Tisk článku

Plněné papriky

Každý, kdo chce vařit pestrou stravu a především vytvářet ze základních surovin různé obměny, tak jednoho dne začne něco plnit různými nádivkami. U hlavních chodů se nejčastěji plní maso, brambory či knedlíky, houby, ale může to být i zelenina. Z ní se plní zelné nebo kapustové listy, menší hlávky květáku, rajčata, cukety, lilky, plní se i cibule, ale asi nejpopulárnější plněnou zeleninou jsou papriky.

Plněné papriky

Papriky k plnění

Papriky k plnění by měly být pokud možno spíše širší a kratší, aby se do nich náplň dobře vkládala a špičky nezůstávaly prázdné. Také se více hodí odrůdy křehkých sladkých paprik na rozdíl od kapií, které jsou i po podušení spíše tužší a podobně je to i se širokými rajčinovými paprikami. Papriky musí být samozřejmě zcela zdravé, bez poškozených nebo nahnilých částí. Pro plnění jim odkrojíme vršek a buď si ho uchováme pro zakrytí nebo jej zcela odložíme. Papriky určené k pečení můžeme podélně rozpůlit, tak se do nich vejde více náplně. Z upravených paprik odstraníme jádřince se semeny, papriky řádně vypláchneme a můžeme plnit připravenou náplní. Náplň vkládáme do paprik lžící a papriky plníme podle možností až do špiček. Naopak u vršku papriky můžeme nechat 0,5-1 cm mezeru pro nabývající náplň.

Náplně do paprik

Náplně do paprik mohou být různé, suroviny vhodné pro náplň mezi sebou můžeme různě doplňovat a kombinovat a samozřejmě i při dochucení náplně můžeme popustit uzdu své fantazii. Do plněných paprik se hodí masová náplň, náplň z uzeniny, dušených hub, vajec nebo sýrů. Náplň musí být dostatečně zahuštěná, aby při tepelné úpravě nevypadávala. Zahušťuje se rýží, strouhankou, na kostičky nakrájenými houskami, ovesnými vločkami, těstovinami nebo mimořádně i moukou. Kořeníme mletou sladkou i pálivou paprikou, pepřem, chilli a kari kořením, zázvorem a bylinkami.

Masová náplň

Masová náplň se do plněných paprik používá nejčastěji. A nejčastěji to bývá mleté maso, ale dají se využít i přebytky vařeného nebo pečeného masa, které rovněž umeleme nebo alespoň co nedrobněji pokrájíme nebo posekáme. Mleté maso může být různých druhů, od mletého vepřového bůčku, hovězího masa, mleté směsi až po maso drůbeží nebo rybí. Masovou náplň zahušťujeme rýží nebo strouhankou a přiměřeně dochutíme. Pokud nechceme mít náplň příliš tučnou, tak ji můžeme doplnit některou krátce podušenou a nadrobno nasekanou zeleninou. Hodí se především kapusta, květák nebo cuketa, ale může to být samozřejmě i jiná zelenina. Pro ochucení náplně používáme cibuli, česnek, pórek a zelené natě.

Uzeninová náplň

Poměrně rychle lze připravit náplň z různých druhů uzeniny. Využijeme na ni především měkké druhy salámů, párky, špekáčky nebo měkčí klobásy. Hodí se však i paštika, anglická slanina nebo vzájemné kombinace surovin. Vybranou uzeninu musíme umlít nebo nakrájet či posekat nadrobno, tužší klobásy můžeme i nastrouhat. Zahušťujeme podle potřeby strouhankou nebo kostičkami housek a pro spojení náplně přidáváme vejce. I uzeninovou náplň můžeme doplnit některou ze zelenin a samozřejmě i tuto náplň dochucujeme cibulí nebo česnekem, případně některými bylinkami. Množství soli a druhy a množství koření musíme přizpůsobit tomu, jak je kořeněna použitá uzenina.

Houbová náplň

Na houbovou náplň se hodí směs čerstvých lesních hub z vlastního sběru, které předem podusíme. Nemáme-li je, můžeme využít zásob mražených nebo předem namočených sušených hub. Nemáme-li ani ty a přesto máme chuť na houby, tak žampiony a hlíva ústřičná jsou k dispozici téměř vždy, takže si zakoupíme potřebné množství. Houby dusíme na cibuli a troše tuku, pro chuť je vhodný alespoň kousek slaniny. Chceme-li přidávat některou zeleninu, tak ji dusíme zvlášť nebo zároveň s houbami. Náplň zahušťujeme strouhankou, houskou nebo ovesnými vločkami. Dochucujeme kmínem, pepřem, případně některou kořenící směsí.

Sýrová náplň

Pro sýrovou náplň se hodí téměř všechny druhy sýrů. Mohou to být tavené sýry s příchutí podle naší volby, tvrdé sýry, balkánský sýr i olomoucké tvarůžky. Sýr musíme nastrouhat nebo rozmělnit. Nastavit ho můžeme uzeninou nebo zeleninou. Zahušťujeme strouhankou nebo hrubou moukou a spojujeme vejci. Kořeníme podle chuti sýra, ale je lepší nechat vyniknout chuť použitých sýrů.

Zeleninová náplň

Zeleninovou náplň si vybereme tehdy, pokud máme zájem připravit bezmasé jídlo. Hodí se především různé směsi předem podušené zeleniny, v níž může některá zelenina převládat. Spojujeme vejci a zahušťujeme strouhankou, ovesnými vločkami, houskou i drobnými těstovinami a kořeníme podle chuti.

Plněné papriky a tepelná úprava

Plněné papriky především dusíme, ale můžeme je i péci nebo zapékat. Dušené papriky podáváme s různými omáčkami, přední místo má samozřejmě rajská omáčka. Při pečení a zapékání paprik můžeme velmi dobře využít surovin, které se nám nevešly do náplně a přidat je k paprikám. Pečené papriky mírně podléváme, aby se nepřipálily, zapékané papriky rovněž nebo k nim použijeme některou zapékací omáčku, zvláště pak tehdy, pokud je budeme zapékat například s brambory nebo těstovinami. Přílohy volíme podle toho, jak jsme papriky připravili. K omáčkám to mohou být knedlíky, noky, rýže nebo těstoviny. K pečeným a zapékaným pak různě upravené brambory.
 





Příspěvky ke článku: Plněné papriky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky