Tisk článku

Pochoutky z nových brambor

Tak jako každé jaro, objevují se postupně na trhu nové brambory z letošní sklizně. Cena je sice většinou poněkud vyšší, ale zase je z nich určitě menší množství odpadu, takže pak cena hraje jen okrajovou roli. Všechny dobré vlastnosti, které brambory mají a které z nich proto dělají jednu z našich nejdůležitějších základních potravin, se u nových brambor ještě zvyšují. Jedná se především o vitamín C, ale nelze přehlédnout ani obsah hodnotných rostlinných bílkovin, nerostných látek a vitamínu B. Dobře a nápaditě připravené nové brambory mohou být opravdovou pochoutkou.

Pochoutky z nových brambor

Co vaříme z nových brambor

Především se je snažíme připravovat šetrně tak, aby obsah vitamínů zůstal i po přípravě co nejvíce zachován. Proto je neloupeme, protože pod slupkou je uloženo nejvíce vitamínu C, ale vaříme je s dobře očištěnou slupkou. Při vaření je vkládáme do vařící vody nebo je můžeme vařit v páře. Šetrná a zdravá úprava brambor je pečení. Právě u nových brambor můžeme využít receptů na brambory pečené samostatně, s další přísadou nebo brambory plněné a podávat je jako samostatné pokrmy.

Nové brambory na loupačku

Je to jídlo ze starých časů, které nám ale může chutnat i dnes. U nových brambor omyjeme nebo kartáčkem očistíme slupku a uvaříme je doměkka. Doba vaření je odlišná podle velikosti, ale novým bramborám většinou stačí 20 minut. Z uvařených brambor scedíme vodu a oloupeme je. Podáváme je pak na talíři posypané strouhaným tvrdým tvarohem nebo sýrem, nezapomeneme ani na posekanou čerstvou pažitku nebo petrželku. Ovšem také si je každý strávník může loupat sám a pak k nim podáváme máslo, rozmíchaný a ochucený tvaroh nebo sýry. Pokud má někdo rád výraznější chutě, tak je k nim velmi dobrý romadur nebo jiný podobný sýr včetně tvarůžků. Pikantním sýrem můžeme také ochutit tvaroh. K pití k bramborám na loupačku podáváme mléko, ještě lepší je ale podmáslí.

Pečené nové brambory

Brambory můžeme péci celé, rozpůlené nebo nakrájené na různě silné plátky. Pokud mají pěknou slupku, tak je jen omyjeme, nakrájíme a pečeme ve slupce. Celé brambory nahoře nakrojíme do kříže. Jestliže je potřeba brambory oloupat, tak vždy jen dobrou škrabkou, která umožní loupat velmi tence. Abychom uchovali vitamín C, tak používáme nerezové náčiní na škrabání i krájení. Brambory pečeme v horké troubě buď jen posolené nebo s přídavkem česneku, cibule či pórku. Může to však být i jiná zelenina, případně zeleninová směs. Chceme-li mít brambory pikantnější, tak si vybereme vhodné koření, kterým je před pečením posypeme. Pro větší sytivost přidáváme různé sýry nebo uzeniny. Přidávané maso by muselo být předem tepelně upravené, protože by se nestačilo upéct současně s brambory. Aby byly brambory křupavé, tak je třeba přidat trochu tuku. Může to být máslo, sádlo, olej nebo je také můžeme zalít trochou mléka nebo smetany.

Plněné nové brambory

Nové brambory se hodí velmi dobře na plnění. Můžeme je plnit syrové nebo je předem trochu povařit do poloměkka, část bramborové hmoty vydlabat a použít do nádivky. Nádivka do plněných brambor může být tvarohová, sýrová, zeleninová, masová nebo uzeninová. Tvarohovou nádivku osolíme, přidáme do ní sekané zelené natě a neuškodí trochu koření, aby brambory neměly příliš fádní chuť. Do sýrové nádivky vybíráme rovněž spíše sýry s ostřejší chutí, dobrý je třeba balkánský sýr. Zelenina se hodí spíše jako přídavek do jiných nádivek. Maso do nádivky musí být předem tepelně upravené. I mleté maso trochu osmažíme na tuku. Do nádivky však můžeme dobře využít některé přebytky masa nebo vařené maso z polévky. Brambory samotné neobsahují žádný tuk, takže pokud zrovna nemáme v programu dietu, tak se nové brambory velmi dobře kombinují právě s různými klobásami nebo se slaninou.

Na co se nové brambory nehodí

Nové brambory mají vyšší obsah vody, proto se nehodí na smažení hranolků, bramboráků a jiných bramborových příloh. Pro nižší obsah škrobu se nehodí ani na bramborové kaše, které se při jejich použití nedaří dobře vyšlehat. Totéž platí pro bramborová těsta, která z nových brambor řídnou, vyžadují více mouky a jsou pak tužší, než bychom si přáli. Proto na různě upravované bramborové přílohy nebo na samostatná jídla z brambor zatím ještě využíváme skladovaných brambor.
 





Příspěvky ke článku: Pochoutky z nových brambor

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky