Tisk článku

Pohanka

Pohanka nepatří mezi žádné novinky v naší kuchyni, ale naopak se tam po letech opomíjení vrací. Semena této jednoleté rostliny se praží a melou na mouku. Z celých obilek pohanky se vyrábí kroupy, které se používají jako zavářka do polévky. K dostání jsou i pohankové instantní vločky, z kterých připravujeme cereální snídani nebo svačinu

Pohanka a zdravá výživa

Pro ty, kteří chtějí vařit nejen chutně, ale alespoň občas i zdravě, je pohanka vhodná především pro vysoký obsah bílkovin i minerálních látek.

Co vaříme z pohankové mouky

Z pohankové mouky se vždy vařila především kaše a to sladká i slaná. Vhodná je ale také na palačinky nebo lívanečky, různé křehké tenké placky a výrobu domácích nudlí. Pohanku používáme i na slané placičky, karbanátky nebo nákypy . S rozšířením domácích pekáren a pečením vlastního domácího pečiva můžeme pohankovou moukou také nahrazovat část mouky pšeničné.

Pohanková kaše sladká

Přípravu kaše urychlíme, když pohanku zalijeme vodou a necháme asi 1 hodinu nabobtnat. Na namočení používáme vodu v dvojnásobném množství než je objem pohanky. Teprve pak ji zalijeme mlékem a za občasného míchání asi 5 minut vaříme. Nenamočenou pohanku musíme vařit déle. Sladkou kaši na talíři polijeme máslem a sypeme cukrem smíchaným se skořicí, promícháváme s džemem, kokosem nebo drobným ovocem a sypeme ořechy či kokosem nebo poléváme smetanou. Místo cukru je často vhodnější med.

Pohanková kaše slaná

Kaši připravíme stejně jako na sladkou kaši. Místo mléka ji můžeme vařit jen zalitou vodou nebo masovým vývarem a již při vaření osolit. Hotovou kaši můžeme polévat máslem, rozpálenou slaninou a sypat pažitkou, sýrem nebo opečenou uzeninou. Velmi dobrá je slaná kaše, kdy do hotové kaše zamícháme předem podušené houby nebo zeleninu. Slanou pohankovou kaši doplňujeme zeleninovým salátem.

Pohankové palačinky a lívanečky

U palačinek a lívanečků postupujeme jako při zpracovávání z pšeničné mouky, pouze část mouky nebo celé množství nahradíme pohankovou moukou. Z promíchaného těstíčka opékáme na oleji palačinky nebo lívanečky. Můžeme je připravovat sladké i slané. Sladké potíráme nebo plníme džemem, ochuceným tvarohem nebo rychle podušeným ovocem a sypeme cukrem nebo pokapeme medem. Slané potíráme nebo plníme nejrůznějšímu slanými náplněmi z masa, uzeniny, zeleniny nebo jejich kombinacemi. Slané palačinky a lívanečky sypeme sýrem nebo je pokapeme kysanou smetanou či bílým jogurtem.

Pohankové placičky a karbanátky

Na pohankové placičky nebo karbanátky si nejdříve uvaříme kaši. Není nutné, aby byla příliš tuhá, může být i řidší. Pak ji doplníme podle vlastní chuti například nastrouhaným sýrem, uzeninou, nadrobno nakrájeným pórkem, osolíme a okořeníme. Pak tvarujeme lžící do rozehřátého oleje placičky, které opečeme po obou stranách. Na karbanátky si připravíme hmotu trochu hustší, můžeme ji kromě jiných přísad doplnit třeba i ovesnými vločkami. Vytvarujeme karbanátky, které obalíme v trojobalu a usmažíme.

Pohankové nákypy

Pohanku připravenou opět jako kaši můžeme doplnit podušenou zeleninou, masem, uzeninou, podušenými houbami nebo jinými přísadami. Na ochucení můžeme použít nejrůznější druhy koření, jako je pepř, kari koření, chilli koření nebo paprika. Koření doplňujeme sekanou pažitkou nebo petrželkou, výborný na ochucení je prolisovaný česnek. Okořeněnou a dobře promíchanou směs doplníme žloutky a ušlehaným sněhem z bílků a zapečeme v troubě při střední teplotě dozlatova. Získáme velmi chutný a výživný nákyp, který podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší a zeleninovými saláty nebo jen s chlebem.
 





Příspěvky ke článku: Pohanka

Vložit nový příspěvek
Pohánka Autor: davidová, vloženo 13.11.2009
Odpovědětna AZ-recpty.cz jsem našla 5 receptů na pohánku, jednoduché a levné, díky! schází mi však možnost si je vytisknout resp.přeposlat známým. pokud jsem se přehlédla, tak se omlouvám. pokud ne, bylo by fajn to tam nainstalovat. přeji hezký den!
Re: Pohánka Autor: Admin, vloženo 18.11.2009
OdpovědětU každého receptu je nahoře napravo od názvu receptu odkaz tisk receptu a přeposlat emailem je o trochu níže, hned pod hodnocením receptu.


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...