Tisk článku

Plněné bramborové knedlíky

V zimním období bývaly různé varianty bramborových knedlíků pravidelnou součástí jídelníčku. Jednalo se o praktickou záležitost využívání surovin, protože brambory byly uskladněny ve sklepě a něco k nim nebo do nich se už vždy našlo. Dnes už uskladňování brambor ve větším množství nebývá vždy pravidlem, zvláště v městských domácnostech, ostatní podmínky však stále platí. Nic nebrání tomu zkusit něco ze staré české kuchyně a připravit plněné bramborové knedlíky.

Plněné bramborové knedlíky

Bramborové těsto na knedlíky

Těsto na plněné bramborové knedlíky připravujeme vždy z vařených brambor. Receptů na toto těsto je řada, ale mění se pouze poměr surovin a druhy použité mouky či jiné suroviny při konečném zpracování. Jinak při jejich přípravě platí pouze dvě zásadní pravidla. Připravujeme je buď ze studených brambor vařených ve slupce nebo z teplých brambor, které vaříme již oloupané. Oba způsoby mají své zastánce. Těsto z teplých brambor lze doporučit všem, kteří nemají dosud zažitý způsob přípravy ze studených brambor. Tento způsob je rychlejší, brambory nemusíme vařit předem a uvařené knedlíky mají lepší barvu. Při přípravě těsta studené brambory nastrouháme na nudličky nebo prolisujeme speciálním lisem na brambory. Do těsta přidáme sůl a hrubou mouku nebo dětskou krupičku. Aby těsto neřídlo, tak se někdy přidává trochu solamylu či strouhanky a to do těsta ze studených i teplých brambor. Teplé brambory prolisujeme lisem na vál, prosypeme hrubou moukou nebo krupičkou a necháme ji trochu propařit. Nemáme-li lis, brambory rozšťoucháme v hrnci nebo ještě lépe rozšleháme ručním šlehačem, zamícháme mouku a necháme asi 10-15 minut propařit. Jakmile brambory alespoň částečně vychladnou, přidáme vejce, dosypeme podle potřeby mouku a těsto propracujeme.

Plnění bramborových knedlíků

Předem je třeba připomenout, že všechny tvary knedlíky se musí dobře uzavřít, aby se během vaření neotevřely. Plnění a tvarování bramborových knedlíků můžeme provádět několika způsoby :

  1. Z propracovaného bramborového těsta odtrháváme kousky, do kterých můžeme balit náplň. Tento způsob se hodí jen pro pevné kousky, například uzeniny.
  2. Těsto rozválíme a krájíme na vhodně velké čtverce, na které pak klademe hromádky náplně.
  3. Těsto rozválíme na pláty přiměřené velikosti a pak do nich balíme pevnou uzeninu, jako jsou párky nebo klobásy. Po uvaření tento typ knedlíků krájíme na plátky.
  4. Těsto rozválíme na pláty velikostí odpovídající zhruba kynutému knedlíku a na celou plochu rozetřeme náplň. Knedlík pak stočíme jako roládku a dobře uzavřeme. I tento druh knedlíků krájíme po uvaření na plátky.

Náplň do bramborových knedlíků

Náplně do bramborových knedlíků mohou být různé, nejčastěji se však používá :

  • uzené maso: Maso musí být předem uvařené a nakrájené na kousky. Většinou se ještě doplňuje cibulí a vhodně koření. Uzené maso můžeme míchat s uzeninou nebo dušenými houbami.
  • mleté maso: Musíme je předem tepelně upravit, proto je většinou opékáme nebo podlité trochu podusíme.
  • pečené a vařené maso: Většinou se využívá různých přebytků masa od předcházejícího jídla. Maso stačí jen jemně nakrájet a doplnit cibulí a kořením. Použít můžeme i škvarky.
  • uzenina: Hodí se především měkké salámy nebo párky. Uzeninu drobně pokrájíme, osmahneme ji na tuku společně s cibulí, dokořeníme a použijeme jako náplň. Pro větší barevnost náplně k ní můžeme přidat trochu mrkve nastrouhané na nudličky, pro chuť i trochu póru nebo česneku.
  • podušené houby: Houby podusíme na jemně nakrájené slanině s cibulí a dokořeníme podle chuti.
  • sýry: Také sýr může být náplní bramborového knedlíku. Hodí se však pouze sýry s ostřejší chutí, například brynza nebo směs ostřejších sýrů. Sýr na náplň nastrouháme nebo rozdrobíme.
  • zelenina: Jako náplň lze použít i směs nejrůznější zeleniny, kterou předem trochu osmahneme na másle a přiměřeně dochutíme. Musíme dbát na to, aby nebyla příliš řídká, proto ji podle potřeby zahustíme strouhankou. K zelenině můžeme přidávat i kousek slaniny nebo uzeniny.

Vaření bramborových knedlíků

Vaříme je ihned po vytvarování, protože bramborové těsto rádo řídne. Pro vaření je vkládáme do vařící vroucí vody a vaříme podle velikosti 10-15 minut. Je vhodné je během varu obrátit. Po uvaření je vyjmeme děrovanou naběračkou a ihned podáváme. Bramborové knedlíky se také dobře vaří v páře. Jestliže máme parní hrnec, je to bez problému. Jinak můžeme využít pařáku na knedlíky, který potřeme trochu olejem a uložíme na něj knedlíky. Zvlášť vhodné je toto vaření pro knedlíky balené jako roláda. Lze vařit i v ubrousku nebo ve fólii, ale tam bývá občas potíž s nalepením těsta. Všechny knedlíky po uvaření a vyjmutí propícháme vidličkou nebo je natrhneme, rolované knedlíky nakrájíme na plátky.

Přílohy k bramborovým knedlíkům

K bramborovým knedlíkům se hodí zelí na všechny způsoby. Může to být sladké dušené zelí bílé i červené nebo kysané zelí. Kromě zelí chutná k těmto knedlíkům i dušený špenát.
 





Příspěvky ke článku: Plněné bramborové knedlíky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky