Pravá česká bramboračka je perlou mezi polévkami

Česká bramboračka patří ke klasickým polévkám, která se vaří pravděpodobně v každé rodině.

Nesmějí v ní pochopitelně chybět její hlavní ingredience, a to brambory a majoránka.

Pokud doplníte bramboračku také houbami, vykouzlíte polévku s jedinečnou chutí.

Základ bramboračky

Základem bramboračky jsou kromě už zmíněných pokrájených brambor také zelenina, především kořenová, a houby čerstvé nebo sušené. Ale ta pravá česká bramboračka se neobejde bez zahuštění zlatavou jíškou, která jí dodá typickou chuť.

1. Bramboračka s houbami

V době houbařské sezóny si nezapomeňte uvařit klasickou českou bramboračku. Pokud houby neznáte a do lesa na ně nechodíte, můžete použít i kupované žampiony nebo hlívu ústřičnou.

INGREDINCE:

  • brambory
  • houby
  • kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • majoránka
  • olej
  • polohrubá mouka
  • cibule
  • česnek

POSTUP:

  1. V hrnci na oleji osmažíme nakrájenou cibuli a k ní přidáme pokrájené houby.
  2. Osolíme a opepříme, přidáme celý kmín.
  3. Vše podusíme tak dlouho, až jsou houby měkké.
  4. Připravíme si jíšku z mouky a oleje, rozředíme ji a nalijeme k houbám do hrnce.
  5. Doplníme nakrájenými bramborami a vaříme tak dlouho, až brambory změknou.
  6. Dochutíme majoránkou a česnekem.

Hotový recept na bramboračku s houbami

zdroj: lisagcooks.com

2. Bramboračka ze sušených hub

Jestliže máte vlastní zásobu sušených z hub, můžete je použít k přípravě bramboračky.

INGREDIENCE:

  • 3 brambory
  • hrst sušených hub
  • 1 cibule
  • česnek
  • pepř
  • sůl
  • majoránka
  • 200 g kořenové zeleniny – mrkev, celer, petrželka
  • olej
  • polohrubá mouka

POSTUP:

  1. Sušené houby namočíme na půl hodiny do studené vody.
  2. V hrnci na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou zeleninu a orestujeme.
  3. Potom přilejeme vodu, přidáme oloupané brambory a sušené houby.
  4. Vaříme doměkka.
  5. Připravíme si jíšku z oleje a mouky. Měla by být osmažena dočervena.
  6. Jíšku rozmícháme v polévce a dobře povaříme, až ztratí moučnou chuť.
  7. Na závěr polévku dochutíme česnekem a majoránkou.

Hotový recept na bramboračku se sušenými houbami

zdroj: praguecookingclass.com

3. Bramboračka bez hub

Bramboračku pochopitelně můžeme vařit i bez hub. Místo nich přidejte rozšlehané vejce. Tento recept je zvláště určený pro ty, kteří houby nemají v oblibě.

INGREDIENCE:

  • 3 brambory
  • kořenová zelenina – 2 mrkve, 1 petržel, půl celeru
  • 1 cibule
  • česnek
  • sůl
  • pepř
  • 1 vejce
  • polohrubá mouka
  • olej
  • majoránka

POSTUP:

  1. Brambory si oloupeme a nakrájíme na kostky.
  2. Ve vyšším hrnci zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a společně orestujeme, až zelenina zavoní.
  3. Přilijeme vodu, vložíme brambory, osolíme a opepříme a společně vaříme do změknutí.
  4. Připravíme si tmavší jíšku, kterou přidáme povařit do polévky.
  5. Na závěr ochutíme majoránkou a česnekem a přidáme rozšlehané vejce.
  6. Krátce ještě povaříme a můžeme podávat.

Hotový recept na bramboračku bez hub

zdroj: daringgourmet.com

Chceme-li mít bramboračku opravdu chutnou a máme tu možnost, pak využijeme místo vody vývar z kostí nebo z uzeného masa. Polévku samozřejmě solíme, další koření během vaření není třeba přidávat, rozmanitost chutí zaručí dostatek zeleniny. Bramboračka by však nebyla tou pravou, pokud bychom ji nezakončili přidáním rozemnuté majoránky.

Další přísady do bramboračky mají spíše krajovou nebo rodinnou tradici. Někde se například přidává i hrst vařených krup nebo drobných krupek, trochu hrachu nebo fazolí, rozškvařená slanina či několik lžic smetany a z koření třeba i bobkový list nebo nové koření.

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *