Tisk článku

Poslední grilování

Ještě než léto, letní teploty a možnost příjemného posezení u zahradního grilu letos neodvratně skončí, měli bychom využít posledních teplých odpolední nebo večerů, nahřát gril a naposledy si připravit něco dobrého. Pro tuto příležitost si můžeme vybrat buď něco osvědčeného nebo některý z následujících tipů.

Poslední grilování

Grilované vepřové kotlety

Kotlety jsou pro grilování jedním z nejlepších druhů masa. Můžeme je grilovat jako žebírka s kostí, pak je u kosti před grilováním nařízneme, aby se lépe propekly. Další možností je kotlety předem vykostit. Před jejich přípravou také ořízneme případný přebytečný okrajový tuk a pak kotlety trochu naklepeme. Podle toho, zda chceme mít kotlety jemné, voňavé nebo ohnivé, volíme koření. Pro jemnou chuť kotlety pouze lehce dochutíme citronovou šťávou nebo pomerančovou šťávou a špetkou zázvoru, pepře či drceného kmínu. Voňavé kotlety si připravíme s pomocí bylinek nebo bylinkové kořenící směsi, například provensálským nebo podobným kořením. Na ohnivé kotlety máme největší výběr koření. Uplatní se mletý a především drcený pepř, mletá paprika, drcené chilli papričky nebo chilli koření, kari, zázvor čerstvý i mletý a různé ostré kořenící směsi. Ať už si vybereme jakoukoliv chuť, tak vždy se nejlépe zvýrazní několikahodinovým uložením do marinády připravené z vybraného koření, kořenících a dochucovacích přípravků. Grilované maso je vhodné solit až nakonec, nepouští při grilování tolik šťávy.

Grilované kuře a kuřecí řízky

Kuřecí maso je pro grilování ideální, protože je málo tučné a nepotřebuje příliš dlouhou dobu k propečení. Kuře má tu výhodu, že ho můžeme grilovat i celé a i v této podobě se na něj nemusí čekat příliš dlouho. Kuřecí řízky jsou zase hotové zhruba do 15 minut, záleží na jejich velikosti a teplotě nahřátého grilu. Celé kuře před přípravou zbavíme většinou se vyskytujících přebytků kůže na krku a v břišní části, křidýlky odsekneme buď zcela nebo alespoň jejich konce. Pak kuře okořeníme na povrchu i uvnitř, případně naložíme do marinády nebo jej marinádou silně potřeme. Celé kuře se nejlépe griluje na otočném grilu a při upevnění na gril současně musíme volně připevnit i křídla a stehna. Jednodušeji se grilují kuřecí čtvrtky, které se snáze připravují ke grilování a můžeme je grilovat na ploché mřížce grilu. Kuřecí řízky bez kosti jsou nejrychleji ugrilované. Předcházející přípravu volíme podle chuti, protože se pro ně hodí jak jemnější druh kořenění, tak ostrá chuť koření nebo marinád.

Grilované ryby

Grilovat můžeme všechny druhy ryb, které se v obchodech nabízejí. Používáme buď filety nebo v případě menších ryb je alespoň půlíme. K jemnému rybímu masu se při přípravě hodí především různé bylinky nebo bylinkové směsi koření.

Grilované špízy

Špízy jsou na grilování vynikající, protože se do nich dá použít více surovin a tak je špíz nejen pestřejší, ale i chutnější. Kromě masa využijeme i uzeninu, cibuli, česnek, plátky jiné zeleniny i kousky sýrů. Maso krájíme na menší plátky nebo kostky a ostatní suroviny se vynasnažíme této velikostí přizpůsobit. Na jehlu je pak střídavě napichujeme a během grilování potíráme olejem nebo marinádou, která nám zůstala po případném marinování masa.

Grilovaná zelenina

Grilovanou zeleninu si většinou dopřáváme jako doplněk masové porce. Dobře se grilují rajčata, papriky, na plátky nakrájený lilek nebo cuketa. Chutné jsou i kukuřičné klasy nebo chřest. Před i během grilování je mírně potřeme olejem, pro chuť jej můžeme smíchat s trochou sójové omáčky. Pokud je potřeba solit, tak solíme až nakonec.

Grilované ovoce

Místo zeleniny si můžeme dát na gril i trochu ovoce. Vhodná jsou samozřejmě jablka, ale hodí se i banány, švestky, tužší broskve nebo nektarinky. Ovoce získá na chuti, když je během grilování potřeme mírně zředěným medem. Máme-li alespoň dva až tři druhy ovoce, můžeme ovoce nakrájet na pokud možno stejně velké kousky a připravit si ovocný špíz.

Grilovací pochoutky

Všechny grilované pokrmy můžeme doplnit ochuceným máslem, pikantními omáčkami nebo dipy a grilovaným a mírně ochuceným pečivem, které podáváme jako přílohu.
 





Příspěvky ke článku: Poslední grilování

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky