Tisk článku

Plněné brambory

Plnit se dá ledacos a vynalézavější kuchařky této možnosti v kuchyni hojně využívají. Nádivky a náplně tak oživují svými kombinacemi surovin a chutí masová jídla, sýrové i zeleninové pokrmy i houbové kloboučky. Také brambory se svým tvarem téměř samy nabízejí k plnění a zapečení i s náplní. Náplň může být jak podle chuti, tak podle dostupných surovin. K těmto bramborům nemusíme chystat přílohu, stačí zeleninová obloha, zeleninové saláty nebo dušená zelenina.

Plněné brambory

Brambory k plnění

Na plnění používáme brambory spíše větší velikosti a pokud možno stejně velké. Pokud si můžeme vybírat, tak vhodnější jsou brambory moučné, které jinak třeba používáme na kaši, protože ty se lépe rozpečou a pečené jsou i chutnější. Na jednu porci počítáme zhruba 2-3 větší brambory, rozhoduje však předpokládaný apetit jedlíků a skutečná velikost brambor.

Příprava brambor k plnění

Dobře omyté nebo oloupané brambory můžeme plnit i syrové a pak je i s náplní péci. To však trvá poměrně dlouho a hůře se volí nádivka, která by vydržela tak dlouhé pečení. Lepší je proto brambory předvařit téměř doměkka tak, aby zůstaly ještě tuhé. Vaříme je nejčastěji ve slupce, lze je však vařit již oloupané. Pěknou a hladkou slupku u nových brambor můžeme ponechat, jinak je po zchladnutí oloupeme a buď jim jenom seřízneme vršek nebo je rozpůlíme napříč či podél. Současně také můžeme seříznutím trochu upravit celkový tvar a také spodek brambor, aby při pečení lépe stály. Rozpůlené brambory se lépe plní a vejde se do nich více náplně. Pak je opatrně vydlabeme, abychom je neporušili, k tomu se dobře se hodí lžička. Vydlabanou hmotu můžeme zapracovat do náplně nebo ji využít do polévky. Vydlabané části brambor pak naplníme a přikryjeme seříznutým vrškem. Do rozpůlených brambor můžeme náplň navršit nad úroveň brambor, případně naplněné poloviny opět spojit. Naplněné brambory pečeme tak, aby byly zcela měkké, téměř rozsýpavé a náplň propečená podle potřeby.

Náplně do pečených brambor

Na náplň do pečených brambor používáme suroviny, které jsme si pro tento účel nakoupili nebo suroviny, které máme momentálně k dispozici.Výhodou těchto náplní je, že je možné kombinovat různé ingredience a není proto třeba většího množství žádné potraviny. Chuťově nevýrazné brambory dovolují použít téměř vše a současně můžeme i více kořenit. Mezi nejčastější náplně do brambor patří :

  • masová náplň
  • uzeninová náplň
  • vaječná náplň
  • sýrová náplň
  • zeleninová náplň
  • houbová náplň

Masová náplň

Na masovou náplň použijeme buď přebytky pečeného či vařeného masa nadrobno nakrájené nebo předem osmahnuté mleté maso. Maso nastavujeme hmotou vydlabanou z brambor, nádivku tak trochu odlehčíme. Přidáváme do ní podle chuti cibuli, česnek, sterilované kapie, kostičky rajčat nebo paprik a další zeleninu, slaninu nebo trochu ostřejší uzeniny či sýra. Málo kompaktní náplň spojujeme trochou smetany, kečupu nebo syrovým vejcem.

Uzeninová náplň

Uzeniny jsou rychlým základem pro každou nádivku nebo náplň a platí to samozřejmě i pro náplň do brambor. Vhodné jsou měkké salámy, šunka, párky a klobásy. Pokud není uzenina dostatečně kořeněná, dokořeníme náplň podle vlastní chuti. Uzeninu mícháme se sýrem, zeleninou, vydlabanou hmotou z brambor a vejci. Spojovat můžeme opět smetanou nebo vejci.

Vaječná náplň

Do brambor můžeme připravit náplň, kde hlavní surovinou budou částečně ztuhlá vejce připravená většinou se zeleninou. Další možností je, že si připravíme náplň z kostiček vařených vajec s přidáním trochy zeleniny, uzeniny nebo sýra opět spojených smetanou. Poslední možností je syrové vejce velmi opatrně rozklepnuté přímo do vydlabané, osolené a okořeněné bramborové poloviny.

Sýrová náplň

Sýry jsou velmi chutnou součástí náplně. Hodí se sýry tavené, tvrdé sýry strouhané nebo typu niva či balkánský sýr. Až na intenzivní vůni jsou dobré i tvarůžky. I sýry můžeme doplnit uzeninou, zeleninou a přiměřeně kořenit.

Zeleninová náplň

Na zeleninovou náplň lze použít především předvařený květák nebo brokolici, papriky, rajčata, cuketu nebo patisony, výběr zeleniny je libovolný. K zelenině lze přidávat uzeninu, velmi chutná je slanina. V případě potřeby zahušťujeme vejci.

Houbová náplň

Nadrobno pokrájené a podušené houby s přídavkem zeleniny a zahuštěné vejci nebo kysanou smetanou jsou velmi dobrou náplní, se kterou se i dobře pracuje. Houby většinou snesou i výraznější okořenění.
 





Příspěvky ke článku: Plněné brambory

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...