Tisk

Podmáslí

Podmáslí je vedlejší produkt při výrobě másla. To se týká tradičního podmáslí. Průmyslově je podmáslí také vyráběno kysáním mléka a odstraněním tuku. Tuku mívá podmáslí pouze kolem 0,5 %, což jej řadí k netučným potravinám. Zůstává mu však vysoký obsah mléčných bílkovin, které lidský organismus dobře využívá a lecitinu, prospívajícího mozkovým funkcím. Totéž platí pro obsah vápníku. Konzumací podmáslí tak můžeme bez obav z nadměrného množství tuku předcházet onemocněním kostí a zubů zapříčiněných nedostatkem vápníku. Chuť podmáslí je mírně nakyslá a studené je osvěžujícím nápojem, který se podává k bramborovým jídlům nebo při rychlých večeřích k toastům a obloženým chlebům. 


Další pojmy slovníku:

  • Vepřová pečeně (karé)

    Vepřové karé neboli vepřová pečeně pochází z hřbetní části vepře a její součástí je i kost. Jedná se o tu část, která již je více prorostlá tukem a...

  • Chřest

    Chřest jsou mladé výhonky evropské rostliny, která se pěstuje v mnoha odrůdách. Mladé dužnaté výhonky se často bělí přihrnováním zeminy nebo se...

  • Sýr mascarpone

    Mascarpone je jemný, krémový čerstvý sýr vyráběný ze smetany působením kyseliny vinné. Pochází z Itálie a je krajovou variantou sýra ricotta. Tento...

  • Chipsy

    Slovo chipsy je převzato z angličtiny a v Anglii se tak označují bramborové hranolky, lupínky se nazývají crisps. V českém jazyce název chipsy...

  • Legírování

    Legírování je dnes již téměř zapomenutý výraz pro zahušťování pokrmů smetanou nebo žloutkem a smetanou. Používá se při zahušťování omáček nebo...

Recepty s "Podmáslí":

  • Ovocné muffiny

    V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a špetku soli. Pak přidáme olej, vejce, podmáslí a vše řádně promícháme nebo prošleháme. Pak přidáme...

  • Koktejl mandarinka

    Mandarinky bez pecek rozmixujeme společně s podmáslím. Ochutíme citronovou šťávou a přisladíme. Pozn: Místo podmáslí můžeme použít acidofilní mléko

  • Chléb z podmáslí

    Vše dáme do pekárny, tak že dáem napřed mouku, doždí sušené, cukr, sůl, a na konec podmáslí zalijeme a pár plátků másla a je hotovo dobrou chu´t...



Nové příspěvky