Tisk

Pór

Jako ostatní cibuloviny byl vyšlechtěn z rostlin planě rostoucích ve Středozemí. Kdy se tak stalo, není zcela přesně známo, protože je znám již od starověku. Dnes se pěstuje po celém světě v různých odrůdách, které lze prakticky rozdělit na dva typy. Více rozšířený je pravý neboli zimní pór, který je kratší a robustní, používá se jako zelenina a na našem trhu je také nejvíce zastoupen. Druhy typ, letní pór je delší a slabší, má ostřejší chuť a využívá se spíše jako koření. Pór je velmi chutná zelenina, používaná do polévek, k masu a jako přísada do jiných pokrmů, kterým dodá svou specifickou chuť. Syrový pór se přidává do pomazánek nebo salátů. Kromě vitamínu a minerálních látek obsahuje éterické oleje, které příznivě ovlivňují zažívání. Bílá část pórku je jemnější než zelená a za kvalitní se považuje pór, který má bílou část co největší. 


Další pojmy slovníku:

  • Whisky

    Whisky je převzatý název ze skotské angličtiny "whisky" nebo z irské angličtiny "whiskey" označující nápoj destilovaný z...

  • Hejk

    Hejk je mořská dravá ryba, které se také říká mořská štika, protože se živí drobnějšími rybkami. Její správný název je štikozubec obecný, ale je...

  • Barbecue

    Jedná se o způsob přípravy masa pomocí kouře a tepla pocházejícího z otevřeného ohně. Název barbecue pochází z oblasti Karibiku, kde v překladu...

  • Bramborové hranolky

    Bramborové hranolky si můžeme připravit doma nebo je koupit jako polotovar. Na hranolky nejsou vhodné nové brambory, protože mají vyšší obsah vody....

  • Meduňka lékařská

    Meduňka je rostlina rozšířená po celé Evropě. U nás je krajově známá i pod zkráceným latinským názvem Melissa. Má jemnou citronovou vůni a chuť a...

Recepty s "Pór":

  • Okurková polévka se zeleninou

    Mrkev, cibuli a brambory očistíme a oloupeme a nakrájíme na kostičky, zelenou nať pórku nakrájíme na nudličky. Mrkev, cibuli a pór pak osmahneme na...

  • Uzené pečené s jablky

    Uzené maso můžeme krátce předvařit. Pro pečení je nakrájíme na plátky.Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, očištěný pórek na kolečka a obojí...

  • Zapečené těstoviny

    Těstoviny uvaříme podle návodu. Mrkev oloupeme, nastrouháme, papriky nakrájíme na tenké proužky, pórek a klobásu na tenká kolečka. Na pánvi...

  • Špagety s kuřecím masem

    Špagety s kuřecím masem Na tento recept používám kuřecí prsa, která mi zůstanou z grilovaného nebo pečeného kuřete. Není potřeba moc masa, dá se nahradit zeleninou a...

  • Lososové karí

    Filé omyjeme, osušíme, nakrájíme na kousky a pokapeme citronovou šťávou. Kopr opereme a otrháme lístky. Rybí vývar, karí a smetanu přivedeme k...



Nové příspěvky