstů. Pevně ​​zatáhněte za kůži a posuňte nůž dozadu a dopředu pod kůži, abyste vyjmuli filet.

Ruce, které odkrajují z ryby kůži.
www.greatbritishchefs.com

Použité zdroje

Flatfish facts and nutrition, www.healthbenefitstimes.com, [citováno: 11. 05. 2022]
Fish, dry heat, cooked, flatfish (flounder and sole species), www.nutritionvalue.org, [citováno: 11. 05. 2022]
Fish, dry heat, cooked, farmed, Atlantic, salmon, www.nutritionvalue.org, [citováno: 11. 05. 2022]
Fish, dry heat, cooked, mixed species, trout, www.nutritionvalue.org, [citováno: 11. 05. 2022]
Fish, dry heat, cooked, Atlantic, cod, www.nutritionvalue.org, [citováno: 11. 05. 2022]
Fish, dry heat, cooked, bluefin, fresh, tuna, www.nutritionvalue.org, [citováno: 11. 05. 2022]
How to Cook Plaice and Five Delicious Recipes, Gordon Hamilton, www.delishably.com, 09. 03. 2020, [citováno: 11. 05. 2022]
What Is Halibut?, Danilo Alfaro, www.thespruceeats.com, 22. 02. 2022, [citováno: 11. 05. 2022]
X