Tisk

Podmáslí

Podmáslí je vedlejší produkt při výrobě másla. To se týká tradičního podmáslí. Průmyslově je podmáslí také vyráběno kysáním mléka a odstraněním tuku. Tuku mívá podmáslí pouze kolem 0,5 %, což jej řadí k netučným potravinám. Zůstává mu však vysoký obsah mléčných bílkovin, které lidský organismus dobře využívá a lecitinu, prospívajícího mozkovým funkcím. Totéž platí pro obsah vápníku. Konzumací podmáslí tak můžeme bez obav z nadměrného množství tuku předcházet onemocněním kostí a zubů zapříčiněných nedostatkem vápníku. Chuť podmáslí je mírně nakyslá a studené je osvěžujícím nápojem, který se podává k bramborovým jídlům nebo při rychlých večeřích k toastům a obloženým chlebům. 


Další pojmy slovníku:

  • Fritování

    Fritování je způsob smažení, kdy je smažená potravina celá ponořená v oleji nebo tuku. Protože se přitom používá vysoká teplota, je fritování...

  • Kefír

    Kefír je mléčný výrobek, který se vyrábí ze svařeného mléka zakvašeného kefírovým zákysem. Původní receptura přípravy tohoto nápoje pochází z...

  • Sardele

    Sardele, někdy také zvané sardelky, jsou malé rybky velké asi 15 cm a žijící ve Středozemním moři. Jejich další a dnes již zastaralý název je...

  • Cukr vanilkový

    Vanilkový cukr je náhražkou pravé vanilky. Jedná se o jemný cukr ochucený chemicky vyráběným ethylvanilinem, který svou chutí a vůní pravou vanilku...

  • Pistácie

    Pistácie jsou plody nízkého stromu, rostoucího na Středním východě a ve Střední Asii. Mají nevtíravou chuť připomínající mandle, příjemnou vůni a...

Recepty s "Podmáslí":

  • Ovocné muffiny

    V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr a špetku soli. Pak přidáme olej, vejce, podmáslí a vše řádně promícháme nebo prošleháme. Pak přidáme...

  • Koktejl mandarinka

    Mandarinky bez pecek rozmixujeme společně s podmáslím. Ochutíme citronovou šťávou a přisladíme. Pozn: Místo podmáslí můžeme použít acidofilní mléko

  • Chléb z podmáslí

    Vše dáme do pekárny, tak že dáem napřed mouku, doždí sušené, cukr, sůl, a na konec podmáslí zalijeme a pár plátků másla a je hotovo dobrou chu´t...



Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...