Tisk článku

Pórek jako hlavní chod

Pór, který se v podzimním období nabízí v pěkně vyvinutých stvolech s bílou i zelenou částí využíváme do polévek, pomazánek či salátů. Neméně chutný a samozřejmě i zdravý je i připravený jako hlavní chod, kdy jej připravíme buď samotný nebo s dalšími ingrediencemi a jako přílohu volíme nejčastěji brambory v různých úpravách.

Pórek jako hlavní chod

Pór a jeho zdravotní přínos

Pór patří mezi cibuloviny a jako ony obsahuje řadu vitamínů, například provitamín A a vitamín B. V syrovém stavu se vyznačuje vysokým obsahem vitamínu C. Nezanedbatelný není ani svým obsahem minerálních látek, především draslíku, vápníku, fosforu a dalších. Kromě vitamínu a minerálních látek obsahuje éterické oleje, které příznivě ovlivňují zažívání.

Pór a jeho kuchyňská příprava

Pór vybíráme tak, aby nebyl poškozený, příliš ovadlý nebo dokonce nahnilý. Pro kuchyňskou úpravu se za kvalitní považuje pór, který má bílou část co největší, protože ta je jemnější než zelená. Pro zařazení do hlavního chodu také nejčastěji využíváme především tuto bílou část. Zelenou část nemusíme vyřazovat z kuchyňské přípravy, ale přidáváme ji do polévek, zdobíme s ní obložené chleby, nastavujeme vaječná a podobná jídla. Očištěný pórek, který chceme připravit jako hlavní chod můžeme dusit, zapékat nebo smažit.

Dušený pórek

Z dušeného pórku připravujeme velmi jednoduchá jídla. Předem jej nakrájíme na kolečka nebo nadrobno, podusíme na troše tuku a zahustíme vejci, případně ještě sypeme sýrem. Do této směsi můžeme podle chuti přidat i trochu uzeniny. Slabší stonky pórku můžeme také vařit podobně jako chřest.

Zapékaný pórek

Zapékaný pórek je velmi chutný, přidávají se zde k němu další suroviny a tento způsob přípravy tak poskytuje řadu možností, jak připravované jídlo zpestřit. Pórek před zapékáním krátce podusíme nebo povaříme. Podobně musíme upravit i některé přidávané suroviny. Některá zapékaná pórková jídla doplňujeme zapékací omáčkou z dochuceného bešamelu nebo některou z koupených zapékacích omáček. Připravený pórek můžeme zapékat například :

  • s masem: Hodí se především mleté maso, které předem orestujeme na tuku a dochutíme. Mleté maso můžeme nahradit jemně nakrájeným vařeným uzeným masem nebo tepelně upraveným jiným druhem masa.
  • s uzeninou: S uzeninou, kterou pórek doplníme, jde o velmi rychle připravené jídlo. Přidávanou uzeninou může být šunka, salám, párky nebo klobásy, ale hodí se i anglická slanina nebo vinná klobása.
  • s brambory: Brambory k zapékání předem povaříme, můžeme i ve slupce. Pak je oloupané a nakrájené na kolečka nebo kostičky mícháme s pórkem a dalšími ingrediencemi. Při zapékání brambor se hodí některá ze zapékacích omáček nebo alespoň mléko či smetana s vejci, případně i se sýrem.
  • se sýrem: Pórek posypaný strouhaným sýrem nebo zakrytý plátky sýra je téměř dietním jídlem. Můžeme ho nastavit i vejci nebo uzeninou.
  • s vejci: S vejci pórek vždy dobře nastavíme. Především však vejce používáme do pórkových nákypů nebo pórkových žemlovek, kde je dělíme na žloutky vmíchané do směsi a sníh, kterým nákyp odlehčíme.
  • se zeleninou: Pórek můžeme při zapékání míchat s řadou dalších zelenin. Hodí se především květák nebo brokolice, rajčata i papriky, mrkev nebo ředkvičky. Zapékanou pórkovou směs pak doplníme sýrem, vejci nebo zapékací omáčkou.

Smažený pórek

Pórek se dá velmi dobře i smažit. Pokud chceme smažit pórek nakrájený na špalíčky, tak jej po nakrájení krátce povaříme, necháme okapat a obalujeme buď v trojobalu nebo v těstíčku. Výborně se k pórku hodí těstíčko ředěné bílým vínem. Pro zpestření můžeme pórkové špalíčky před obalením ještě zabalit do plátků sýra nebo uzeniny. Syrový pokrájený pórek můžeme ve větším množství přidávat do masových, houbových nebo zeleninových karbanátků. Ale z jemně nakrájeného syrového pórku, vajec a trochy mouky nebo strouhanky na zahuštění se dají připravit rychlé menší placičky, které smažíme v horkém oleji po obou stranách a ihned podáváme.
 





Příspěvky ke článku: Pórek jako hlavní chod

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...