Tisk

Platýs

Platýsů je několik druhů žijících v evropských mořských vodách. Všechny druhy mají společný tvar a tím je velmi ploché tělo. Chuťově se jedná o výbornou rybu, kterou lze využít v nejrůznějších receptech pro úpravu ryb jako vařenou, pečenou, pečenou nebo grilovanou.  Před vařením se z ryby odstraňuje hlava, ploutve a může se i stáhnout z kůže. Druh platýse s dalším připojeným názvem limenda občas nese název falešný mořský jazyk, protože se mu chuťově podobá.


Další pojmy slovníku:

  • Kypřící prášek do pečiva

    Kypřící prášek do pečiva je suché kypřidlo, používané při pečení moučníků nebo rychlého pečiva. Prášek působí na těsto svou chemickou reakcí, která...

  • Sladká mletá paprika

    Mletá paprika je hojně používané práškové koření jasně červené barvy a palčivé chuti, kterou ovlivňuje svým množstvím alkaloid kapsicin v paprice...

  • Brokolice

    Brokolice je blízce příbuzná květáku, ale obsahuje podstatně více vitamínů než květák, zvláště pak vitamínů C a E a provitamínu A. Brokolice je...

  • Páj (Pie)

    Je to počeštělý název koláče z anglického slova "pie", které se v historických pramenech objevuje už od 12. století. Koláče pečené z...

  • Stolní olej

    Jako stolní olej se označují všechny oleje, které lze použít jako potravinu, řada dalších olejů slouží pro jiné účely. Existuje řada druhů jedlých...



Nové příspěvky