Tisk

Podmáslí

Podmáslí je vedlejší produkt při výrobě másla. To se týká tradičního podmáslí. Průmyslově je podmáslí také vyráběno kysáním mléka a odstraněním tuku. Tuku mívá podmáslí pouze kolem 0,5 %, což jej řadí k netučným potravinám. Zůstává mu však vysoký obsah mléčných bílkovin, které lidský organismus dobře využívá a lecitinu, prospívajícího mozkovým funkcím. Totéž platí pro obsah vápníku. Konzumací podmáslí tak můžeme bez obav z nadměrného množství tuku předcházet onemocněním kostí a zubů zapříčiněných nedostatkem vápníku. Chuť podmáslí je mírně nakyslá a studené je osvěžujícím nápojem, který se podává k bramborovým jídlům nebo při rychlých večeřích k toastům a obloženým chlebům. 


Další pojmy slovníku:

  • Treska obecná

    Treska je poměrně rozšířená mořská ryba. Existuje v několika druzích, ale nejrozšířenější je treska obecná. Jedná se o rybu, která dosahuje délky...

  • Bulgur

    Bulgur je obilninový výrobek pocházející z arabských zemí. U nás se prodává jako polotovar, protože se jedná o druh pšeničného šrotu vyráběného z...

  • Kola

    Výtažek z ořechů kolovníku, což je druh stromu rostoucí v tropických deštných pralesech převážně v západní Africe, ale také v Brazílii, na Jamajce...

  • Sauté

    Je to způsob vaření, kdy se používá malé množství tuku v mělké pánvi, vysoká teplota a rychle se připraví všechny složky v pánvi najednou. Hlavní...

  • Kávovar

    Kávovary jsou zařízení na vaření kávy, aniž by bylo nutné vařit vodu v samostatném spotřebiči a zalévat kávu nasypanou do hrnku. Přestože celá řada...

Recepty s "Podmáslí":

  • Chléb z podmáslí

    Vše dáme do pekárny, tak že dáem napřed mouku, doždí sušené, cukr, sůl, a na konec podmáslí zalijeme a pár plátků másla a je hotovo dobrou chu´t...

  • Koktejl mandarinka

    Mandarinky bez pecek rozmixujeme společně s podmáslím. Ochutíme citronovou šťávou a přisladíme. Pozn: Místo podmáslí můžeme použít acidofilní mléko

  • Ovocné muffiny

    V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a špetku soli. Pak přidáme olej, vejce, podmáslí a vše řádně promícháme nebo prošleháme. Pak přidáme...



Nové příspěvky