Tisk článku

Podzimní pizza

Pizzu můžeme péct a samozřejmě také pečeme v každém ročním období. Podzim nám však nabízí na náplň dostatek zeleniny, především čerstvých rajčat a paprik a v nabídce nechybí ani čerstvé bylinky, kterými pizzu dochucujeme. Ostatní ingredience už záleží jen a jen na naší chuti.

Podzimní pizza

Pizza a vhodné těsto

Pizzu pečeme především z kynutého těsta, což je také základní těsto na pizzu. Ale pokud spěcháme nebo nemáme chuť na těsto kynuté, tak ji lze velmi dobře rychle připravit i z těsta zkypřeného jenom pečivovým práškem nebo s využitím jogurtu, který těsto rovněž kypří. Pokud nemáme čas nebo nechceme doma těsto připravovat, tak je zde vždycky ještě listové těsto, které se dá běžně zakoupit v obchodech.

Pizza a příprava těsta

Základní suroviny na kynuté nebo práškem kypřené těsto jsou jednoduché. Je to především mouka a to hladká nebo polohrubá, trochu soli, mléko nebo voda, trochu oleje a droždí, prášek do pečiva nebo jogurt. Na kynuté těsto necháme v troše vlažného mléka nebo vody vykynout kvásek se lžičkou cukru a trochou mouky a vykynutý jej zapracujeme do osolené mouky spolu s olejem a zbývajícím mlékem nebo vodou. Necháme vykynout, pak vyválíme a naplníme. Na těsto s kypřícím práškem nebo jogurtem smícháme všechny suroviny a můžeme ihned vyválet a plnit. Toto těsto si můžeme připravit i předem a nechat je v chladničce odležet až několik hodin do doby potřeby. Koupené chlazené listové těsto jenom rozválíme, mražené listové těsto necháme povolit a pak teprve rozválíme. Pizzu pečeme především tak, jak to má být, to znamená v kulaté formě určené speciálně na pizzu nebo v kulaté koláčové formě a upečenou ji krájíme na výseče. Ale pizzu můžeme péct i na plechu nebo v menších formách.

Pizza a náplně

Pizza je oblíbená především proto, že ji lze neustále obměňovat prostřednictvím náplně. Co by na ní však nemělo chybět, to je základní potření těsta dušenými rajčaty, rajčatovou omáčkou, rajským protlakem nebo kečupem. A na tento základ už můžeme klást nejrůznější kombinace surovin, které vytvoří pestrou a chutnou náplň na pizze. Nejčastěji používáme šunku nebo měkký salám, anglickou slaninu, klobásy nebo sýr. Může to být strouhaný nebo plátkový sýr, případně rozdrobená či nastrouhaná Niva, balkánský sýr, plátky tavených sýrů nebo některé z dalších sýrů. Do sytějších pizz používáme i mleté maso nebo lehčí maso rybí, které však musí být bez kostí. Využít se dají i rybí konzervy nebo krabí tyčinky. Na pizzu mohou přijít i houby a ze zeleniny se samozřejmě nejvíce využívají rajčata, následují je papriky, ale hodí se i brokolice, listový špenát, fazolky nebo hrášek a další zelenina. Vejce na pizzu můžeme použít vařená, která krájíme na kolečka nebo rozšlehaná syrová, kterými naplněnou pizzu zaléváme. Podobně používáme někdy zakysanou smetanu nebo bílý jogurt, které můžeme míchat s vejci nebo sýrem. Na pizzu patří i koření. Protože pizza pochází z Itálie, tak se můžeme držet tradice a používat středomořské koření, mezi které patří bazalka, tymián, rozmarýn, ale koření by vždy mělo odpovídat hlavním surovinám náplně.

Pizza a příklady náplní

Pro inspiraci mohou posloužit následující příklady:

  • salám houby, rajčata, cuketa, sýr: Vše postupně vrstvíme na těsto. Syrové dáváme pouze velmi jemné houby jako jsou žampiony, které krájíme na tenké plátky. Lesní houby raději předem podusíme na cibuli, osolíme, okmínujeme a doplníme například sekanou pažitkou nebo petrželkou. Náplň ještě posypeme tvrdým sýrem nebo Nivou.
  • cibule, mleté maso, hrášek nebo kukuřice, rajčata: S masem je pizza poměrně dost sytá. Maso na náplň osmahneme na tuku, okořeníme podle chuti například oreganem nebo jiným kořením, trochu podlijeme kečupem a krátce podusíme, pro odlehčení do masa vmícháme hrášek nebo kukuřici, případně oboje.
  • salám, sýr, pórek, vejce: Měkký salám krájíme na kostičky nebo na nudličky, posypeme těsto a pak jej doplníme strouhaným sýrem a na kolečka nakrájeným pórkem. Vše zalijeme rozšlehanými vejci, do kterých vmícháme koření.
  • klobása, papriky, rajčata, sýr: Klobásu nakrájíme na kolečka, papriky na proužky, rajčata na plátky, sýr v plátcích na proužky, sýr vcelku nastrouháme. Vše postupně navršíme na těsto a okořeníme třeba bazalkou.
  • brokolice, šunka, sýr: Brokolici rozebranou na růžičky musíme předem trochu podusit nebo povařit na páře. Pak ji jednoduše narovnáme na těsto a zakryjeme šunkou a sýrem.
  • cibule, anglická slanina, párky nebo měkký salám, rajčata, papriky, tavený sýr: Větší množství cibule osmahneme na nakrájené anglické slanině, uložíme na těsto a pak už jen navršíme nakrájené další ingredience. 




Příspěvky ke článku: Podzimní pizza

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky