Tisk

Polévkové koření

Polévkové koření je tekutý přípravek k ochucení polévek nebo omáček, případně i jiných jídel. Vždy se jedná o extrakt z masových výtažků, koření a zeleniny. Jako extrakt se také používá, což znamená, že se musí přidávat jen ve velmi malém množství, většinou stačí jen několik kapek. Vyrábí se pod různými obchodními názvy a jako lidové názvy přetrvávají i některé dřívější obchodní značky (například maggi). V obchodech se dnes prodávají i podobné přípravky vyráběné a dovážené ze zahraničí. 


Další pojmy slovníku:

  • Topinambur

    Topinambur se ve větší míře pěstoval pro krmné účely. K vaření v kuchyni pak slouží hlízy bílé odrůdy topinamburu s bělavou nebo načervenalou...

  • Vepřová kýta

    Vepřová kýta je část masa ze zadní nohy. Jedná se o méně tučnou svalovinu bez kostí. Má trochu delší vlákna, takže se krájí při porcování vždy přes...

  • Sardele

    Sardele, někdy také zvané sardelky, jsou malé rybky velké asi 15 cm a žijící ve Středozemním moři. Jejich další a dnes již zastaralý název je...

  • Vepřová panenka

    Vepřová panenka je nejkvalitnější kus masa z vepře. Jedná se o pruh masa uložený podél páteře a bývá prodávána samostatně nebo jako součást...

  • Pór

    Jako ostatní cibuloviny byl vyšlechtěn z rostlin planě rostoucích ve Středozemí. Kdy se tak stalo, není zcela přesně známo, protože je znám již od...

Recepty s "Polévkové koření":

  • Smetanová polévka s klobásou .a houbami

    Kostičky brambor zalijeme vývarem, přidáme sůl, kmín, pepř a předem namočené houby a zvolna vaříme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku,...

  • Gulášová polévka s fazolemi

    Přebrané fazole namočíme do studené vody. Druhý den dolijeme vodu do 1 l, přidáme omyté a na kousky nakrájené maso a vaříme, až je obojí měkké. Na...

  • Papriky plněné cuketovou směsí.

    Papriky plněné cuketovou směsí. Očistíme a omyjeme paprikové lusky. Cuketu oloupeme - může jí být až 30 dkg. Připravíme si zálivku na pečení. Vodu smícháme s kečupem, hořčicí,...

  • Kmínová polévka

    Uděláme zlatavou jišku, zalijeme vývarem, přidáme sůl a kmín, když s ejiška dobře provařila, zavaříme do polévky nočky, drobenku nebo nudle

  • Pórková polévka s brambory

    Do osolené vody s kmínem dáme vařit na kostičky nakrájené brambory, mrkev, celer a pórek a vaříme, až je vše měkké. Polévku můžeme dochutit...



Nové příspěvky