Tisk článku

Plněné zelné listy

Na konci jara a začátku léta se již objevuje hlávkové zelí z nové sklizně. A právě to je nejvhodnější na plnění jednotlivých listů, i když se dá plnit i později sklízené zelí. Recepty na plněné zelné listy nejsou u nás na rozdíl od sousedních zemí národním pokladem, ale pokud jste je ještě nezkoušeli, tak nyní je k tomu příležitost.

Plněné zelné listy

Hlávkové zelí a příprava listů

Používáme většinou listy z bílého zelí, ale nic nebrání plnění listů z červeného zelí. Vrchní poškozené listy z hlávky odstraníme a z hlávky odebereme celé nepoškozené listy v počtu, který budeme potřebovat. Listy na samostatné plnění musí být dostatečně velké, aby se do nich vešla náplň a přitom se daly ještě svinout. Pokud máme k dispozici pouze listy menší, tak je můžeme upravit do rolády nebo do plněných plátů. Listy důkladně opláchneme studenou vodou a pak je krátce povaříme v osolené vroucí vodě do poloměkka. U mladého zelí někdy stačí listy jenom spařit. Povařené nebo spařené listy necháme okapat. Pokud mají silný řapík, tak jej trochu rozklepeme paličkou, obzvlášť silný pak naplocho skrojíme. Totéž můžeme udělat i se silnějšími žebry listů. Listy si pak rozprostřeme na prkénko nebo vál a plníme připravenou náplní.

Náplň do zelných listů

Zelné listy se dají plnit několika druhy náplní, každá z nich se přitom dá jinak kořenit a doplňovat dalšími surovinami. Mezi nejčastější náplně patří :

  • masová náplň
  • uzeninová náplň
  • houbová náplň

Masová náplň

Připravujeme ji většinou z tepelně opracovaného mletého masa. Mleté maso může být běžná směs hovězího, vepřového a kousku uzeného masa nebo připravená jenom z mletého vepřového či jiného samostatného druhu masa. Pod mleté maso opečeme na tuku nebo ještě lépe na kousku nakrájené slaniny najemno nakrájenou cibuli, pak přidáme maso, prudce je opečeme a krátce podusíme. Masovou náplň zahustíme trochou strouhanky, dušené rýže nebo zvlhčeným krájeným pečivem. Dáme si záležet na okořenění, kde podle vlastní chuti kořeníme kromě soli také pepřem, mletou sladkou paprikou, mletým zázvorem, majoránkou i ostřejším kořením jako je chilli nebo kari koření. Masovou směs důkladně promícháme, pro lepší spojení můžeme přidat syrové vejce nebo trochu smetany či mléka. Směs by měla být spíše hustší.

Uzeninová náplň

Na uzeninovou náplň použijeme některý z měkkých salámů, párků nebo měkkých klobás, případně směs těchto uzenin. Jinak postupujeme podobně jako u masové směsi, uzeninu přidáváme k orestované cibuli nakrájenou hodně nadrobno nebo umletou na masovém strojku a krátce ji opečeme. Pak ji dochutíme, přidáme do ní vejce a zahustíme podle potřeby na hustší směs.

Houbová náplň

Plněné zelné listy jsou velmi chutné i s houbovou náplní. Pro přípravu náplně se hodí úspěšný sběr lesních hub, kdy jich máme dostatek. Lze však použít i žampiony nebo hlívu ústřičnou, pořízené v úhledném balení v obchodě. Očištěné a jemně nakrájené houby krátce podusíme na cibuli tak, aby se z nich vydusila všechna voda. Pro chuť můžeme cibuli osmažit na rozškvařené slanině. Po vydušení vody je necháme trochu zchladnout, přidáme celá vejce, sůl, koření podle chuti a zahustíme strouhankou.

Plnění zelných listů

Připravenou náplň lžící klademe v dostatečném množství na listy, svineme a naplněné listy pak dále upravujeme. Pokud máme dost času, tak směs necháme vychladnout a částečně ztuhnout, pak z ní vytvarujeme válečky a ty klademe do listů. Tak si připravíme samostatné závitky. Můžeme však také postupovat tak, že listy klademe vedle sebe a na sebe tak, aby vytvořily obdélníkový plát. Ten pak potřeme náplní a svineme do rolády. Tepelně upravujeme buď jako roládu nebo velmi ostrým nožem nakrájíme z této rolády asi 5 cm široké šneky, které samostatně zapečeme. Směs do těchto šneků musí být skutečně hustá, aby nevytékala. Další možností je, že do menšího, tukem vymazaného pekáčku nebo zapékací misky skládáme ve vrstvách listy a náplň, zapečeme a pak krájíme na úhledné řezy.

Plněné zelené listy a tepelná úprava

Naplněné zelné listy můžeme zapékat, dusit nebo smažit. Zapékáme je v troubě se smetanou, trochou vývaru nebo kečupu či přelít předem připraveným bešamelem. Před zapečením přes ně ještě můžeme položit plátek slaniny, před dopečením pak posypat strouhaným sýrem. Dušené zelné listy připravujeme v kastrolu a při dušení je podléváme trochou vývaru nebo vody. Menší zelné listy můžeme obalit v trojobalu a usmažit v horkém oleji ze všech stran.

Plněné zelné listy a příloha

K plněným zelným listů se hodí především vařené brambory nebo bramborová kaše a zeleninový salát. Pokud máme z dušení více šťávy, případně ji ještě trochu zahustíme, provaříme a dochutíme, pak listy můžeme podávat i s dušenou rýží nebo těstovinami.
 





Příspěvky ke článku: Plněné zelné listy

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...