Tisk článku

Plněné vánoční cukroví

Mezi tradičními druhy vánočního cukroví nemůže chybět cukroví, které není pouze slepované, ale je plněné nejrůznějšími krémy nebo nádivkami. Patří sem oblíbené plněné ořechy, košíčky, trubičky, kornoutky a rakvičky. Toto cukroví se většinou peče ve speciálních formičkách

Plněné vánoční cukroví

Plněné vánoční ořechy

Plněné vánoční ořechy se skládají ze dvou předem upečených částí. Pečeme je ve formičkách, které jsou na ořechy určené. Těsto se připravuje z hladké mouky, másla a cukru a navíc může být doplněno mletými ořechy, obarveno kakaem nebo strouhanou čokoládou. Těsto připravujeme na vále podobně jako linecké těsto a také je necháváme v chladu odpočinout. Pak z těsta odtrháváme malé kousky a v tenké vrstvě je rozprostřeme do formičky. Ořechy většinou pečeme prázdné a plníme po upečení, ale některé druhy pečeme již s náplní. Upečeme dorůžova a klepnutím z formiček vyklopíme. Necháme vychladnout a pak plníme ořechovým, čokoládovým nebo jinou příchutí upraveným krémem. Pro urychlení plnění si krém můžeme vložit do sáčku se zdobičkou s větším otvorem a do vyrovnaných půlek ořechů jej nastříkat. Druhou půlkou náplň přikryjeme. Na povrchu plněné ořechy buď jen cukrujeme nebo je můžeme částečně namáčet do čokoládové polevy nebo je čokoládovou polevou ze zdobičky jen ozdobit.

Plněné vánoční košíčky

I košíčky se pečou ve formičkách. Na těsto se používá hladká nebo polohrubá mouka, pro zvlášť křehké těsto se část nahrazuje pudinkovým práškem nebo solamylem. Další surovinou je máslo nebo tuk na pečení a cukr, kterého je v těstě poměrně málo. Někdy se přidává i jogurt nebo tvaroh, košíčky jsou pak vláčnější. Lze také přidat na špičku nože prášku do pečiva. Těsto zpracujeme na vále a necháme v chladu odpočinout. Pak plníme tenkou vrstvou těsta formičky. Rychlejší způsob u košíčků je ten, že těsto vyválíme a kolečkem odpovídající velikosti vykrojíme kolečka. Ty pak vkládáme do formiček a těsto do nich už jen vtiskneme. Dno propíchneme, aby těsto moc nevyběhlo a nevyplnilo tak místo pro náplň. Místo klasického těsta na košíčky lze použít i listové těsto. Pečeme dorůžova a po upečení ihned vyklápíme. Košíčky se zvlášť na vánoční svátky plní nádivkami, jejichž základ tvoří drcené piškoty, rum, ořechy, kokos, podle potřeby cukr a může je doplňovat čokoláda a kakao, pikantní džem nebo kousek ovoce. Povrch se přelévá čokoládovou či jinou polevou a zdobí ořechem, mandlí, kokosem nebo barevným zdobením.

Plněné vánoční trubičky

Na trubičky neboli kremrole se připravuje těsto rovněž na vále a to z hladké mouky, tuku a žloutků. Většinou se toto těsto nesladí nebo jen velmi málo. Po odpočinutí je vyválíme, nakrájíme na proužky o rozměrech asi 20x2,5 cm a tyto proužky natáčíme na kovové trubičky tak, aby navazující ovin částečně překrýval předcházející a trubička tak byla po upečení celistvá. Upečeme slabě dorůžova a sundáme z trubiček. Trubičky se plní buď tradičním bílkovým sněhem šlehaným nad párou nebo se pro jejich plnění používají různé krémy nebo také jemně oslazená, případně ochucená šlehačka. Záleží trochu na tom, jak velké trubičky máme k dispozici. U menších průměrů je lepší krém a konce trubiček přitom ještě můžeme smočit v čokoládové polevě nebo je čokoládovou polevou ozdobit.

Plněné vánoční kornoutky

Kornoutky patří mezi poněkud pracnější druh cukroví a jsou vhodnější pro toho, kdo má dost času a trpělivosti na přípravu cukroví. Těsto na ně se skládá z mouky, tuku, cukru, mletých ořechů a hlavně bílkového sněhu. Nepečou se ve formičkách, ale ze zamíchaného těsta dáváme přímo na horký plech v troubě hromádky, které okamžitě rozetřeme na oválné placičky. Pečeme asi 5 minut a lopatkou nebo širokým plochým nožem odloupneme od plechu a ihned stáčíme do kornoutků. Stáčíme rukou, pokud to vydržíme nebo si pomůžeme stočením přes vařečku nebo nějaký kuželovitý tvar. Stočit jde jen horké těsto, prochladlé se láme. Proto na plech dáváme vždy jen několik placiček, ideální počet je 5-6 kusů, záleží na šikovnosti. Stočené kornoutky odkládáme na plochý tác a vychladlé plníme většinou ořechovou náplní nebo různými krémy, u dětí je oblíbený ovocný krém. Konce kornoutků můžeme pro ozdobu namočit do čokoládové polevy.

Plněné vánoční rakvičky

Rakvičky se pečou také ve speciálních formičkách, předem vymazaných máslem a to z pěnového těsta. Po upečení se plní většinou šlehačkou nebo šlehačkovým krémem.
 





Příspěvky ke článku: Plněné vánoční cukroví

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky