Tisk

Popkorn (Popcorn)

Popkorn se připravuje z pražených kukuřičných zrnek, která teplem pukají a získávají bílou barvu a křupou. Odtud pramení i její anglický název "popcorn", což je zkrácená verze výrazu "popping corn" což znamená "křupající kukuřice". U nás se často používá počeštělý výraz "popkorn". Popkorn má původ v Americe a průmyslová zařízení na pražení kukuřice se tam vyráběla již na konci 19. století. Všeobecné obliby se ale popkorn dočkal až v 1. polovině 20. století, kdy se stal oblíbenou pochoutkou v nově vznikajícím odvětví zábavy, v kinech a postupně se popkorn rozšířil do celého světa. Protože má kromě jiného velmi nízkou energetickou hodnotu a vysoký obsah vlákniny, tak je doporučován k tomu, aby nahradil jiné pochoutky, jako jsou například chipsy.


Další pojmy slovníku:

  • Artyčok

    Užitkovou částí vytrvalé rostliny podobné bodláku jsou květní úbory. Je původem ze Severní Afriky, nyní je však pěstována i v Evropě jako zimní...

  • Květák

    Květák patří mezi brukvovité a je z nich nejvyšlechtěnější. Pěstoval se nejdříve na Středním východě, v Evropě je znám od 13. století. Velká bílá...

  • Asa (Asant)

    Druhý název tohoto koření je poněkud nestandardní. Ase se říká čertovo lejno. Je to klejopryskyřice, získávaná naříznutím oddenků kořene rostliny,...

  • Brambory

    Brambory jsou hlíznatou rostlinou dovezenou do Evropy z Jižní Ameriky v druhé polovině 16. století a příbuznou například s rajčaty. U brambor se...

  • Oliva

    Olivy jsou plody olivovníku, stromu z čeledi olivovníkovitých, který v Evropě roste především při pobřeží Středozemního moře. K dispozici jsou...



Nové příspěvky