Co je/jsou Pór

Jako ostatní cibuloviny byl vyšlechtěn z rostlin planě rostoucích ve Středozemí. Kdy se tak stalo, není zcela přesně známo, protože je znám již od starověku. Dnes se pěstuje po celém světě v různých odrůdách, které lze prakticky rozdělit na dva typy. Více rozšířený je pravý neboli zimní pór, který je kratší a robustní, používá se jako zelenina a na našem trhu je také nejvíce zastoupen. Druhy typ, letní pór je delší a slabší, má ostřejší chuť a využívá se spíše jako koření. Pór je velmi chutná zelenina, používaná do polévek, k masu a jako přísada do jiných pokrmů, kterým dodá svou specifickou chuť. Syrový pór se přidává do pomazánek nebo salátů. Kromě vitamínu a minerálních látek obsahuje éterické oleje, které příznivě ovlivňují zažívání. Bílá část pórku je jemnější než zelená a za kvalitní se považuje pór, který má bílou část co největší.