Tisk

Popkorn (Popcorn)

Popkorn se připravuje z pražených kukuřičných zrnek, která teplem pukají a získávají bílou barvu a křupou. Odtud pramení i její anglický název "popcorn", což je zkrácená verze výrazu "popping corn" což znamená "křupající kukuřice". U nás se často používá počeštělý výraz "popkorn". Popkorn má původ v Americe a průmyslová zařízení na pražení kukuřice se tam vyráběla již na konci 19. století. Všeobecné obliby se ale popkorn dočkal až v 1. polovině 20. století, kdy se stal oblíbenou pochoutkou v nově vznikajícím odvětví zábavy, v kinech a postupně se popkorn rozšířil do celého světa. Protože má kromě jiného velmi nízkou energetickou hodnotu a vysoký obsah vlákniny, tak je doporučován k tomu, aby nahradil jiné pochoutky, jako jsou například chipsy.


Další pojmy slovníku:

  • Cikorka

    Je pražený drcený kořen čekanky, a kdysi byla používána jako náhražka kávy. Na rozdíl od kávy však cikorka neobsahuje kofein, a tudíž je vhodná...

  • Vegeta

    Vegeta je rozšířený dochucovací přípravek pro masitá, zeleninová i další jídla a pro polévky a omáčky. Obsahuje směs koření, sušené zeleniny i...

  • Bramborová moučka

    Bramborová moučka se vyrábí ze škrobnatých brambor. V podstatě se jedná o koncentrovaný sušený škrob. Nejznámější obchodní název je Solamyl a tak...

  • Brokolice

    Brokolice je blízce příbuzná květáku, ale obsahuje podstatně více vitamínů než květák, zvláště pak vitamínů C a E a provitamínu A. Brokolice je...

  • En Papillote

    Francouzský název "En Papillote" znamená v překladu "v pergamenu". Je to způsob kuchyňské úpravy, kdy se jídlo pečlivě zabalí...



Nové příspěvky