Tisk

Polévkové koření

Polévkové koření je tekutý přípravek k ochucení polévek nebo omáček, případně i jiných jídel. Vždy se jedná o extrakt z masových výtažků, koření a zeleniny. Jako extrakt se také používá, což znamená, že se musí přidávat jen ve velmi malém množství, většinou stačí jen několik kapek. Vyrábí se pod různými obchodními názvy a jako lidové názvy přetrvávají i některé dřívější obchodní značky (například maggi). V obchodech se dnes prodávají i podobné přípravky vyráběné a dovážené ze zahraničí. 


Další pojmy slovníku:

  • Kapusta hlávková

    Hlávková kapusta je košťálová zelenina s vysokým obsahem potřebných živin, která patří do zelných odrůd vyšlechtěných z plané brukve zelné, planě...

  • Extra virgin olivový olej (Panenský olivový olej)

    Olivový olej prodávaný pod značkou Extra virgin (extra panenský) patří k nejkvalitnějším stolním olejům. Je vyráběn z prvního lisování oliv a...

  • Muškátový květ

    Muškátový květ se získává z osemení, míšku obepínajícího muškátový oříšek. Je oranžově zbarvený a pro použití se lisuje, suší a mele na prášek. Má...

  • Cukr krupicový

    Krupicový cukr, prodávaný pod obchodním názvem cukr krupice, je cukr jemněji mletý než cukr krystalový. Pro svoji strukturu je někdy označován jako...

  • Kapary

    Kapary jsou velmi malá a uzavřená poupata tropického keře kapary. Mají ostře pikantní, nahořklou a nakyslou chuť. Používají se nakládaná a to...

Recepty s "Polévkové koření":

  • Pórková polévka s brambory

    Do osolené vody s kmínem dáme vařit na kostičky nakrájené brambory, mrkev, celer a pórek a vaříme, až je vše měkké. Polévku můžeme dochutit...

  • Česnečka s houbami a klobásou

    Očištěné houby nakrájíme na plátky, cibuli a česnek nasekáme nadrobno. Vše osmahneme na oleji, zaprášíme hladkou moukou a zalijeme vývarem....

  • Kmínová polévka

    Uděláme zlatavou jišku, zalijeme vývarem, přidáme sůl a kmín, když s ejiška dobře provařila, zavaříme do polévky nočky, drobenku nebo nudle

  • Smetanová polévka s klobásou .a houbami

    Kostičky brambor zalijeme vývarem, přidáme sůl, kmín, pepř a předem namočené houby a zvolna vaříme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku,...

  • Cibulová omáčka

    Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka a osmahneme ji dozlatova na másle. Zaprášíme moukou, znovu osmahneme, za stálého míchání zředíme studeným...



Nové příspěvky