Tisk

Pohanka

Pohanka byla kdysi poměrně pěstovanou rostlinou. Nejedná se o pravou obilovinu, i když se jako taková označuje i používá. V poslední době se hodně rozšiřuje její používání pro látky v pohance obsažené. Má poměrně vysoké procento rostlinných bílkovin a vysoký obsah vlákniny. Obsahem nerostných látek včetně vitamínu skupiny B převyšuje jiné běžně používané obiloviny, především pšenici. Neobsahuje lepek, proto je vhodná pro bezlepkovou dietu. Z pohankových semen se vyrábí mouka a různé granulované výrobky. V domácí kuchyni je kromě těchto polotovarů využitelná mouka na vaření kaší, pečení palačinek a lívanců, přípravu nákypů.
   


Další pojmy slovníku:

  • Sýr Niva

    Sýr Niva je plísňový sýr naší domácí výroby a je obdobou francouzského Roguefortu (rokfóru). Název Niva je dnes již chráněnou značkou. Vyrábí se z...

  • Chřest

    Chřest jsou mladé výhonky evropské rostliny, která se pěstuje v mnoha odrůdách. Mladé dužnaté výhonky se často bělí přihrnováním zeminy nebo se...

  • Treska obecná

    Treska je poměrně rozšířená mořská ryba. Existuje v několika druzích, ale nejrozšířenější je treska obecná. Jedná se o rybu, která dosahuje délky...

  • Flip

    Je to druh míchaného nápoje. První zmínka o něm je už z konce 17. století, kde se popisuje směs rumu, piva a cukru zahřívaná rozžhaveným železem,...

  • Lasagne

    Lasagne jsou typické italské těstoviny využívané k zapékání. Na rozdíl od známých širokých nudlí jsou ještě širší, tvarově představují spíše malé...

Recepty s "Pohanka":

  • Zapečená pohanka se sýrem

    Pohanku propláchneme a v osolené vodě krátce povaříme. Rajčata nakrájíme na kostičky, papriky na úzké nudličky, cibuli nadrobno a vše krátce...

  • Zapékaná pohanka s drůbežím masem a jablky

    Pohanku opražíme na troše oleje, zalijeme vodou, osolíme a povaříme. Pečené nebo vařené maso nakrájíme na kostičky, přidáme nadrobno pokrájenou...

  • Pohanková kaše s cibulí a žampiony

    Pohanku propláchneme, zalijeme vodou a asi hodinu necháme máčet. Pak na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme na ni na plátky...

  • Zapékaná pohanka s cuketou

    Pohanku v osolené vodě krátce povaříme (cca 2 minuty), odstavíme a necháme pod pokličkou dojít do poloměkka. Oloupanou cuketu a rajčata nakrájíme...

  • Sladká pohanková kaše s jablky

    Pohanku zalijeme vodou, necháme ji nabobtnat a pak ji zalijeme mlékem, přidáme špetku soli a za občasného míchání asi 10 minut vaříme. Do hotové...



Nové příspěvky