Tisk

Pór

Jako ostatní cibuloviny byl vyšlechtěn z rostlin planě rostoucích ve Středozemí. Kdy se tak stalo, není zcela přesně známo, protože je znám již od starověku. Dnes se pěstuje po celém světě v různých odrůdách, které lze prakticky rozdělit na dva typy. Více rozšířený je pravý neboli zimní pór, který je kratší a robustní, používá se jako zelenina a na našem trhu je také nejvíce zastoupen. Druhy typ, letní pór je delší a slabší, má ostřejší chuť a využívá se spíše jako koření. Pór je velmi chutná zelenina, používaná do polévek, k masu a jako přísada do jiných pokrmů, kterým dodá svou specifickou chuť. Syrový pór se přidává do pomazánek nebo salátů. Kromě vitamínu a minerálních látek obsahuje éterické oleje, které příznivě ovlivňují zažívání. Bílá část pórku je jemnější než zelená a za kvalitní se považuje pór, který má bílou část co největší. 


Další pojmy slovníku:

  • Treska obecná

    Treska je poměrně rozšířená mořská ryba. Existuje v několika druzích, ale nejrozšířenější je treska obecná. Jedná se o rybu, která dosahuje délky...

  • Tvrdý sýr

    Tvrdým sýrem pro použití v kuchyni je myšlen sýr, který je tuhé konzistence, takže jej lze krájet na plátky a především strouhat. Sýr těchto...

  • Podmáslí

    Podmáslí je vedlejší produkt při výrobě másla. To se týká tradičního podmáslí. Průmyslově je podmáslí také vyráběno kysáním mléka a odstraněním...

  • Fritovací olej

    Jedná se o průmyslově vyráběný olej, který je vhodný pro použití ve fritovacím hrnci, neboli fritéze, ke smažení různých potravin. Fritovací olej...

  • Konkase (Concasse)

    Konkase je termín z francouzštiny, který znamená nasekanou, rozmačkanou nebo rozmixovanou základní surovinu. Většinou se jedná o zeleninu....

Recepty s "Pór":

  • Příloha ze směsi zeleniny

    Všechnu zeleninu očistíme, nakrájíme na kostičky a proužky, vložíme do rozehřátého oleje a krátce orestujeme. Osolíme, okořeníme a směs krátce...

  • Ďábelský králík

    Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, promícháme s česnekem a necháme 2 hodiny rozležet. Na tuku zpěníme nahrubo nakrájenou cibuli,...

  • Kuřecí špízy s broskvemi

    Kuřecí řízky po opláchnutí a osušení osolíme, mírně poprášíme kari kořením, jemně naklepeme a nakrájíme na stejnoměrné kousky. Bílou část pórku...

  • Kotlety po debrecínsku

    Kotlety jemně naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Dáme je na rozpálený olej a po obou stranách opečeme. Osmažené kotlety vyjmeme...

  • Játrové ragú s pórkem

    Játra odblaníme, nakrájíme na menší kousky a opečeme na 3 lžících másla.. Podlijeme, přidáme kostku bujónu, povaříme a vložíme na kolečka nakrájený...



Nové příspěvky