Tisk článku

Polévka s knedlíčky

Knedlíčky v polévce jsou asi nejoblíbenější zavářkou do masových i zeleninových vývarů. Připravit se dají z nejrůznějších surovin a obohatí i velmi jednoduchý vývar, ve kterém pak stačí jen zelenina a už nepostrádáme těstovinovou zavářku. Mezi nejčastější patří knedlíčky zhotovené z jater, ale dobré jsou i knedlíčky z masa, uzeniny, droždí, zeleniny, hub a dalších surovin.

Polévka s knedlíčky

Knedlíčky a jejich příprava

Ať už zvolíme jakoukoliv základní surovinu, tak vždy platí, že ji musíme rozmělnit mletím, mixováním, posekáním nebo ji alespoň velmi jemně nakrájet. Pro spojení použijeme vejce a na zahuštění pak mouku nebo strouhanku, někdy i jinou surovinu. Knedlíčky kořeníme podle chuti, nejpoužívanějším kořením je vedle soli jistě pepř, zázvor, špetka chilli nebo kari koření, majoránka nebo oregano. Vhodné je i použití zelených natí pažitky, petrželky, cibule nebo pórku. Hmota na knedlíčky musí být přiměřeně hustá, aby se knedlíčky nerozvářely. Pro jistotu vždy vložíme do vroucí polévky jeden knedlíček na zkoušku a hmotu pak případně upravíme. Knedlíčky tvarujeme ručně a aby se hmota nelepila, tak si ruce namáčíme ve studené vodě. Můžeme tvarovat i malou lžičkou nebo přes síto na halušky, ale pak jsou knedlíčky méně pravidelné a odpovídají spíš nočkům. Některé druhy knedlíčků, například chlebové či bramborové místo vaření osmažíme na ruku a vkládáme je až do hotové polévky.

Druhy knedlíčků

Játrové knedlíčky

Připravujeme je z mletých nebo rozmixovaných jater. Nejvýraznější chuť mají játra hovězí, následují je játra vepřová a nejjemnější jsou z jater kuřecích. Podle možnosti můžeme využít i jater z králíka nebo z ostatní drůbeže. Rozmělněnu hmotu doplníme vejcem, solí a kořením a pro dochucení většinou použijeme i trochu česneku. Zahustíme strouhankou, necháme chvíli stát a můžeme je zavařovat do masového nebo zeleninového vývaru.

Masové knedlíčky

Masové knedlíčky můžeme udělat z vařeného polévkového masa, z mletého masa nebo z různých okrojků, které nám zbyly při přípravě hlavních jídel. Druh masa není rozhodující, může to být maso hovězí, vepřové, drůbeží i rybí. Chuťově výrazné je maso uzené. Maso rozmělníme najemno a pak už je jen doplníme kořením, případně i zeleninou, spojíme vejcem a zahustíme.

Uzeninové knedlíčky

I z uzeniny se dají udělat výborné knedlíčky. Na velmi jemné se hodí šunka, na ty ostřejší pak některá z klobás nebo kořeněného salámu. Využít se dají i párky. Velmi dobré a chuťově zajímavé jsou knedlíčky z vymačkané vinné klobásy, knedlíčky z játrové paštiky pak částečně nahradí knedlíčky játrové. Zpracování knedlíčků je stejné jako u ostatních druhů knedlíčků, kořeníme podle druhu uzeniny.

Houbové knedlíčky

Z předem podušených a jemně nasekaných nebo umletých hub získáme velmi chutné knedlíčky. Mixování je u nich méně vhodné, ale záleží na chuti. Důležité je vydušení tak, aby v nich nezůstala téměř žádná voda, pokud se nám to nepodaří, tak ji musíme slít. Na knedlíčky použijeme měkčí houby, udělat se dají i z předem nemočených sušených. Kořeníme je podle chuti a dostatečně zahušťujeme.

Sýrové knedlíčky

Další vhodnou surovinou na knedlíčky jsou sýry. Tvrdé sýry musí být jemně nastrouhané, ostatní pak rozmělníme vidličkou. Sýrový základ klasicky doplníme vejcem a kořením, solíme podle druhu sýra a přiměřeně zahustíme. Do sýrových knedlíčků se hodí jemně posekané zelené natě, můžeme přidat i kousek uzeniny.

Drožďové knedlíčky

Drožďové knedlíčky svou specifickou chutí obohatí řadu polévek. Před zpracováním droždí osmahneme na tuku, až začne vonět. Pokud přidáváme trochu uzeniny, tak ji osmahneme společně. Zchladlé osmažené droždí zpracujeme spolu s vejcem, kořením a strouhankou na knedlíčky.

Zeleninové knedlíčky

I ze zeleniny se dají připravit knedlíčky. Může to být především vařená zelenina z polévky, pokud ji nechceme do ní nakrájet. Kromě toho můžeme knedlíčky připravit například z povařené brokolice nebo květáku, podušeného špenátu či povařené kapusty. Zeleninu před zpracováním pomeleme nebo jemně nasekáme, pak ji doplníme dalšími přísadami a vypracujeme hustší hmotu, z které tvarujeme knedlíčky.

Ostatní knedlíčky

Kromě uvedených základních surovin můžeme knedlíčky udělat i ze syrových nebo vařených brambor, z pečiva, strouhanky, krupice nebo mouky, rýže či ovesných vloček. Velmi dobře se na ně dají využít i různé přebytky, které takto zpracujeme. Postup je stejný, vše musí být umleté nebo jemně nakrájené, spojené, doplněné kořením, případně dalšími vhodnými ingrediencemi a přiměřeně zahuštěné.
 





Příspěvky ke článku: Polévka s knedlíčky

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky