Plněné bramborové knedlíky

Zemáky, erteple, kobzole – to všechno jsou krajové výrazy pro brambory.

Magdalena Dobromila Rettigová jim říkala zemčátka a uměla z nich vykouzlit i báječné plněné bramborové knedlíky.

Pojďme se společně inspirovat některými staršími recepty a připravme si chutné plněné bramborové knedlíky, které můžete podávat jako samostatný oběd.

Plnění bramborových knedlíků

Předem je třeba připomenout, že všechny tvary knedlíky se musí dobře uzavřít, aby se během vaření neotevřely. Plnění a tvarování bramborových knedlíků můžeme provádět několika způsoby :

  • Z propracovaného bramborového těsta odtrháváme kousky, do kterých můžeme balit náplň. Tento způsob se hodí jen pro pevné kousky, například uzeniny.
  • Těsto rozválíme a krájíme na vhodně velké čtverce, na které pak klademe hromádky náplně.
  • Těsto rozválíme na pláty přiměřené velikosti a pak do nich balíme pevnou uzeninu, jako jsou párky nebo klobásy. Po uvaření tento typ knedlíků krájíme na plátky.
  • Těsto rozválíme na pláty velikostí odpovídající zhruba kynutému knedlíku a na celou plochu rozetřeme náplň. Knedlík pak stočíme jako roládku a dobře uzavřeme. I tento druh knedlíků krájíme po uvaření na plátky.

Víte, že maso udili už lidé v pravěku před 80 000 lety, jedná se tedy o velmi starou úpravu masa. Díky uzení maso vydrželo delší dobu.

1. Plněné bramborové knedlíky uzeným

Těsto z brambor lze výborně doplnit uzeným masem a dušeným bílým zelím. Tato kombinace chutí je velmi dobrá.

INGREDIENCE:

  • 350 g uzeného masa
  • 65 g krupice
  • 165 g hrubé mouky
  • 850 g brambor
  • 80 g sádla
  • 2 cibule
  • 1 vejce
  • 500 g bílého zelí
  • 1 jablko
  • cukr
  • ocet dle potřeby
  • olej sůl

POSTUP:

  1. Brambory na knedle si raději uvaříme den předem, protože se nám pak budou lépe zpracovávat.
  2. Na druhý den je oloupeme a nastrouháme.
  3. Dáme je do misky a přisypeme mouku, krupici, sůl a vejce.
  4. Zpracujeme si těsto.
  5. Mezitím si dáme vařit uzené maso doměkka.
  6. Z bramborového těsta vyválíme jednotlivé placičky, ze kterých budeme tvořit knedlíky.
  7. Placičky naplníme nakrájeným vařeným uzeným masem a zabalíme.
  8. Vaříme ve vařící vodě asi 15 minut.
  9. V pánvičce zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme na nudličky nakrájené zelí.
  10. Podlijeme vodou, osolíme a zelí dusíme doměkka.
  11. Nakonec přidáme nastrouhané jablko, ochutíme cukrem a octem.
  12. Na talířek dáme dušené zelí, plněné bramborové knedlíky a omastíme orestovanou cibulí.

Hotový recept na plněné bramborové knedlíky uzeným

zdroj: littlebitofczech.com

Víte, že brambory obsahují poměrně významné množství minerálních látek – hořčíku, železa, zinku, mědi, manganu, draslíku, jódu, fosforu či vápníku? Pro přípravu bramborového těsta si vybíráme brambory varného typu C.

2. Plněné bramborové knedlíky mletým masem

Mleté maso má tu výhodu, že je poměrně rychle připravené a uvařené. Proto s ním můžeme plnit také bramborové knedlíky, přesto mleté maso předem ještě opečeme. Bude tak chutnější.

INGREDIENCE:

  • 850 g brambor
  • 2 cibule
  • 175 g hrubé mouky
  • 75 g krupice
  • 1 vejce
  • 250 g mletého masa
  • sůl
  • pepř
  • sádlo
  • majoránka
  • hladká mouka

POSTUP:

  1. Připravíme si těsto na knedle – brambory den předem uvaříme ve slupce. Následující den je oloupeme a nastrouháme.
  2. Dáme do misky společně s moukou, krupicí, solí a vejce a zpracujeme těsto.
  3. Mleté maso musíme orestovat na sádle, osolit a opepřit a ochutit majoránkou.
  4. Z bramborového těsta si vytváříme placky, které plníme mletým masem a tvarujeme knedlíky.
  5. Ty potom uvaříme ve vodě asi 15 minut.
  6. Na talířku jednotlivé porce polijeme orestovanou cibulí na sádle.

Hotový recept na plněné bramborové knedlíky mletým masem

zdroj: sbs.com.au

Víte, že špenát se k nám dostal už v 16. století díky křižáckým výpravám? Je bohatý na minerální látky a vitamíny C, E a K.

3. Bramborové knedlíky plněné sýrem a špenátem

Máte rádi sýr a špenát? Pak je neváhejte použít při přípravě bramborových knedlíků.

INGREDIENCE:

  • 800 g brambor
  • 175 g hrubé mouky
  • 75 g krupice
  • sůl
  • 1 vejce
  • pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 125 g tvrdého sýru vcelku
  • 40 g másla
  • 50 g strouhanky
  • muškátový oříšek
  • 500 g čerstvého špenátu

POSTUP:

  1. Den předem uvařené brambory oloupeme a připravíme z nich těsto – nastrouháme je, přidáme sůl, mouku, krupici a vejce.
  2. Čerstvý špenát spaříme a nakrájíme nadrobno a ochutíme solí, pepřem a utřeným česnekem.
  3. Tvrdý sýr nakrájeme na jednotlivé kostky podle počtu knedlí.
  4. Z těsta si vytvoříme placičky, které plníme špenátem a tvrdým sýrem a pečlivě zabalíme.
  5. Vaříme je asi 10 minut.
  6. Na talířku jednotlivé porce poléváme máslem.

Hotový recept na bramborové knedlíky plněné sýrem a špenátem

zdroj: saveur.com

Tip pro vás – obsah vitamínu C kolísá na době a uskladnění brambor. V minulosti byly díky tomu významnou potravinou, která chránila pro kurdějím.

4. Bramborové knedlíky plněné zeleninou

Výbornou přílohou k masu jsou bramborové knedlíky plněné zeleninou. My jsme použili cibuli.

INGREDIENCE:

  • 650 g cibule
  • lžíce sádla
  • drcený kmín
  • cukr a ocet dle chuti
  • 1 vejce
  • 650 g brambor
  • 55 g dětské krupičky
  • 145 g hrubé mouky

POSTUP:

  1. Z brambor, které jsme den předem uvařili, připravíme těsto. Brambory oloupeme, nastrouháme a spojíme s moukou, krupičkou, vejcem a solí.
  2. Zpracujeme si cibuli, kterou oloupeme. Potom asi půl kilogramu cibule nakrájíme na plátky, které 4 minuty povaříme a zcedíme.
  3. Zbytek cibule nakrájíme nadrobno a orestujeme a přidáme k ní povařenou cibuli.
  4. Vše opečeme, osolíme a dochutíme kmínem, případně octem nebo cukrem.
  5. Z bramborového těsta tvoříme knedlíky, které plníme opečenou cibulí.
  6. Pečlivě zabalíme a vaříme asi 11 minut, po vytažení z vody je propíchneme vidličkou.

Hotový recept na bramborové knedlíky zeleninou

zdroj: foodandwine.com

K bramborovým knedlíkům se hodí červené nebo bílé zelí na všechny způsoby. Může to být sladké dušené zelí nebo kysané. Kromě zelí chutná k těmto knedlíkům i dušený špenát. Plněné bramborové knedlíky podáváme jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k masu.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *