Tisk článku

Pravá česká bramboračka

Bramboračka neboli bramborová polévka je považována za jedno z tradičních českých jídel. A jaká je ta pravá. No přece ta, kterou máme nejraději. To bývá ta, na kterou vzpomínáme, protože tak a ne jinak ji vařila naše maminka nebo babička. Někdy to může být i bramboračka, kterou jsme si po řadě pokusů osvojili a její chuť se nám zdá nejlepší. V každém případě ta pravá může být téměř každá bramboračka.

Pravá česká bramboračka

Základ bramboračky

Základem bramboračky jsou samozřejmě oloupané brambory nakrájené na kostičky. Kromě nich je to zelenina, především kořenová a houby čerstvé nebo sušené. Ale ta pravá česká bramboračka se neobejde bez zahuštění zlatavou jíškou.

Příprava jíšky

Přípravě jíšky musíme věnovat velkou pozornost. Jistě, dnes se dá jíška koupit a pro různé polévky to může být rychlé řešení, ale té pravé česká bramboračce by asi příliš neprospěla. Jíšku připravujeme z tuku a mouky, v tomto případě je nejlepší hladká mouka. Jako tuk můžeme použít máslo, to se však rádo připaluje, dále olej, který někdy přinese do polévky trochu pachuti a tak zbývá sádlo, které polévce dodává masovou chuť. Pokud chceme vařit polévku tak, jak se vařívala, tak nemůžeme počítat kalorie a poměřovat živočišné tuky s rostlinnými. Kdysi se dělávala jíška v poměru 1:1, kdy na jednu lžíci tuku připadla lžíce mouky. Tato jíška byla opravdu tučná, takže je možné tento poměr trochu ošidit. Sádlo rozpustíme na pánvi a jakmile dosáhne dostatečné teploty, tak do něj vsypeme mouku. Mouka by měla okamžitě začít pěnit. Snížíme teplotu a jíšku mícháme, aby se nepřipálila. Jakmile mouka nabude zlaté barvy, odstavíme a ihned ji zalijeme studenou vodou a rozšleháme. Pokud bychom ji nechali na horké pánvi, smažila by se ještě chvíli dál. Aby se nevytvořily hrudky, tak je třeba tzv. křížit teploty. To znamená horká jíška a studená voda nebo studená jíška a horká voda. Jíšku musíme dostatečně dlouho provářet, aby ztratila moučnou chuť, doporučuje se nejméně 15 minut i více. U bramboračky to můžeme udělat tak, že ji rozmícháme ve vodě a do ní postupně přidáváme zeleninu a brambory. Tam, kde musíme z dietních důvodů vynechat tuk, tak mouku osmažíme alespoň nasucho.

Zelenina do bramboračky

Do pravé bramboračky patří dostatek zeleniny a to především kořenové, tedy mrkve, celeru a petržele. Očištěnou ji nakrájíme na kostičky a vložíme do polévky. Kromě kořenové zeleniny nutně potřebujeme cibuli, která může být nakrájená i nahrubo. Kromě těchto nepostradatelných zelenin můžeme podle možností přidávat i růžičky květáku, nakrájenou kapustu, nudličky kedluben a další zeleninu.

Houby do bramboračky

Nejsou v ní nejnutnější, ale dodají vůni a chuť, kterou nezajistí žádná jiná ingredience. Můžeme použít čerstvé nebo sušené. Z čerstvých hub se hodí lesní houby a to spíše tmavší a tvrdší, jako jsou křemenáče, suchohřiby, ale mohou to být i ostatní jedlé houby nebo koupené žampiony. Sušené houby musíme předem namočit do vody a pak je do polévky přidáváme i s vodou, ve které se máčely. Větší kousky sušených hub je třeba pokrájet na menší dílky.

Koření do bramboračky

Chceme-li mít bramboračku opravdu chutnou a máme tu možnost, pak využijeme místo vody vývar z kostí nebo z uzeného masa. Polévku samozřejmě solíme, další koření během vaření není třeba přidávat, rozmanitost chutí zaručí dostatek zeleniny. Bramboračka by však nebyla tou pravou, pokud bychom ji nezakončili přidáním rozemnuté majoránky.

Další přísady do bramboračky

Další přísady do bramboračky mají spíše krajovou nebo rodinnou tradici. Někde se například přidává i hrst vařených krup nebo drobných krupek, trochu hrachu nebo fazolí, rozškvařená slanina či několik lžic smetany a z koření třeba i bobkový list nebo nové koření. 
 





Příspěvky ke článku: Pravá česká bramboračka

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky