Tisk

Platýs

Platýsů je několik druhů žijících v evropských mořských vodách. Všechny druhy mají společný tvar a tím je velmi ploché tělo. Chuťově se jedná o výbornou rybu, kterou lze využít v nejrůznějších receptech pro úpravu ryb jako vařenou, pečenou, pečenou nebo grilovanou.  Před vařením se z ryby odstraňuje hlava, ploutve a může se i stáhnout z kůže. Druh platýse s dalším připojeným názvem limenda občas nese název falešný mořský jazyk, protože se mu chuťově podobá.


Další pojmy slovníku:

  • Suši (Sushi)

    Je to jedno z nejznámějších japonských jídel. Suši je název pro vařenou krátkozrnnou bílou rýži ochucenou zálivkou ze speciálního octu, cukru a...

  • Rybí filé

    Rybí filé je všeobecný název pro části mořských ryb. Většinou se jedná o některý z druhů tresky. Ryby jsou již očištěné a prodávané jako řezy...

  • Slepice

    Prodávané slepice nepocházejí z chovů specializovaných na maso, ale většinou se vždy jedná o vyřazené nosnice. Jejich maso je tužší a proto je pro...

  • Ciabatta (italský chléb)

    Jedná se o italský bílý chléb vyráběný z pšeničné mouky a kvasnic. Jeho recept byl vyvinut sice až v roce 1982, ale rychle se stal populární v...

  • Kaše

    Kaše je prastaré jídlo, jehož původ asi není možné vystopovat a dnes i těžko určíme, kolik druhů kaší se kdy vařilo. Dlouhou dobu byly základem...



Nové příspěvky