Ty nejlepší recepty na plněné knedlíky z brambor. Vyzkoušejte tradiční i netradiční náplně!

Knedlíky jsou nedílnou součástí české kuchyně.

Dnes se podíváme na recepty na plněné bramborové knedlíky, po kterých se jen zapráší!

Máme pro vás třeba klasickou variantu s uzeným masem, bezlepkovou verzi, ale i o něco méně tradiční knedlíky plněné žampiony či krutony.

Který recept si vyberete?

Plněné bramborové knedlíky uzeným

Těsto z brambor lze výborně doplnit uzeným masem a dušeným bílým zelím. Tato kombinace chutí je velmi dobrá a málkdo jí odolá!

INGREDIENCE

  • 350 g uzeného masa
  • 65 g krupice
  • 165 g hrubé mouky
  • 850 g brambor
  • 80 g sádla
  • 2 cibule
  • 1 vejce
  • 500 g bílého zelí
  • 1 jablko
  • cukr
  • ocet dle potřeby
  • olej sůl

POSTUP:

  1. Brambory na knedle si raději uvaříme den předem, protože se nám pak budou lépe zpracovávat.
  2. Na druhý den je oloupeme a nastrouháme.
  3. Dáme je do misky a přisypeme mouku, krupici, sůl a vejce.
  4. Zpracujeme si těsto.
  5. Mezitím si dáme vařit uzené maso doměkka.
  6. Z bramborového těsta vyválíme jednotlivé placičky, ze kterých budeme tvořit knedlíky.
  7. Placičky naplníme nakrájeným vařeným uzeným masem a zabalíme.
  8. Vaříme ve vařící vodě asi 15 minut.
  9. V pánvičce zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme na nudličky nakrájené zelí.
  10. Podlijeme vodou, osolíme a zelí dusíme doměkka.
  11. Nakonec přidáme nastrouhané jablko, ochutíme cukrem a octem.
  12. Na talířek dáme dušené zelí, plněné bramborové knedlíky a omastíme orestovanou cibulí.
Knedlíky z brambor na talíři s dušeným zelím, které si krájí žena.
www.regattahotel.com.au

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Těmto bramborovým knedlíkům se švestkami prostě neodoláte! Vypeckované čerstvé švestky v jemném bramborovém těstě, obalené ve sladké máslové strouhance a posypané skořicovým cukrem. Už slintáte? Tak si je s námi pojďte připravit!

INGREDIENCE

  • 2 velké brambory se slupkou
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžíce másla
  • 1 vejce
  • 1 až 1 ½ šálku hladké mouky
  • 8 zralých švestek bez pecek
  • ⅓ šálku rostlinného oleje
  • ⅓ šálku strouhanky
  • 1 šálek cukru
  • 1 lžička skořice
  • zakysaná smetana (volitelně)

POSTUP

  • Vaříme 2 střední až velké brambory, dokud nebudou hotové, asi 20 minut.
  • Oloupeme a vložíme je do mísy.
  • Přidáme ¼ lžičky soli a 1 polévkovou lžíci másla a rozmačkáme (mělo by to dát asi 2 šálky).
  • Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Přidáme vejce a mícháme, dokud se vše dobře nespojí.
  • Prosejeme jeden hrnek mouky a hněteme, dokud nevznikne měkké těsto.
  • Pokud se těsto lepí na ruce, přidáme další ½ šálku mouky.
  • Těsto nakrájíme na 8 stejných dílů.
  • Lehce pomoučenýma rukama vezmeme kousek těsta a rozplácneme ho naplocho.
  • Umístíme jednu švestku do středu a přeložíme strany těsta přes švestku; válíme ji mezi rukama, dokud nebude pevně utěsněna (v případě potřeby si navlhčíme ruce).
  • Naplníme velký hrnec vodou a přivedeme k varu.
  • Snížíme teplotu na střední.
  • Knedlíky vkládáte po jednom do vroucí vody (podle potřeby pracujeme po dávkách).
  • Počkáme, až knedlíky vyplavou nahoru, asi 5 minut.
  • Vaříme o 3 minuty déle.
  • Mezitím ve velké pánvi zahřejeme ⅓ šálku rostlinného oleje na středním plameni; přidáme ⅓ šálku strouhanky.
  • Mícháme, dokud strouhanka nezíská zlatohnědou barvu (pozor, ať se nepřipálí).
  • Děrovanou lžící odebíráme uvařené knedlíky a přidáváme je ke strouhance.
  • Důkladně knedlíky v pánvi obalíme ve strouhance.
  • Přeneseme na talíři.   
  • V malé misce smícháme 1 šálek cukru a 1 lžičku skořice.
  • Knedlíky podáváme přelité kopečkem zakysané smetany a posypané směsí cukru a skořice.
Rozpůlený knedlík plněný švestkou na talířku.
www.all-thats-jas.com

Máme pro vás i další vynikající recepty na rychlé a jednoduché knedlíky z ovoce. Vyzkoušejte všechny varianty!

Bramborové knedlíky plněné mletým masem

Mleté maso má tu výhodu, že je poměrně rychle připravené a uvařené. Proto s ním můžeme plnit také bramborové knedlíky, přesto mleté maso předem ještě opečeme. Bude tak chutnější.

INGREDIENCE

  • 850 g brambor
  • 2 cibule
  • 175 g hrubé mouky
  • 75 g krupice
  • 1 vejce
  • 250 g mletého masa
  • sůl
  • pepř
  • sádlo
  • majoránka
  • hladká mouka

POSTUP

  1. Připravíme si těsto na knedle – brambory den předem uvaříme ve slupce.
  2. Následující den je oloupeme a nastrouháme.
  3. Dáme do misky společně s moukou, krupicí, solí a vejce a zpracujeme těsto.
  4. Mleté maso musíme orestovat na sádle, osolit a opepřit a ochutit majoránkou.
  5. Z bramborového těsta si vytváříme placky, které plníme mletým masem a tvarujeme knedlíky.
  6. Ty potom uvaříme ve vodě asi 15 minut.
  7. Na talířku jednotlivé porce polijeme orestovanou cibulí na sádle.
Rozpůlený knedlík plněný mletým masem na talířku.
www.sbs.com.au

Německé Kartoffelknödel s náplní z chlebových krutonků

Tyto nadýchané plněné bramborové knedlíky jsou jedním z nejoblíbenějších německých jídel. Jejich přípravě je neuvěřitelně jednoduchá a skvěle vás zasytí!

INGREDIENCE

Na bramborové knedlíky:

  • 1 kg brambor
  • 1 velké vejce
  • 1/2 šálku plus 1 polévková lžíce kukuřičného nebo bramborového škrobu
  • 1 lžička soli (nebo podle chuti)
  • pepř (podle chuti)
  • 1/8 lžičky muškátového oříšku (volitelně)
  • 1 lžička jemně nasekané petrželky (na ozdobu)

Na náplň:

  • 2 lžíce másla
  • 1 plátek chleba
  • špetka soli a pepře
  • 1 lžička petrželky, nasekané nadrobno

POSTUP

  • Brambory vaříme, dokud se nedají snadno propíchnout vidličkou.
  • Scedíme a necháme vychladnout.
  • Oloupeme a rozšťoucháme šťouchadlem do velké mísy.
  • Zatímco se brambory vaří, připravte si náplň.
  • Chléb nakrájíme na kostičky.
  • Na středním plameni rozpustíme máslo a osmahneme na něm kostky chleba dozlatova.
  • Dochutíme trochou soli, pepře a nasekanou petrželkou a necháme vychladnout.
  • K bramborám přidáme vejce a škrob, osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek (pokud používáme) a rukama promícháme, dokud nevznikne měkké těsto.
  • Pokud je směs příliš suchá, možná budeme muset přidat další žloutek nebo celé vejce navíc.
  • Těsto rozdělíme na 8 (nebo 10) porcí.
  • Z každé části těsta vytvarujeme kouli (o velikosti broskve).
  • V každé kouli vytvoříme malý otvor, do kterého vložíme náplň, pak opatrně vytvarujeme knedlík a utěsníme.
  • Přivedeme k varu 5 litrů vody.
  • Pomocí děrované lžíce opatrně ponoříme každý knedlík do vroucí vody.
  • Pracujeme se 2-3 knedlíky najednou.
  • Jakmile knedlíky vyplavou na hladinu vody, necháme je vařit ještě asi 5-6 minut.
  • Odebíráme jeden po druhém pomocí děrované lžíce a položíme na nahřátý talíř.
  • Pokračujeme se zbývajícími knedlíky.
  • Na ozdobu posypeme trochou nasekané petrželky a podáváme.
Knedlíky plněné krutonky na talíři s vidličkou, ozdobené čerstvými bylinkami.
www.craftbeering.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových sporáků, kde vám prozradíme vše důležité a zmíníme i oblíbené kombinované modely.


Bramborové knedlíky plněné zeleninou

Výbornou přílohou k masu jsou bramborové knedlíky plněné zeleninou. My jsme použili cibuli. Můžete je podávat i jen tak samotné, jsou vynikající!

INGREDIENCE

  • 650 g cibule
  • lžíce sádla
  • drcený kmín
  • cukr a ocet dle chuti
  • 1 vejce
  • 650 g brambor
  • 55 g dětské krupičky
  • 145 g hrubé mouky

POSTUP

  1. Z brambor, které jsme den předem uvařili, připravíme těsto.
  2. Brambory oloupeme, nastrouháme a spojíme s moukou, krupičkou, vejcem a solí.
  3. Zpracujeme si cibuli, kterou oloupeme.
  4. Potom asi půl kilogramu cibule nakrájíme na plátky, které 4 minuty povaříme a zcedíme.
  5. Zbytek cibule nakrájíme nadrobno a orestujeme a přidáme k ní povařenou cibuli.
  6. Vše opečeme, osolíme a dochutíme kmínem, případně octem nebo cukrem.
  7. Z bramborového těsta tvoříme knedlíky, které plníme opečenou cibulí.
  8. Pečlivě zabalíme a vaříme asi 11 minut, po vytažení z vody je propíchneme vidličkou.
Plněné knedlíky z brambor na talíři se lžící, ozdobené čerstvými bylinkami.
www.foodandwine.com

Knedlíky z brambor plněné špenátem

Bramborové knedlíky skvěle chutnají i plněné špenátem. Vyzkoušejte tuto variantu, která je nenáročná na suroviny a zároveň luxusně chutná!

INGREDIENCE

  • 200 g brambor, uvařených ve slupce, vychladlých a oloupaných
  • svazek listů špenátu
  • 2 cibule
  • sůl
  • 150 g hrubé mouky     
  • 1 vejce
  • olej nebo sádlo

POSTUP

  • Špenát spaříme, nakrájíme nadrobno a orestujeme s jednou nadrobno nakrájenou cibulí.
  • Brambory nastrouháme a v ruce je smícháme s moukou, vejcem a 1/4 lžičky soli, až vznikne vláčné těsto.
  • Dáme vařit trochu osolené vody.
  • Z těsta tvoříme malé placky a doprostřed dáme trochu náplně.
  • Uzavřene a vytvarujeme kulatý knedlík.
  • Knedlíky ihned vložíme do vroucí vody a vaříme, dokud nevyplavou.
  • Vyjmeme je, orestujeme další nakrájenou cibuli a hotové knedlíky posypeme restovanou cibulkou.
  • Dobrou chuť!
Knedlíky plněné špenátem na dřevěném prkýnku.
www.czechology.com

Podívejte se i na naše další recepty na domácí knedlíky 5x jinak! Vyzkoušejte kynuté i nekynuté varianty.

Bezlepkové plněné bramborové knedlíky

Lahodné bezlepkové knedlíky z bramborového těsta s náplní z hovězího masa a cibule ocení nejen celiaci! Z uvedeného receptu připravíte asi 15 knedlíků.

INGREDIENCE

Na bramborové knedlíky:

  • 2 střední brambory
  • 2 vejce
  • 1 šálek hladké bezlepkové mouky

Na náplň:

  • 250 g mletého hovězího masa
  • 1/2 cibule
  • 2-3 stroužky česneku (nebo 1 vrchovatá lžíce sušeného česneku)
  • 1/2 lžičky sušeného oregana
  • 1/2 lžičky sušené šalvěje
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • 1 lžíce omáčky tamari
  • 1/2 lžíce rajčatového protlaku
  • sůl
  • černý pepř
  • olivový olej

POSTUP

  • Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
  • Vaříme do měkka, scedíme a rozmačkáme je, dokud nezůstanou žádné hrudky.
  • Jakmile bramborová kaše trochu vychladne, rozklepneme do ní 2 vejce a mícháme vidličkou, dokud se vše dobře nespojí.
  • Postupně přidáváme mouku, dokud nedosáhneme správné konzistence.
  • Těsto by mělo být trochu lepivé, ale zároveň by se s ním mělo dobře manipulovat rukama (pokud si ruce nejprve lehce namočíme, aby se nelepilo).
  • Polovinu cibule a pár stroužků česneku nakrájíme nadrobno.
  • Mleté hovězí maso smažíme na středním plameni na troše olivového oleje, dokud nebude zcela hotové.
  • Snížíme teplotu na střední/nízkou a přidáme cibuli a česnek.
  • Vaříme pár minut nebo dokud cibule nezměkne.
  • Přidáme zbytek ingrediencí a pokračujeme ve vaření po dobu několika minut.
  • Necháme trochu vychladnout.
  • Lehce si navlhčíme ruce, uchopíme malou hrst těsta a uděláme z něj kouli.
  • Kouli zmáčkneme, aby se zploštila na cca 1 cm silnou placku.
  • Doprostřed nandáme malou lžičku náplně.
  • Nedáváme náplně příliš mnoho, aby se knedlík nerozpadl.   
  • Opatrně přeložíme knedlík napůl a přitiskneme 2 strany k sobě, abychom ho uzavřeli.   
  • Poté opatrně zakulatíme okraje a vytvarujeme do koule.
  • Přivedeme k varu osolenou vodu ve velkém hrnci.
  • Knedlíky opatrně přidáváme do vroucí vody a dáváme pozor, abychom hrnec nepřeplnili.   
  • Každou várku vaříme 3 minuty a scedíme pomocí děrované lžíce.
  • Užijte si to!
Knedlíky z brambor plněné mletým masem.
www.kimieatsglutenfree.com

Nejen pro celiaky máme i recepty na bezlepkové palačinky: ovocné, tvarohové, jogurtové. Které si dáte?

Bramborové knedlíky s žampionovou náplní

Tyto knedlíky z brambor oceníte třeba ve stresovém období, protože houbová náplň vám poskytne dostatek vitamínů B, které zajišťují vyrovnanou náladu a podporují klidný spánek. Navíc výborně chutnají!

INGREDIENCE

  • 800 g škrobnatých brambor
  • 1 cibule
  • 100 g žampionů
  • 100 g uzené pancetty
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 75 ml červeného vína
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • sůl
  • papriky
  • 1 žloutek
  • muškátový oříšek
  • 150 g hrubé mouky     
  • 1 vejce
  • olej nebo sádlo
  • kukuřičný škrob (dle potřeby)
  • 4 lžíce másla
  •  4 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce jarní cibulky

POSTUP

  • Opláchneme brambory a vaříme v páře asi 300 gramů brambor po dobu 30 minut.
  • Na náplň si oloupeme cibuli a nakrájíme nadrobno.
  • Žampiony opláchneme a nakrájíme.
  • Pancettu nakrájíme na malé kostičky.
  • Orestujte ji společně s cibulí na rozpáleném oleji do změknutí a poté přidáme žampiony.
  • Restujeme 2-3 minuty.
  • Zalijeme vínem a dusíme.
  • Přidáme tymián a silně dochutíme solí a pepřem.
  • Vyjmeme ze sporáku a necháme vychladit.
  • Zbývající brambory oloupeme a nastrouháme najemno.
  • Vyždímeme je pomocí utěrky.
  • Necháme si slitou tekutinu a počkáme, až se škrob usadí.
  • Poté brambory opatrně slijeme a podle potřeby přidáme kukuřičný škrob.
  • Uvařené brambory oloupeme a prolisujeme pomocí šťouchadla na brambory.
  • Přidáme k syrovým bramborám.
  • Přidáme také žloutky a dochutíme solí a muškátovým oříškem.
  • Vypracujeme v hladké těsto.
  • Pokud je příliš měkké, přidáme více kukuřičného škrobu.
  • Těsto rozdělíme na 8 stejných dílů.
  • Vyválíme kuličky a středy naplníme 1-2 lžícemi náplně.
  • Srolujte zpět do kuliček a utěsníme.
  • Knedlíky vložíme do hrnce s vroucí vodou a vaříme, dokud nebudou hotové, asi 20 minut.
  • Na pánvi rozpustíme máslo a opečeme strouhanku dozlatova.
  • Knedlíky vyjmeme děrovanou lžící a necháme okapat na papírových utěrkách.
  • Podáváme v mělkých miskách.
  • Vršek posypeme strouhankou a pažitkou.
Knedlíky z brambor plněné houbami a slaninkou v míse s naběračkou.
www.eatsmarter.com

Plnění bramborových knedlíků

Předem je třeba připomenout, že všechny tvary knedlíky se musí dobře uzavřít, aby se během vaření neotevřely. Plnění a tvarování bramborových knedlíků můžeme provádět několika způsoby :

  • Z propracovaného bramborového těsta odtrháváme kousky, do kterých můžeme balit náplň. Tento způsob se hodí jen pro pevné kousky, například uzeniny.
  • Těsto rozválíme a krájíme na vhodně velké čtverce, na které pak klademe hromádky náplně.
  • Těsto rozválíme na pláty přiměřené velikosti a pak do nich balíme pevnou uzeninu, jako jsou párky nebo klobásy. Po uvaření tento typ knedlíků krájíme na plátky.
  • Těsto rozválíme na pláty velikostí odpovídající zhruba kynutému knedlíku a na celou plochu rozetřeme náplň. Knedlík pak stočíme jako roládku a dobře uzavřeme. I tento druh knedlíků krájíme po uvaření na plátky.

A jak se vám naše dnešní recepty líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X