Tisk článku

Pomazánky z luštěnin

Pomazánky z luštěnin možná trochu unikají pozornosti mezi ostatními surovinami, využívanými pro přípravu pomazánek, ale rozhodně stojí za to si je vyzkoušet. Tyto pomazánky můžeme podávat teplé i studené, jemné i ostřejší, s chlebem nebo bílým pečivem. Doplňovat se mohou řadou dalších surovin, mezi které patří jak zelenina, tak uzenina, vejce, různé bylinky a samozřejmě koření.

Pomazánky z luštěnin

Luštěniny a jejich výživná hodnota

Luštěniny nejsou jen tak obyčejnou surovinou, která by se dala považovat za nepodstatnou náhražku. Ony totiž skutečně náhradou jsou a to především svým obsahem rostlinných bílkovin, kterými nahradí živočišné bílkoviny z masa. Kromě toho obsahují i důležité nerostné látky, především vápník, fosfor, hořčík a další. Také obsahují poměrně vysoká množství vitamínů skupiny B, chybí jim však vitamín C, který se však lehce doplní čerstvou zeleninou.

Luštěniny a jejich příprava do pomazánky

Na pomazánku jsou vhodné všechny luštěniny. Ale všechny také musí být předem uvařené, což u luštěnin trvá poněkud delší dobu. Pro zkrácení doby vaření se luštěniny namáčí, nejlépe den předem do studené vody a druhý den se ve stejné vodě vaří. Vodu, ve které se máčely nesléváme, protože už v ní jsou vyluhované důležité látky. Luštěniny také vždy solíme až po uvaření a zásadně nikdy nepřidáváme různé prostředky na urychlení změknutí. Na pomazánku není třeba celého množství balíčku, který většinou obsahuje 50 dkg suchých luštěnin. Delší doba vaření může odrazovat od jejich použití, ale na pomazánku můžeme využít přebytku od hlavního luštěninového chodu nebo uvařit celý balíček, rozdělit na dávky a zbytek zamrazit na příští použití.

Luštěniny a druhy pomazánek

Tím, že jsou na pomazánku vhodné všechny druhy luštěnin, můžeme si vybrat mezi čočkovou, hrachovou a fazolovou. Pomazánka se dá připravit i z cizrny, ale tu raději využijeme na hlavní chody. Ze samostatné sóji se u nás pomazánka nedělá, ale lze použít jednotlivé sójové výrobky.

Čočková pomazánka

Uvařenou čočku umeleme nebo rozmixujeme. Pak k ní přidáváme především zeleninu. Hodí se samozřejmě cibule, prolisovaný česnek, jemně nastrouhaná mrkev nebo celer. K čočce se hodí sladkokyselá chuť, takže můžeme využít i sterilovaných okurek nebo sterilovaných směsí zeleniny. Kromě zeleniny můžeme do čočkové pomazánky přidávat nadrobno nakrájené maso a to nejlépe uzené, uzeninu nebo různé sýry. Vhodná jsou i vařená vejce nakrájená na kostičky. Dochucujeme solí, pepřem a podle chuti i mletou sladkou paprikou, špetkou chilli nebo některou kořenící směsí, případně i bylinkami. Jestliže potřebujeme přikyselit, tak volíme spíše citronovou šťávu než ocet. Majonézu většinou nedáváme, pomazánka je poměrně sytá.

Fazolová pomazánka

Z fazolí je vynikající pomazánka na všechny možné způsoby. Uvařené fazole musíme také předem umlít na strojku na maso nebo rozmixovat. Pomazánku můžeme obměňovat přísadami i kořením a připravit si tak pokaždé jinou a to například :

  • se zeleninou: Hodí se syrová i vařená kořenová zelenina, cibule, hrášek, květák, ředkvičky, rajčata, papriky, sterilované okurky a kukuřice. Fazolovou pomazánku se zeleninou můžeme zjemnit kysanou smetanou, majonézou nebo některým z dresinků. Ze zeleniny ještě dochucujeme cibulí, česnekem, křenem a při větším množství smetany nebo jogurtu to může být i kopr. Koření vybíráme s ohledem na použitou zeleninu.
  • s masem: Přidáváme nadrobno nakrájené nebo umleté pečené i vařené maso, uzené maso i různé přebytky tepelně upraveného masa. Tuto pomazánku můžeme doplnit i hořčicí, majonézou, kečupem a samozřejmě vhodným kořením.
  • s uzeninou: Hodí se jak měkké druhy salámů nebo párků, tak různé klobásy nebo tvrdší salámy, vše nakrájené nadrobno nebo umleté. Uzeninu používáme většinou tehdy, pokud chceme mít pomazánku s výraznější chutí.
  • se sýry: Do fazolí přidáváme měkké rozmělněné sýry nebo strouhané tvrdší sýry. K neutrální chuti fazolí se hodí výraznější chuť sýrů. Podle použitého druhu volíme koření a další přísady.
  • s vařenými vejci: Kostičky vařených vajec se více hodí do jemnější fazolové pomazánky, kde nakonec použijeme i smetanu nebo jogurt.

Hrachová pomazánka

Do uvařeného a mletého nebo rozmixovaného hrachu přidáváme různé suroviny, které byly uvedeny už u předcházejících pomazánek. Vybíráme především ze zeleniny a podle potřeby doplňujeme i trochou masa nebo uzeniny.

Přílohy k luštěninovým pomazánkám

Pomazánky z luštěnin podáváme s pečivem všech druhů. Můžeme dávat přednost celozrnným druhům, které jsou zdravější. Kromě čerstvého pečiva se pomazánky uplatní i na opékaných toastech nebo topinkách. Zdobíme zelenými natěmi nebo kousky čerstvé zeleniny.
 





Příspěvky ke článku: Pomazánky z luštěnin

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky